Muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) liderliğindeki hükümet tarafından çıkarılan ve enerji düzenleyici otoritesi kapsamındaki su ve atık yönetimi hizmetlerini içeren yeni bir yasaya karşı Yunanistan genelinde protestolar düzenleniyor. Eleştirmenler, hareketin ülkedeki su hizmetlerini özelleştirmeye yönelik AB direktiflerine uygun olduğuna dikkat çekiyor.

2 Nisan Pazar günü, yasayı kınamak için Selanik Su Temini ve Kanalizasyon Şirketi SA (EYATH SA) çalışanları ve diğer sendikalar tarafından şehirdeki Aristoteles Meydanı'nda 'Suyu Savun' başlıklı bir müzik konserinin ardından büyük bir gösteri düzenledi. Daha önce, 20 ve 21 Mart tarihlerinde, Selanik'teki EYATH SA ve Atina'daki EYDAP gibi su hizmetlerinin ve diğer belediye hizmetlerinin daha da özelleştirilmesi girişimlerine karşı Atina'da ve Yunanistan'ın diğer şehirlerinde protestolar düzenlenmişti.

21 Mart'ta ND ağırlıklı Yunan parlamentosu, Enerji Düzenleme Kurumu'nu Atık, Enerji ve Su Düzenleme Kurumu olarak yenilemek ve kapsamını su ve kentsel hizmetleri içerecek şekilde genişletmek için bir yasa tasarısını kabul etti. Tüm İşçi Militant Cephesi (PAME) gibi sendikalar ve Yunanistan Komünist Partisinden (KKE) milletvekilleri de dahil olmak üzere ilerici kesimler, tasarının "su ve atık yönetiminin daha fazla özelleştirilmesi gibi açık bir amacı olduğunu" söyleyerek tasarıya karşı çıktılar.

Tasarıyı eleştirenler, su ve atık yönetiminin enerji düzenleme otoritesi kapsamına alınmasının mevcut su özelleştirmesinin kurumsal ve yasal çerçevesini güçlendirdiğini ve Yunanistan'ın geçen yıldan itibaren almaya başladığı AB İyileştirme Fonu kapsamındaki "gerekliliklerin" bir parçası olduğunu söylüyor. Bu “gerekliliklerin” önümüzdeki altı ay içinde uygulanması gerekiyor.

KKE Genel Sekreteri Dimitris Koutsoumpas, 20 Mart'ta Yunan parlamentosuna hitaben yaptığı konuşmada, yasa tasarısının sonuçları konusunda hükümeti uyardı: "Sadece halkın su tarifeleri için altın ödemek zorunda kalması değil, aynı zamanda su kalitesinin sürekli olarak maliyet üzerinde olacağı için. KKE, suyun sosyal bir hak olduğu konusunda ısrar ediyor, bir meta olamaz çünkü modernleşme, istisnasız hepinizin hizmet ettiği grupların kârı değil, tüm modern toplumsal ihtiyaçların karşılanmasıdır." dedi

Süleyman Acar