< Cenin, İsrail Saldırılarına Karşı Duruyor

Dün İsrail Batı Şeria’da son yılların en büyük saldırısını başlattı. Gece saatlerinde “terör merkezlerini” hedef aldıklarını açıklayan İsrail, yaklaşık 13 bin Filistinli mültecinin yaşadığı Cenin kampına binden fazla askerle, iş makinası ile saldırdı, havadan bombardımanlar gerçekleştirdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın ilk gün yaptığı açıklamada bu saldırılarda 3’ü çocuk 8 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 10’u ağır 50 kişinin yaralandığını söyledi.

Zırhlı araçlar, keskin nişancılar, füzeler ve insansız hava araçlarıyla tam donanımlı seçkin özel kuvvetler ile birlikte istihbarat, ordu, polis ve sınır polisi yetkililerinin katıldığı saldırıda Cenin şehri dört bir yandan kuşatıldı; mülteci kampının içinde şiddetli baskınlar ve aramalar yapıldı, çok sayıda Filistinli tutuklandı.

Filistinlilerin evleri ve konutlarının yanı sıra, ünlü Freedom Theatre binası da dahil olmak üzere çok sayıda devlet binası ve yollar da hasar gördü. Gazeteciler de saldırılardan payını aldı ve gerçek kurşunlara hedef oldular, ekipmanları tahrip edildi; Cenin'deki elektrik ve su da kesildi.

Saldırıların gerekçesi olarak İsrail kuvvetleri, "odaklanmış" ve "kapsamlı bir terörle mücadele” yürüttüklerini söyledi. Hedef, farklı gruplardan Filistinli savaşçılardan oluşan Cenin Tugayları tarafından kullanılan "ortak operasyon merkezi" oldu. İsrail, Filistinlilerin kendilerini ve topraklarını korumak için silahlanmalarının ve savaşmalarının önüne geçmek istemekte kararlı.

Filistinli savaşçılar da saldırıya karşılık vererek çatışmaya girdi. Gazze'deki Ortak Operasyon Odası, İsrail'in Cenin'e düzenlediği katliama dair bu sabah açıklama yayınlayarak, Cenin'deki tüm grupları birleşmeye çağırdı. FHKC de açıklama yaparak "Batı Şeria'daki direnişin kökü kazınamayacak" dedi.

Gazze'de ve Ramallah’ta da Filistinliler, saldırıları protesto için sokaklara çıktılar.

Cenin mülteci kampında keskin nişancıların zırhlı araçların içine ve çatılara konuşlanarak Filistinli sivillere gerçek mermilerle ateş açıldığı, 2 kişinin göğsünden vurulduğu, altyapının ve kamu mallarının tahrip edildiği, kampın girişlerinin ve ara yollarının her yönden kuşatıldığı ve halkın hareket etmesinin zorlaştığı, Al-Amal Hastanesi’nin tahrip edildiği, El-Ensar Camii'ne baskın düzenlediği, mahallelere ulaşmaya çalışan sağlık görevlilerinin hedef alındığı, gazetecilerin ateş altında kaldığı ve bazı ekipmanların hasar gördüğü öğrenildi. Son 20 yılın en büyük “operasyonu”nun yaklaşık 10 gün sürmesi planlanıyor.

Filistinli savaşçıların yerleştirdiği çok sayıda patlayıcı da İsrail ordusuna ait araçları hedef alarak patlatıldı. Sivil halk da İsrail birlikleriyle yüzleşmek için sokaklara döküldü, lastik yaktı ve ordu araçlarını taşladı. Filistin Kızılayı, 3 bin Filistinliyi kamptan tahliye ettiğini açıkladı.

İsrail, 2022'den bu yana Batı Şeria'nın kuzeyinde 100'den fazla Filistinliyi öldürdü.