2 Mayıs günü gece yarısını bir geçe, yaklaşık 11.500 Yazarlar Birliği üyesi Netflix, Amazon, Apple, Disney, Discovery-Warner, NBC Universal, Paramount ve Sony'ye karşı bir grev başlattı.

Los Angeles ve New York City'de başlayan grev hattını Atlanta, Chicago ve diğer şehirler takip etti. Sendika 15 Mayıs'ta kitlesel miting çağrıları yaptı.

Manhattan grevcileri, Netflix binasının bulunduğu binayı kuşattı, “Ne istiyoruz? Sözleşme. Onları ne zaman istiyoruz? Şimdi."

Popüler TV programları için içerik yazan sendika üyeleri, “Boynum, sırtım, adil bir sözleşmeye ihtiyacımız var!” ve "Bununla ilgili sınırlı bir dizide kötü adamlar olacaksınız." dediler.

Grev, gece geç saatlerde yapılan talk şovları anında etkileyerek prodüksiyonu durdurdu. Daha önceden kaydedilen şovlar da grev devam ederse tükenecek, bu çok gerçek bir olasılık.

Hepsi Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği'nin bir parçası olan stüdyo patronları, tekliflerinin "yazarlar için tazminatta cömert artışların yanı sıra yayın artıklarında iyileştirmeler içerdiğini" iddia ediyor. Ancak sendika aynı fikirde değil.

Şirketleri "işgücü içinde esnek bir ekonomi" yaratmakla suçlayan WGA, tevizyonda herhangi bir düzeyde haftalık istihdamı garanti etmeyi reddetmelerinden komedi türünde bir 'gün ücreti' oluşturulmasına, duvar örmelerine kadar, senaristler için ücretsiz çalışmaya kadar yaşanan durumdan şikayetçi. Ve tüm yazarlar için AI (yapay zeka) ile çalışarak işgücüne kapıyı kapatmaları söz konusu diyor.

Grev, TV izleyicilerinin daha az ağ ve kablo programı ve daha fazla yayın hizmeti şovu izlemesiyle ortaya çıktı. Bu, stüdyolara zarar vermedi, ancak yazarlarına zarar verdi.

Emmy ödüllü yazar ve forvet Josh Gondelman'ın yazdığı gibi: "Genel prodüksiyon bütçeleri keskin bir şekilde artarken, yazar maaşı son on yılda %4 düştü. Enflasyona göre ayarlandığında %23. Film ve televizyonun internet üzerinden akışa kayması, daha düşük artıklar (şovları yeniden yayınlandığında yazarlara ödenen para) ve daha kısa sezonlar anlamına geliyordu.

Küçük yazı ekibinin genellikle yeşil ışık yakılmadan önce bir şov üzerinde çalıştığı sözde ‘mini odalar’ın çoğalması, birçok yazarın belirlenmiş oranlarından daha düşük bir fiyata kısa vadeli işler almasına neden oluyor."

Lonca üyelerinin yaklaşık %98'i grev eylemi lehinde oy kullandı. Diğer sendikaların birçok üyesi grev sıralarına katıldı. Televizyon ünlüleri ve seçilmiş yetkililer, açıkça grevi desteklemek için konuşmalar yaptı.

ABD’de son aylarda tv stüdyolarının yanı sıra Starbucks mağazalarında, hastanelerde, üniversitelerde grevler devam ediyor.