2023 Başkanlık Konseyi'nin oybirliğiyle aldığı karar uyarınca, Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU), Santiago de Cuba'daki Moncada Kışlası'na yapılan saldırının yıldönümü olan 26 Temmuz vesilesiyle, Küba'nın yalnız olmadığına dair güçlü enternasyonalist mesajı yaymak için Küba halkıyla bir dayanışma kampanyası düzenliyor.

26 Temmuz, diktatör Fulgencio Batista'yı devirerek tüm dünyadaki işçilere umut veren ve halkın sömürücüleri yenebileceğini ve sömürüden arınmış bir toplum yaratabileceğini gösteren devrimci girişimin başlangıcını işaret ediyor. On yıllardır Küba halkı emperyalizme karşı mücadelede önderlik ediyor ve militan bir örnek olmaya devam ediyor.

Bugün de, halkların düşmanlarını kovmak için savaşan ve onlarca yıldır başka bir toplumun mümkün olduğunun sağlam bir kanıtını inşa eden devrimcileri anıyoruz. Onların fedakarlıkları her zaman hatırlanmalı ve bugün tüm dünyada işçi sınıfının kapitalist barbarlığa karşı mücadelesine ışık tutmalıdır.

Küba devriminin zaferinden bu yana onlarca yıl geçti ve Küba halkı hâlâ emperyalizme ve onun müdahalelerine, ablukalarına ve yaptırımlarına karşı savaşıyor. Kapitalistler, işçilerin kendileriyle savaşıp onları kazanabileceğini, işçi sınıfının tarihsel davasını gerçekleştirebileceğini ve insanın insanı sömürüsünden arınmış insan merkezli bir toplum inşa edebileceğini kanıtlayan devrimci Küba'ya karşı öfkeli. Yaptırımlara, ambargolara aldırmadan başka milletlere asker ve bomba yerine yardım, dayanışma, doktor, ilaç gönderen bir toplum. Büyümesi ve gelişmesi ile çok uluslu şirketlerin spekülasyonlarına değil, insanların ihtiyaçlarına hizmet eden bir toplum. Kahraman Küba halkı yıllar içinde tüm olumsuzlukların, zorlukların, saldırıların üstesinden geldi ve direnmeye devam edecek.

WFTU, Avrupa Parlamentosu'nun Küba'ya karşı kabul edilemez yeni saldırısını kınıyor. Avrupa Parlamentosu'nun yeni kararı, AB'nin, 60 yılı aşkın bir süredir ABD emperyalizminin ve müttefiklerinin canice ablukasından muzdarip bir halk olan Küba halkına saldırma ve onların başarılarını baltalama girişimini tırmandırıyor.

Buna rağmen sınıf odaklı sendikalar kanlı ablukayı açıkça ve şiddetle kınarken, Küba halkının yanında yer alarak koşulsuz destek ve dayanışmalarını ifade ederken, ITUC ve ETUC ikiyüzlü bir şekilde insan hak ve özgürlüklerinden söz etseler de, eylemleri ya da sessizlikleri, ABD ve AB'nin boyun eğmeyen Küba halkına yönelik emperyalist müdahaleleri ile pratikte uyumludur.

WFTU ve milyonlarca işçisi, ambargonun derhal ve koşulsuz olarak kaldırılmasını ve Guantanamo'nun Küba halkına geri verilmesini talep ederek, Küba ile seslerini birleştiriyor. Uluslararası sınıf yönelimli sendikal hareket, Küba sosyalist devriminin en başından beri ABD'nin mevcut boğucu ambargosunu ve müdahaleci manevralarını tartışmasız bir şekilde kınıyor. Küba Halkının bu kabul edilemez eylemlere karşı mücadelesinde tüm gücümüz ve enerjimizle, elimizdeki tüm imkanlarla destekliyoruz.

Altmış yıldır Küba halkının yaşamı için ciddi sorunlar yaratan cezai ablukanın derhal ve koşulsuz olarak geri çekilmesini talep ediyoruz. Küba Halkının, emperyalistlerin müdahalesi olmaksızın, bugünü ve geleceği hakkında özgür ve demokratik bir şekilde kendi adına karar verme hakkını destekliyoruz.

Dünya Sendikalar Federasyonu'nun sloganları altında Amerikan büyükelçilikleri ve konsoloslukları önünde protestolar ve gösteriler düzenleyerek dünyanın dört bir yanındaki sendikalarımızı dayanışma ve desteklerini ifade etmeye çağırıyoruz:

Ablukayı hemen durdurun!

Dünya Sendikalar Federasyonu Sekreterliği