Bir yılı aşkın bir süredir Almanya'daki sendikalar, enflasyonla mücadele etmek ve reel ücretlerdeki sürekli düşüşü telafi etmek için ücretlerde adil bir artış talep ediyor.

Almanya'da, ulaşım sektöründeki belediye ve federal düzeydeki kamu hizmeti çalışanları, 27 Mart Pazartesi günü, gerçek ücretlerdeki düşüşü protesto etmek ve enflasyonla mücadele etmek için ücretlerde adil bir artış talep etmek için çeşitli şehirlerde düzenlenen gösterilerle kitlesel bir greve katıldı.

Grev çağrısı Ver.di sendikası ve Demiryolu ve Taşımacılık Sendikası (EVG) tarafından verildi. Aynı gün Potsdam'da belediye ve federal işverenler ve sendikalar arasında gerçekleştirilen müzakerelerin üçüncü turuna denk gelecek şekilde zamanlandı. Sendikacılar da ücret görüşmelerinin yapılacağı otele yürüdü.

Ver.di, 2,5 milyon kamu sektörü çalışanı için en az 500 Euro (539,25 ABD Doları) tutarında %10,5'lik ücret artışı talebini yinelerken, EVG aylık 650 Euro (703,63 ABD Doları) zam çağrısında bulundu. EVG ile demiryolu ve nakliye şirketleri arasındaki ikinci tur görüşmelerin de bu hafta yapılması planlanıyor.

Pazartesi günü Ver.di, “İşverenlerin teklif ettiği ücret teklifi, çalışanların durumunu anlamadıklarını açıkça göstermiştir. Son kriz yıllarında kamu altyapısını çalışır durumda tutmak için çok çalıştınız ve ödül olarak gerçek maaşlardaki kayıpları kabul etmeniz mi gerekiyor?”

Junge Welt, ulaşım işçilerinin grevlerinin yedi federal eyalette yerel toplu taşımayı, havaalanlarını, Autobahn GmbH'nin çalışma alanlarını, belediye limanlarının bazı kısımlarını, su ve nakliye idaresini ve uzun mesafeli demiryolu trafiğini etkilediğini bildirdi.

İşçilerin yaptığı endüstriyel eylemin nüfusun %55'i tarafından desteklendiği de bildirildi. İşçiler, yaşam maliyeti kriziyle mücadele etmek için ücretlerinin artırılması talebiyle bir yılı aşkın süredir protesto ediyor. Ancak sendikalar, Şansölye Olaf Scolz liderliğindeki federal hükümetin işçilerin taleplerini yerine getirmek yerine Ukrayna'daki savaş çabalarına öncelik verdiğini söylüyor.

Alman sol partisi Die Linke, “yakın tarihli bir ankete göre, Almanların çoğunluğu Ver.di & EVG'nin emek mücadelesini anlıyor. Sürpriz yok, çünkü enflasyon ve düşen reel ücretler çoktan toplumun merkezine ulaştı. Bölünmemize izin vermeyeceğiz.” diyor.