Fransa’da emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını getiren yasaya karşı, bir çok sektörde işçi ve emekçiler greve gitti, kitlesel eylemler düzenlendi.

19 Ocak günü de greve giden Fransız işçi ve emekçileri, bugün de 8 sendikanın çağrısıyla 1 milyondan fazla kişiyle iş bırakma eylemine katıldı. Özellikle başkent Paris olmak üzere büyük kentlerde tren, metro, otobüs ve uçak seferleri önemli ölçüde durdu. Öğretmen ve eğitimcilerin de greve katılmaları nedeniyle okul ve üniversitelerde eğitime ara verildi. Genel İş Sendikası'nın (CGT) grev kararı nedeniyle elektrik üretiminde de elektrik üretiminde düşüş yaşandı. 200’den fazla noktada yürüyüş ve gösteri düzenlendi, trafikte ciddi aksamalar yaşandı.

Okullar, toplu taşıma, elektrik santralleri, rafineriler… yaşamı kesintiye uğrattı. Düzenlenen eylem ve yürüyüşlere 65 bin kişinin katıldığını açıkladı sendikalar. Bu, 19 Ocak grevine katılanlardan çok daha yüksek bir rakam.

Paris Cité Üniversitesi'nde öğrenciler ve çalışanlar da, dayanışma için eylemler yaptı, “emeklilik reformuna karşı gençlik” dedi.

GT bünyesindeki enerji firmaları, petrol rafinerileri işçileri, demiryolu çalışanları da 6-7-8 Şubat günleri için grev kararı almıştı.

Daha önce Covid-19 salgını ve seçimler nedeniyle emeklilik yasası geri çekilmiş ve geçtiğimiz ay yeniden gündeme getirilmişti.