Hindistan'ın en iyi kadın güreşçileri, Hintli sporcu kadınların karşılaştığı cinsel suistimal ve Hint sporlarındaki cezasızlık kültürü konusundaki sessizliği bozdu.

Olimpiyat ve İngiliz Milletler Topluluğu Oyunu madalya kazananları da dahil olmak üzere uluslararası alanda tanınan bu sporcular, benzeri görülmemiş bir direnişle Hindistan spor federasyonlarındaki cezasızlık kültürüne karşı seslerini yükselttiler. Hindistan Güreş Federasyonu (WFI) başkanı Brij Bhushan Sharan Singh ve diğer yetkilileri cinsel tacizle suçladılar. Brij Bhushan, biri reşit olmayan yedi kadın güreşçiyi cinsel taciz ve taciz etmekle suçlanıyor. Aynı zamanda iktidardaki aşırı sağ Bharatiya Janata Partisi'nden (BJP) milletvekili.

Hindistan'ın en iyi kadın güreşçilerinden bazıları, hayatlarını ve kariyerlerini tehlikeye atarak bir aydan uzun bir süredir Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'nin kalbindeki Jantar Mantar protesto alanında oturuyorlar. Kadın sporculara her gün çeşitli kuruluşlardan kadınlar, öğrenciler, çiftçiler ve daha fazlası dayanışma için katılıyor.

23 Mayıs'ta farklı şehirlerde binlerce kişi, dayanışma ve protesto için mum ışığı yürüyüşleri düzenledi. Yeni Delhi'de de güreşçiler, yaklaşık 2.000 kişiyi bir yürüyüşte ikonik Hindistan Kapısı anıtına yürüyerek orada mumlar yaktılar. Onlara Tüm Hindistan Demokratik Kadınlar Örgütü, Hindistan Öğrenci Federasyonu, Bharatiya Kisan Birliği (Hint Çiftçiler Birliği) ve çeşitli kuruluşlar katıldı.

Ancak iddiaların vahimliğine rağmen, BJP hükümeti sessiz kalmaya devam ediyor. Halk, “Sessizliği bozdular! Bu en zor ve en cesur adımdır!” “Bu kadınların galip geldiği gün, binlercesi daha sessizliği bozma cesaretini toplayacak!” “BJP hükümeti kızlarımızı kurtaracak, kollayacak sloganını atıyor. Bugün sloganı değiştirdik. Yeni sloganımız, 'Kızlarımızı BJP'nin serserilerinden kurtarın!'” diyor.

Protesto eylemine öncülük eden güreşçilerden biri olan Vinesh Phogat, “The Indian Express'teki bir köşe yazısında, adalet için mücadelemiz sonsuza dek sürecek gibi görünüyor çünkü adalet çarkları çok yavaş dönüyor.” diyor.

Phogat, Bajrang Punia ve Sakshi Malik ile birlikte ilk olarak bu yılın Ocak ayında Jantar Mantar'da protestolara başladı. O sırada, Hindistan Olimpiyat Derneği iddialara karşı konuyu incelemek için bir gözetim komitesi kurdu. Ancak üç ay sonra komite bulgularını kamuoyuna açıklamayı reddetti ve güreşçilerin 23 Nisan'da protestolarına devam etmelerine neden oldu.

Biri reşit olmayan yedi güreşçi, Delhi polisine Brij Bhushan'a karşı cinsel taciz şikayetinde bulundu. Ancak polis bu şikayetleri kaydetmedi. Ancak şikayetçiler Yüksek Mahkeme'ye başvurduktan ve yüksek mahkeme Delhi polisine harekete geçmesi talimatını verdikten sonra daha fazla adım atıldı.

Brij Bhushan şu anda Çocukları Cinsel Suçlardan Koruma (POCSO) Yasası, 2012 ve kadınların alçakgönüllülüğünü aşağılamayla ilgili hükümler kapsamında suçlamalarla karşı karşıya. Bu ciddi suçlamalar altında, Brij Bhushan derhal tutuklanmalı ve bir yargıç huzuruna çıkarılmalıydı. Yine de serbest dolaşmaya devam ediyor ve hatta güreşçileri alenen tehdit ediyor, hatta bu kadınları olimpiyatlara sokmayacağını söyleyecek kadar ileri gidiyor.

“Sahip olduğumuz tek korku, güreşi bırakmak zorunda kalabilmemiz. Sporda daha beş yılımız olduğuna inanıyoruz, ama bu protestolardan sonra geleceğin bizi neler beklediğini kim bilebilir. Sadece Brij Bhushan'ı değil, diğer güçlü güçleri de ele aldığımız için hayatlarımızın risk altında olabileceğini de biliyoruz, ancak ölümden korkmuyorum” diye yazıyor Phogat.

“Son dönemde kadın sporculara farklı düzeylerde saldırılar oldu. Saldırıların boyutu o kadar fazladır ki, madalya kazanan Olimpiyat güreşçileri bile istisna olmamıştır.”

Tüm Hindistan Demokratik Kadınları başkan yardımcısı Jagmati Sangwan, “Seslerini yükselten bu Olimpiyatçılar aracılığıyla Hindistan'da ortaya çıkanlar, buzdağının sadece görünen kısmı. Alt seviyelerde çok fazla cinsel saldırı ve sömürü vakası var. Oyuncular, konuşmanın ve seslerini yükseltmenin bedelinden korktukları için sessiz kalmaya zorlanıyorlar.”

“Bu kızlar olimpiyatlarda ve uluslararası yarışmalarda madalya kazandıklarında, kırsal bölgelerden, fakir ailelerden çok daha fazla kız çocuğu sporda kariyer yapmayı dört gözle bekliyor. Ancak güvenlik önlemleri alınmazsa ve kadın sporcular acı çekerse, gelecek nesil genç kızlar hayallerini gerçekleştirme umudunu kaybeder" diyor.

Bugün, 28 Mayıs'ta Hindistan Başbakanı Narendra Modi, yeni parlamento binasının açılışını yapacağı sırada kadın güreşçiler bir protesto düzenlemeyi planlıyor.