Koç Üniversitesi'nde lisansüstü öğrencileri, 20 gün sonra başlayacak güz döneminde barınma krizi yaşıyor. Koç Üniversitesi'nin lisans ve lisansüstü öğrencilerinin barınma ihtiyacını çözümsüzlük içinde bırakması üzerine öğrenciler barınma hakları için dün rektörlük binası önünde eylem yaptı.

Koç Üniversitesi'nde lisans ve lisansüstü öğrencileri barınma krizi yaşıyor. Güz dönemi öğreniminin başlamasına 20 gün kala öğrencilerin barınma sorunu çözülmek bir yana tam bir karmaşaya dönmüş durumda. Öğrenciler çözümsüz bırakılan barınma hakları için dün Koç Üniversitesi Rektörlük binası önünde eylem yaparak barınma sorununun bir an önce çözülmesini istedi.

 

Öğrencilere"Yurt İmkanı Sağlayamayacağız" Yanıtı

Koç Üniversitesi yönetimi güz dönemi öğrenim sürecinin başlamasına 20 gün kala 3. ve 4. sınıf lisans öğrencilerine mail ile yurt imkanı “sağlayamayacaklarını” bildirdi.

Koç Üniversitesi, öğrencilerden gelen tepkiler ve dayanışma kampanyaları üzerine 2 gün sonra başka bir mail ile öğrencilere "çözüm bulduklarını" bildirdi.

 

Bulunan "Çözüm" Doktora Öğrencilerini Mağdur Etmek

Koç Üniversitesi'nin bulduğu "çözüm" ise aslında başka bir barınma krizi yaratmaktan ibaretti.

Koç Üniversitesi yönetimi lisans öğrencilerine barınma sorununa "çözümü" lisansüstü öğrencileri mağdur ederek bulmuştu.

Sağlık koşulları bahane edilerek pandemi sürecinde lojmanlarından çıkartılan doktora öğrencileri geçtiğimiz yılın kasım ayında okul yurtlarına “tek kişilik” oda sözü ile yerleştirilmişti.

Tek Kişilik Odalar Paylaşımlı Oda Çevrilecek

Okul yönetimi başlayacak güz dönemi öncesinde doktora öğrencilerine mail atarak “tek kişilik” odaları “paylaşımlı oda”ya çevireceğini bildirdi.

Koç Üniversitesi doktora öğrencileri kısa sürede verilen ve dahil edilmedikleri bu süreçte çıkan karar üzerine bugün rektörlük binası önünde eylem yaptı.

 

"Barınma Hakkımız Alınamaz!"

Yaklaşık 140 doktora öğrencisinin imzaladığı dilekçeyi okuyan öğrenciler, kontratlarında yazılı hakları olan ve daha önceden sözü verilen “tek kişilik” odalarının “paylaşımlı oda”lara dönüştürülemeyeceğini, verilen haklarının alınamayacağını, böyle bir kararı kabul etmediklerini söyledi.

Koç Üniversiteliler Dayanışması’nın da katılımı ile gerçekleştirilen eylemde geçtiğimiz yıl lisans öğrencileri tarafından barınma krizi için yapılan eylemler hatırlatıldı.

Okul yönetiminin bu krizin çözümü için hiçbir adım atmadığını hem lisans hem de lisansüstü öğrencilerini mağdur etme yoluna gittiğini vurgulandı.

Mğrenciler, ekonomik kriz ile büyüyen fahiş kira artışlarının öğrencileri etkilediğini 750 lira olan kira yardımının her öğrenciye verilmediği ve okul çevresindeki evlerin kiralarının herhangi bir öğrenci tarafından karşılanamayacağına dikkat çekti.

Doktora eğitim sürecinin zorlayıcı koşulları altında hem asistanlık yapıp hem de araştırma yürütmeye çalıştıklarını ifade edeb doktora öğrencileri kişisel alanlarının işgaline karşı üniversite yönetimini kararı geri çekmesi için uyardı.