Kolombiya hükümeti ile FARC arasındaki barış görüşmeleri Mayıs ayında başlayacak

Duyuru, grubun barış görüşmeleri önerilerini sosyal kuruluşlarla paylaşmak ve barış sürecine katılımlarını talep etmek amacıyla Caquetá'da düzenlenen halka açık bir etkinlik sırasında yapıldı.

16 Nisan'da, aralarında ülkenin 16 bölgesinden Afro-soylu, yerli, köylü ve sosyal örgütlerin üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 7.000 kişi, Estado Mayor Central (EMC) gerilla grubunun talebi üzerine Yari, Caquetá'da bir araya geldi.

Pazar günü, terhis edilen Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri-Halk Ordusu (FARC-EP) gerilla grubunun muhalif bir grubu olan Estado Mayor Central (EMC), Başkan Gustavo Petro hükümeti ile barış görüşmelerinin resmen başlayacağını duyurdu.

EMC sözcülerinden Ángela Izquierdo, Caquetá departmanı Yarí ovalarında düzenlenen halka açık bir etkinlik sırasında "Ulusal hükümetin başkanlığındaki Kolombiya Devleti ile diyalog masasındaki delegelerimizin bu yıl 16 Mayıs'ta barış müzakerelerine başlamaya hazır olduğunu tüm dünyaya duyuruyoruz" dedi.

Izquierdo ayrıca, Barış Yüksek Komiseri Iván Danilo Rueda tarafından geçen hafta duyurulduğu üzere, muhaliflerin hükümetle kararlaştırılan ikili ateşkese uyduğunu doğrulamak için Gözetim, İzleme ve Doğrulama Mekanizmasının (MVMV) başkent Bogota’da 26 Nisan'da kurulacağını doğruladı.. Ateşkes 1 Ocak'ta başladı ve 30 Haziran'a kadar yürürlükte kalacak.

Pazar günü, grubun yapılarının faaliyet gösterdiği ülkenin 16 bölgesinden Afro-soylu, Yerli, köylü ve sosyal örgüt üyeleri de dahil olmak üzere yaklaşık 7.000 kişi EMC'nin daveti üzerine Yari'de toplandı. Halka açık etkinliğin amacı, Petro hükümeti ile barış görüşmeleri için önerilerini halkın önünde sunmak ve örgütlerden barış müzakere sürecine aktif olarak katılmalarını talep etmekti.

Pazarlık masasının kurulacağı yer henüz belli değil. Ancak olaydan önce EMC'nin komutanlarından Andrey Avendaño yerel basına hükümete sunulacak önerilerden birinin Norveç'te barış görüşmelerinin başlatılmasının da dahil olduğunu söyledi. Avendaño ayrıca görüşme turlarının gezici olarak gerçekleştirileceğini ve faaliyet gösterdikleri farklı departmanlarda gerçekleştirileceğini söyledi.

Etkinliğe Barış Yüksek Komiseri Rueda'nın yanı sıra Katolik Kilisesi Monsenyörü Héctor Fabio Henao, Norveç Büyükelçisi Nils Martin Gunneng, İrlanda Büyükelçisi Fiona Nic Dhonnacha, AB Büyükelçisi Gilles Bertrand, BM Doğrulama Misyonu başkan yardımcısı Raúl Rosende ve temsilci gibi uluslararası toplumun temsilcileri de katıldı.

Iván Mordisco liderliğindeki EMC grubunun, FARC isyancılarının silahları bırakıp siyasi bir parti kurmasının önünü açan 2016 Havana Barış Anlaşmasını imzalamayı reddeden yaklaşık 3.000 savaşçısı var.

Petro hükümetinin temsilcisi, Başkan Petro'nun "topyekun barış" politikasının hedeflerini ilerletmek için diyalog başlatma olasılığını değerlendirmek üzere ilk olarak Eylül 2022'de EMC temsilcileriyle bir araya gelmişti. Mart ayında, Ulusun Başsavcısı Francisco Barbosa Delgado, barış müzakerelerinin başlamasını kolaylaştırmak için isyancı grubun 19 üyesine yönelik tutuklama emrini askıya aldı.

Peoples Dispatch'den alınarak çevrilmiştir