< "Kadınlar Unutmuyor Affetmiyor Hesap Soruyor"

6 Şubat depremlerinin yıldönümü öncesi, İstanbul’da ilk anma çağrısını yapan kadınlar oldu. Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG) Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önüne çağrı yaparak Kadıköy Meydanı’na yürüyeceklerini duyurdu.

Emekçi Kadınlar (EKA) da depremin yıldönümünde sabahın erken saatlerinde “Bu Enkazdan Yeni Bir Yaşam Kuracağız” pankartı asarak katliamlarda ölümsüzleşenleri selamladılar.

Saatler akşam 19.30’u gösterirken "Kadınlar Unutmuyor Affetmiyor Hesap Soruyor" pankartı açan kadınlar, "Unutmak Yok, Affetmek Yok!", "Kayıp Çocuklar Nerede", "Afet Değil Katliam", "Kadınlar Unutmuyor Affetmiyor", "Kayıp Çocuklar Nerede", "Mara Haya Hürriya”, "Ma Rıhna Nıhna Hon" dövizleri ve öfkeli sloganlarıyla toplanmaya başladı.

“6 Şubatı Unutma, Unutturma”, “Kadınlar Unutmuyor, Hesap Soruyor” sloganlarıyla Kadıköy Meydanı’na yürüyen kadınlar, her “Katil Devlet” sloganını haykırdığında polisin tehditkar anonsları ve engellemesi ile karşılaştı.

Israrla yürüyüşü sürdüren kadınlar sürekli zılgıtlar atarak, alkışlarla Kadıköy Rıhtım’a geldi. Telefonların ışıklarını açarak Kadıköy’ü aydınlatan kadınlar, basın açıklamasını okudu. Doğal afetlerde kadın ve çocuklara yönelik şiddet ile istismar oranlarının arttığına dikkati çeken kadınlar, kadın ve çocukların 6 Şubat depremlerinde birçok zorlukla karşı karşıya kaldıklarını hatırlattı.

“Yasta ve isyandayız” diyen kadınlar şu soruları da sordu:

“Depremin en kritik saatlerinde ilgili bakanlıklar neredeydi?

Yıkımdan sorumlu müteahhitler neden hala yargılanmadı ve hala kentlerin yeniden inşasında depreme dayanıklılık denetlenmiyor?

Deprem için toplanan bağışlar, afet vergileri nerede?

Depremde kaybolan çocuklara ne oldu?” dediler ve “depremin ilk gününden beri bölgede dayanışma köprüleri kuran kadınlar bu soruları sormaya, doğal afeti felakete çevirenlerden hesap sormaya devam edecek! Bizler depremde yaşanan hiçbir şeyi unutmadık, affetmiyoruz!” diyerek açıklamayı sonlandırdılar.

Kadınlar eylemlerini sloganlarla sonlandırdılar.

Bugün ayrıca Gençlik Örgütleri de öğle saatlerinde İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü önünde, polis ablukası altında eylem yaptı ve “Yaralarımızı birlikte sarmaya devam edeceğiz. Sorumlularından hesap soracağız, özgürlüğü kazanacağız.” dedi.

Akşam saat 18.30 civarında Emek ve Özgürlük Platformu da Beşiktaş Meydanı’nda açıklama yaparak “6 Şubat Depremini Unutmadık” dedi.

İstanbul’da DEM Parti İstanbul İl Örgütü de Kadıköy’de bulunan ilçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi, yaşamını yitirenlerin anısına mumlar yakıldı.