Kenya'da 9 ve 12 Temmuz günleri, muhalefet lideri eski Başbakan Raila Odinga'nın çağrısıyla temel ürünler ve akaryakıta getirilen vergi artışlarına karşı yapılan protesto eylemleri tüm Nairobi’yi sardı, güvenliğin saldırısıyla en az dokuz kişi öldü.

Bir gece yarısı onaylanan ve vergileri artıran ve “finans yasa” denilen tasarı, Kenyalıları bir haftada iki defa sokaklara döktü. Akaryakıt vergileri 2 katına çıktı, tüm çalışanlardan %1,5 ek vergi getirildi.

Kenya’nın başkenti Nairobi ile Mombasa, Kitale, Kisii ve Kisumu’da toplanan yüzlerce kişi hükümeti protesto için sokaklara çıktı. Lastik yakarak ana yolları kapatan halka saldıran polisle çıkan çatışmada 2 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı, 100’den fazla kişi de gözaltına alındı. Ayrıca eşitsizliğin bir sembolü olarak görülen ve yakın zamanda inşa edilmiş olan bir paralı yolun girişi söküldü ve lastikler yakıldı.

Başkent Nairobi’de 12 Temmuz Çarşamba günü gerçekleştirilen protesto gösterilerine polis göz yaşartıcı gazla saldırdı, halk bu saldırıya taşlarla ve barikatlarla karşılık verdi.

Protestolarda halk, birçok noktada polisle çatıştı. Nairobi’yi ana havalimanına bağlayan otoyolda gençlerin ateş yaktığı ve çitleri devirdiği yoğun çatışmalar yaşandı. Otoyoldaki üç istasyonda ücretli geçişlerin durdurulduğu açıklandı. Polisin attığı gaz bombalarından bazıları okullara da isabet etti, 53 öğrenci hastaneye kaldırıldı. Mlolongo’da 3, Kitengela’da 2 ve Emali ve Sondu’da 1'er kişi bu saldırılar sırasında hayatını kaybetti.

Dün (13 Temmuz Perşembe) Kenya İçişleri Bakanı Kithure Kindiki açıklama yaparak ölü yaralıların olduğu "şiddetli" protestolarda birçok işyerinin hizmetlerinin kesintiye uğradığını, kamu ve özel mülkün tahrip edildiğini; aralarında bir milletvekilinin de bulunduğu en az 312 kişinin tutuklandığını açıkladı.

Kenya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu (KNCHR) başkanı ise ifade özgürlüklerini kullanan barışçıl ve silahsız Kenyalılara acımasızca saldırıldığını, güvenlik güçlerinin protestocuları dağıtmak için hem gerçek mühimmat hem de göz yaşartıcı gaz kullandığını, öldürülenlerden birinin bayrak direğini yaktığı için ajanlar tarafından vurulan bir erkek olduğunu söyledi.

İşyerleri, dükkanlar kapatıldı, ülkede yaşam felç edildi.