< < İşçiler Hollywood'u “Kapattı”

Aktörler, şarkıcılar, radyo muhabirleri, dansçılar, DJ'ler, haber yazarları, haber editörleri, program sunucuları, kuklacıları içeren Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) ile örgütlenen işçiler, Hollywood'u kapattı.

Kayıt sanatçıları, dublör sanatçıları ve seslendirme sanatçıları, 43 yıl sonra ilk kez 14 Temmuz'da greve gittiler. Amerika Yazarlar Birliği (WGA) tarafından örgütlenen Hollywood yazarları da 2 Mayıs'tan beri grevde...

Bu, iki sendikanın 1960'tan beri ilk kez aynı anda greve gitmesi. WGA gibi SAG-AFTRA çalışanları da, muazzam endüstri kârları ve yapay zeka kullanımına ilişkin düzenlemeler karşısında adil ücret talep ediyor.

13 Temmuz'da SAG-AFTRA, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği'nin (AMPTP) temsil ettiği büyük stüdyolarla sözleşmeleri sona erer ermez, büyük stüdyoların “sonsuza kadar benzerliklerini kullanmaya devam etmek için” yapay zeka teknolojisini kullanarak oyuncuların vücutlarını taramak istediğine dair önerilerini duyurdu.

Bu, bir aktörün ya da figüranın çalıştığı projeden atılıp, yerine kopyasının kullanılabileceğini gösteriyor. Çalışanlar, yeni sözleşmelerin bu mevcut koşullarla yenilenmesi gerektiğini söylüyorlar, ancak stüdyo yöneticileri, bu talepleri müzakere etmek için pazarlık masasında kalmaya bile istekli değiller.

SAG-AFTRA'nın baş müzakerecisi Duncan Crabtree-Ireland, "Artık gelir ve yüksek enflasyon, üyelerimizin iki yakayı bir araya getirme yeteneğini daha da azalttı. İşleri daha da karmaşık hale getirmek için, aktörler artık üretken AI teknolojisinin yükselişiyle geçim kaynaklarına yönelik varoluşsal bir tehditle karşı karşıya. Bu sorunları ele alan sözleşme değişiklikleri önerdik, ancak AMPTP tekliflerimizle ilgilenmedi." diyor.

13 Temmuz'da SAG-AFTRA, sözleşme müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından grevi duyurdu. Stüdyoların teklifine göre, enflasyon hesaba katıldığında çalışanlar 2020’de kazandıklarından daha az kazanacaklar. Ve bu çalışanlar için makul bir teklif değil.

Grevdeki yazarlar gibi SAG-AFTRA çalışanları için önemli bir sorun, filmlerden hayatlarını kazanmaya devam etmelerine rağmen, kanallarda daha basit programlar çekilip tekrar yayınlar oynatılıyor.

Bu yıl yaklaşık 27 milyon dolar kazanacak olan Disney'in CEO'su Bob Iger, SAG-AFTRA işçilerinin taleplerini "gerçekçi değil" olarak nitelendiriyor.