Ayışığı Ekin Sanat Derneği, bu hafta sonu "Çizgili Özgür Sergi"nin açılışını yaptı. Zindan duvarlarını aşıp gelen çizgiler bir çok devrimci dostla buluştu.

Ayışığı Ekin Sanat Derneği'nin Şişli'deki binasında zindanlardaki devrimci tutsakların sesi olmak, onların üretimlerini dışarı taşımak için hazırlanan "Çizgili Özgür Sergi" hafta içi 14-21.00 hafta sonu 12-21.00 arasında bir ay boyunca açık olacak ve çeşitli etkinliklerle geliştirilecek.

Tutsakların çeşitli dönemlerde yazdığı mektupları, fotoğrafları, el işleri, önemli tarihlerde hazırladıkları kartlar ve LMK (Leninist Mizah Kolektifi)'nin karikatürleri ile oluşan sergi; Zindanlarda özgürlüğün, mizahın, devrimciler için önemini anlatan bir konuşma ile başladı. Ardından Bakırköy Zindanında bulunan Leninist Tutsak Zuhal Sürücü'nün zindanlarda mizahı ve LMK'yı anlattığı mektubu okundu.

Bu kısa konuşmanın ardından devrimci şair dostumuz Selah Özakın da kısa bir konuşma yaparak zindanlardaki devrimci tutsakların üretimlerin dışarısı ile böyle buluşturmanın ne kadar önemli olduğuna değindi. Açılışa gelenler de söz alarak kısa konuşmalar yapmaya başladılar.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi adına tutsak yakını Hıdır Sabur bir konuşma yaparak zindanlardan her gün cenazeler çıktığına, infaz yakmalara ve tutsak aileleri olarak yaptıkları eylemlerin yasaklanmasına, saldırılara, gözaltılara değindi.

E.mekli bir devrimci işçi Yılmaz Ekşi de söz alarak devrimci tutsaklarla dayanışma için dışarıda mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

LMK çizerlerinden ağırlaştırılmış müebbet tutsak Serbülent Sürücü'nün vasisi olarak Fatma Yıldırım söz aldı. Serbülent Sürücü ve yine devrimci tutsak kardeşleri Zuhal Sürücü ve Sibel Sürücü'den -Sibel Sürücü 2001'de ölüm orucunda ölümsüzleşmişti- bahsetti, LMK ve esprilerin doğuş sürecinden bahsederek hepsinin selamlarını iletti.

Bebekliğinden itibaren zindan kapılarında büyüyen genç bir devrimci olan Ekinsu Aktaş da duygularını ve zindandaki babasını anlattığı şiirini okudu.

Kendisi de dönem dönem tutsak düşen basın emekçisi Serpil Ünal, tanık olduğu kadarıyla LMK çizimlerinin nasıl başladığını anlattı.

Yeni Demokrat Gençlik temsilcisi ise devrimci tutsakların bizlere her an her yerde mücadele edilebileceğini gösterdiğini, bizlere düşenin onların mücadelelerinin dışarıdaki sesi olmak olduğunu vurgulayarak, "Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük" dedi.

Önsöz Dergisi Genel Songül Yücel de kısa bir konuşma yaparak Dünya Kadın Konferansı'ndan bahsetti, dünya kadınlarının en önemli sorunlardan biri olarak zindanlardaki tutsaklık ortaya konduğunu ve dünya kadınları olarak zindanlara karşı ortak mücadele hedefi konduğunu söyledi.

Konuşmalar, Selah Özakın'ın Mendilimde Kan Sesleri şiirini okuması ile son buldu ve herkes sergiyi gezmeye davet edildi.

Açılışa Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), Yeni Demokrat Gençlik, Devrimci Parti, DÖB, Cumartesi Anneleri ve Hasta Tutsak yakınları, şair Selah Özakın, Sinbo İşçisi Dilbent Türker, İşçi Temsilcileri Konseyi'nden işçiler ve Köz dergisi ve çok sayıda işçi katıldı.

Ayrıca geçtiğimiz haftalarda Filistinli tutsaklarla dayanışma için açlık grevine giren Filistinli efsanevi devrimci Leyla Halid ile yapılan röportaj da Çizgili Özgur Sergi'de izlenmeye açıldı.

Sergiyi gezmeye başladığımızda; İran'da özgürlüklerini saçlarını keserek ifade eden kadınların sesi de yerini bulmuştu karikatürlerde, göçmen işçi sorunu da. F Tiplerinde hücrelerine takılan kameraları her fırsatta söken devrimci tutsaklar, işin mizahını da unutmuyor ve çizimlerine yansıtıyor. Çizgili Özgür Sergi, bir ay boyunca açık ve izleyicilerini bekliyor