Sade ABD değil tüm dünya üzerinde polis şiddeti ve beyaz üstünlükçülük üzerine ayaklanmalar sürerken, ABD yine bildiğimiz gibi... 4 Temmuz Cumartesi günü Phoenix Emniyet Müdürlüğü memurları, Maryvale semtinde çevirdikleri bir arabanın içindeki yolcuyu vurdular.

Olayın tanıklarının çektiği video görüntüleri sosyal medyaya yansıyınca, 5 Temmuz akşamı Phoenix halkı sokaklara döküldü, saatlerce yürüyüş yaptı.

İsmi James Garcia idi -ki ismi dahi onun bir latin olduğunu anlatmaya yeterli-. Polisin anlatımına göre mahalleye bir 911 araması üzerine gelen polisler, Garcia’yı adı geçen mahallede parketmiş aracında otururken görüyor. Polis araçtan inmesini isteyince Garcia reddediyor. Görgü tanıklarından kimisi polise silah doğrulttuğunu ve polisin bunun üzerine ateş açtığını söylerken, kimisi de sadece araçta uyuduğunu söylüyor. Polisin biri yolcu camını kırıyor, Garcia’nın dikkati dağılınca diğer 2 polis ateş açıyor. Garcia hastaneye götürüldüğünde hayatını çoktan kaybetmişti. Ve 911 aramasındaki şüpheli kişinin kim olduğu, o olup olmadığı da öğrenilemiyor.

Olaya tanık olanların polise karşı “vurma” haykırışları ve öfkeli küfürleri video kayıtlarına da yansıyor.

5 Temmuz akşamı bir parkta toplanan halk, “James Garcia için doğru olanı bulana kadar burada olacağız!” diyerek yürüyüş ve eylem yaptı.