Bir aylık yurt parasını ödeyemediği için yurttan atılan öğrenci Burak Başer yurt önünde oturma eylemine başladı.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa öğrencisi Burak Başer (19), kaldığı Esenyurt Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Yurdu’nda bir ay yurt parasını ödeyemediği gerekçesiyle 19 Ekim’de yurttan atıldı.

Durumunu sosyal medyadan paylaşan Başer, misafir olarak 10 gün ek kalma süresi olmasına rağmen bu paylaşımı nedeniyle ek süre dolmadığı halde 25 Ekim’de ikinci kez yurttan kovuldu.

Burak Başer ikinci kez yurttan atılması üzerine Esenyurt KYK Yurdu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Yurttan Atıldım Yurda Geri Alınmak İstiyorum” dövizi taşıyan Başer'in “Barınma Hakkımız Direne Direne Kazanacağız” sloganı atarak başladığı oturma eylemi için yurt önünde onlarca polisle yığınak yapılmasına ve üniversite okuyan bir öğrencinin mağdur edilmesine tepki göstererek üniversite öğrencisine destek verdi.

 

"Tweet Attığım İçin İkinci Kez Atıldım"

Kaldığı Esenyurt KYK Erkek Yurdu’nda bir ay yurt parasını ödeyemediği için yurttan atıldığına aktaran Başer, “Üstelik yaşadığım adaletsizliği anlattığım videomu sosyal medyada paylaştığım gerekçesiyle 10 günlük misafirliğim de elimden alındı ve Yurt Müdürü tarafından ‘tweet atmışsın’ denilerek ikinci kere yurttan kovuldum” dedi.

 

"Enes Kara Hepimizin Hafızasında Tazedir”

Yoksulluğun ve tweet atmanın suç olduğu bir ülkede yaşanıldığını ifade eden Başer, “Gün geçtikçe depresyon hapı kullanan yaşıtlarımın sayısı artıyor, sıra arkadaşlarım geleceksizlikten intihar ediyorlar! Enes Kara örneği hepimizin hafızasında tazedir” dedi.

 

"Ülkede Yoksulluk ve Tweet Atmanın Suç!"

Öğrencilerin yoksulluk, barınma ve eğitim hakkından mahrum bırakıldığını söyleyen Başer, “Üstüne üstlük hakkımızı aradığımızda, bir tweet dahi attığımızda cezalandırılıyoruz” diyerek suçlu olanların kendileri değil, yoksulluğu yaratanlar olduğunu belirtti.

 

"Parasız Eğitim ve Yurt Sağlanmalı"

Parasız eğitim talebinde bulunan Başer, Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu’nun açıklamalarında “Dünyanın en büyük, en güçlü, en mükemmel, en kapsayıcı yurt altyapısı bizde” dediğini hatırlatarak, “Kasapoğlu, bu yurt parası öğrencide var mı yok mu onu demiyor. Burs-kredi yetiyor mu bundan bahsetmiyor. Bir lütufmuş gibi bu sene yurt ücretine zam yapmadığını da söylüyor. Ancak ödeyebiliyor mu öğrenci bu parayı, bu soruyu cevaplamıyor” diyerek Bakanlığı’nın asıl amacının öğrencilerin barınma ve ekonomik sorunlarını çözmek olduğuna değindi.

 

"Geçinemeyen Tüm Öğrenci Arkadaşlarım İçin Direneceğim"

Bir öğrencinin, yurt parasını ödeyememesinin yurttan atılma gerekçesi olamayacağını vurgulayan Başer, “Yurda geri alınmak istiyorum. Ancak bunun sadece isteyerek olmayacağını biliyorum. Barınma hakkımı direnerek kazanacağımdan eminim. Bugün sadece kendim için değil, benimle aynı şeyi yaşayan, geçinemeyen tüm öğrenci arkadaşlarım için direneceğim” dedi.

Başer basın açıklamasının ardından “Yurttan Atıldım Yurda Geri Alınmak İstiyorum” yazılı dövizle oturma eylemine başladı.