Ermenek Maden işçileri tüm talebeleri karşılanıncaya kadar Güneyturt Meydanı'nda oturma eylemini sürdüreceklerini belirtti.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası bugün bir açıklama yayınlayarak Ermenek'te maden işçilerinin bir kısmının yatırıldığını fakat eksik yatırılanlar olduğu gibi bir çok taleplerinin de henüz karşılanmadığını vurgulayarak, tüm talepleri karşılanıncaya kadar Güneyturt Meydanı'nda oturma eylemini sürdüreceklerini belirtti. 

 

"Sakat Kaldık, Can Verdik, Özbeylerin Sözüne Mahkum Edildik"

Sendika tarafından yapılan açıklamada "Bizler Seba, Cenne ve Akpınar havzasında çalışan maden işçileriyiz. Yıllardır üç kuruş para kazanabilmek için yerin yedi kat altında ter döktük. Evimize ekmek götürebilmek için sakat kaldık, yaralandık ve hatta can verdik. Bunların karşılığında Özbeyler ailesinin iki dudağı arasından çıkacak söze mahkum edildik" denildi.

 

"İşçinin İşçiden Başka Sostu Yok!"

Bundan 54 gün önce maden ocağında başlattıkları eylemle bu adaletsizliğe “iArtık yeter” dediklerini, Bibir yılı aşkın süredir ödenmeyen maaşları, yatmayan tazminatları, BES kesintileri ve ocaklarda gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması için çalmadıkları kapı kalmadığı vurgulandı.

Sorunların çözümü, haklı taleplerinin yerine getirilmesi için her türlü müzakereye açık davrandıklarını il sınırları içinde bulunan bütün mülki amirlere, ayrıca Enerji Bakanlığı’na, TKİ Genel Müdürlüğü’ne, siyasi partilerin grup başkan vekillerine durumu anlattıkları belirtilen açıklamada "Gelinen nokta itibarıyla sorunlarımızın çözümüyle ilgili hiç bir karşılık alamadık. Anladık ki işçinin işçiden başka dostu yok!" denildi.

Bağımsız Maden İş Sendikası taleplerinin ise,

* Maaşlarını alamayan arkadaşlarımızın maaşları derhal ödensin.

* Tüm Tazminat mağdurlarının tazminatları ödensin.

* BES kesintileri ödensin.

* Madenlerde gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği koşulları yerine getirilsin.

* İşten atılan işçiler derhal geri alınsın" olarak belirtirken bu haklı talepler için verdikleri mücadele sonucu merkez ocakta (Cenne1 ocağında) maaşlarını alamayan işçilerin dün itibariyle maaşları yatırıldığı aktarıldı.

 

"Özbeylerin Sözlerine Kanmayın"

Fakat henüz Turab ve Özkar’da 50’den fazla işçinin 4-5 aylık maaşları ödenmediği, maaşları yatan işçilerin ise BES kesintileri, yıllık izin ve fazla mesai ücretleri ödenmediği yani paralarının eksik yatırıldı belirtildi.

"Maaşlar yatırıldı diyenler yalan söylüyor. Pandemi döneminde yani işten atılmaların yasaklandığı dönemde 31 arkadaşımız haklarını aradıkları için tazminatsız işten çıkarıldı ve bir kuruş tazminat alamadılar. Sorunlar çözüldü diyenler yalan söylüyor" denilen açıklamda Ermenek, Güneyyurt halkına ve kamuoyuna seslenilerek "Özbeyler’in bugün gerçekleştireceğini duyduğumuz basın açıklamasında yapacağı yalan yanlış sözlere inanmayın" denildi.

 

"Bu Katillerden Kurtulan Dek Mücadelemiz Sürecek"

Maden işçileri olarak yukarıda sayılan talepleri karşılanana kadar Güneyyurt Meydanı'nda oturmaya devam edecekleri belirtilen açıklama da "Bu topraklar, bu halk bu hırsızlardan, bu çeteden, bu katillerden kurtulana dek mücadelemiz sürecek" denilerek maden işçilerinin tüm emekçilerden destek bekledikleri belirtildi.