Lübnan halkı, ekonomik durumun kötüleşmesi ve iletişime yeni vergiler getirilmesi nedeniyle Beyrut başta olmak üzere, dün birçok kentte eylemde idi. Bu defa bardağı taşıran, hükümetin whatsapp uygulamasıyla yapılan telefon görüşmeleri üzerinden vergi alınacağını duyurması oldu.

Beyrut şehir merkezinde toplanarak Hükümet Sarayı'na yürüyen yüzlerce kişi, hükümetin yeni vergiler konusunda geri adım atmasını istedi. Riyad Sulh Meydanı'nda toplanan binlerce Lübnanlı, hükümet aleyhinde çeşitli sloganlar attı ve yöneticileri istifaya çağırdı.

Hükümet Sarayı'na yakın Şehitler Meydanı'nda toplanan öfkeli ve büyük kalabalık da lastikleri ve çevredeki inşaat malzemelerini yakarak yolları trafiğe kapatarak “devrim” sloganları attı.

Gece boyu süren eylemlerde saldıran polisle çatışmalar yaşandı. Eylemlerden dolayı bugün (18 Ekim) okullar ve üniversiteler kapatıldı.

Yaşananlar üzerine İletişim Bakanı, WhatsApp uygulamasına yönelik vergi tasarısının Bakanlar Kurulunda onaylanmayacağını duyurdu.

Yaşanan ekonomik kriz nedeni ile Lübnan'da sık sık hükümet karşıtı eylemler yapılmaya devam ederken, 3 Eylül'de ekonomide olağanüstü hal ilan edilmişti.

Dünyanın hemen her yerinde halklar çok çeşitli gerekçelerle sokaklarda isyandalar. Ve her eylem, ayaklanma farklı gerekçelerden doğmuş olsa da hükümet karşıtı isyanlara dönüşüyor çok kısa sürede. Bu, tesadüfler silsilesi olmaktan çok, yaklaşan bir dünya devriminin habercisi.

Evet, dünyada bir hayalet kol geziyor…