14 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ne ait madende gerçekleşen ve 43 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin açılan davanın ilk duruşması ikinci gününde Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

Duruşmada ilk olarak işletme müdürü sanık Selçuk Ekmekçi’nin sorgusuna başlanıldı. Ancak madenci yakınlarının sanıklara gösterdiği tepkiler üzerine sanıkların avukatları madenci yakınlarının salon dışına çıkarılmasını, müvekkillerinin ‘psikolojisinin bozulduğunu’ iddia etti. Duruşmaya 15 dakika ara verildi.

Tekirdağ Baro Başkanı ve diğer avukatlar duruşmanın adliye koridorundan ziyade daha sağlıklı bir ortamda yapılmasını tekrar talep ettiler. Mahkeme başkanı bu koşullarda yargılamaya devam edeceğini tekrar belirterek talepleri reddetti.

Ardından sorgusuna devam edilen sanık Selçuk Ekmekçi, 2015 yılında göreve geldiğinde iş sağlığı ve güvenliği sebebiyle madendeki faaliyetin durdurulmuş olduğunu söyledi.

Ben göreve başladıktan sonra tüm bu eksiklikleri tamamladık" dedi.

Olay günü 14 Ekim 2022 tarihinde kayıtlarda hiçbir olumsuz durum gözlemlemediklerini, işçilerin kendi belirlediği "çalışan temsilcilerinden" dahi tarafıma hiçbir olumsuzluk bildirilmediğini iddia eden Ekmekçi "Ben olay günü barutçu ve vardiya sorumlularına rutin kontrolleri yapıp yapmadığını sormuşum. Madencilik bir zincirlemedir, bu halkalardan birisi görevini yapmadığında zincir bozulur. Herkes kendi görevinden sorumlu. Ben denetim görevimi düzgün yaptım" dedi.

Ekmekçi madenci yakınlarının delilleri dahi kararttınız sitemi üzerine, "Yangın olan bölgeyi söndürmek için elimden geleni yaptım. Koordinasyon gelip olaya el koyunca da geri çekildik. Hiçbir delil karartmadık. Gaz ölçümlerinde metan oranı 201.5 Üzerine çıktığında elektrikler kesilir. Raporda da elektriklerin kesildiği ortadadır. MAPEG 2022 yılında 3 kere denetim geçirdik. Bize kusur atfedilen kömür tozu, havalandırma gibi hususların tamamında denetimlerden geçmişiz. Olaydan 3 gün önce olay yerini denetlemişler, -320 noktasında gerçekleşmiş, sıkıntısız demişlerdir" dedi.

TTK kapsamında da aylık periyotlarda denetimler yapıldığını yine bir eksiklk görülmediğini, kusur atfedilen hususların hiçbiri raporlarda bulunmadığını, hiçbir eksiğin görülmediğini iddia eden Selçuk Ekmekçi, "Bu kadar denetimden geçen bir iş yerinde eksiklik olması söz konusu değildir" dedi. Ekmekçi"Bilirkişi raporunda bilime aykırı tespitler bulunmaktadır. İş yerimizde patara uygulaması yoktur" dedi.

Bunun üzerine Amasra madeninden emekli katledilen bir madenci yakını: "Biz 17 yıl patara attık madende, Selçuk Ekmekçi yalan söylüyorsun!" dedi.

Ekmekçi ifadesinin devamında "Havalandırmayla ilgili olarak; ocak işyerlerinde hava hızının 0.5m/s'nin altına düşmemesi gerekir. 24 saat boyunca gaz izleme merkezimiz çalışıyor, bu sensörlerin hiçbirinde alt değer görülmemiş. Ayrıca havalandırma planı benim görev alanımda da değil. Yanıcı toz ile mücadele anlamında taş tozu, çimento püskürtme, su torbaları gibi tüm yöntemleri kullanıyoruz. Yönetmeliğe uygun şekilde, yeterli miktarda taş tozu kullandık. Organizasyon şeması incelendiğinde eğitim görevinin bende olmadığı görülecektir. Olaydan 3 gün önce de denetime gelmişler, maske kullanımı ve OFK eğitimlerinde de yeterli olduğu belirtilmiş. Bunlar kağıt üstünde değil. Acil eylem planlarımız bakımından da, kurtarma alanında hiçbir kargaşa yaşanmamıştır. Bu bakımdan da kusurumuz yoktur" dedi.

Madenci yakınları ise" Tek bir tahlisiye ekibi dahi yoktu orada" diyerek Ekmekçinin iddialarına itiraz etti.

Ekmekçi ifadesinde "Her maden patlamasından sonra maden mühendislerinin sorumlu tutulması madenciliğin de gelişimini engelliyor. Ben okula girdiğimde 16 üniversitede bu bölüm vardı, şimdi 6 tane.Yeni bir mevzuat yapılmalı, maden mühendislerinin sorumluluğu yeniden belirlenmeli, aldığımız maaş bile işçiden daha azdır. İşçinin sorumluluğundan ise daha fazla sorumluluğumuz var. Bu mesleği seçmek kabus gibidir" dedi.

Müştekiler vekili Av. Derviş Emre Aydın söz aldı: "Soma ile başladınız, biz de Soma ile başlayalım. Neden başladığını biliyor musunuz?" diye sordu.

Ekmekçi "Evet, raporları okumuştum. Üretim baskısı olduğunu biliyorum" diye yanıtladı.

Av. Derviş Emre Aydın "Salonda asılı kartiye planı üzerinde üretim alanlarını gösterir misiniz?" diye sordu.

Sanık Selçuk Ekmekçi plan üzerinde açıklamalarda bulundu.

Av. Derviş Emre Aydın "Kirli havanın ayak içine dönmesini sağlayan bir seri hava bağlantısı yaptığınız görülüyor" dedi.

Ekmekçi "Evet, bu bakımdan, orada sensör bulunduğu için yönetmeliğe uygundur" dedi.

Av. Derviş Emre Aydın'ın sorusu Üzerine TTK Genel Müdürü ve Müdür Yardımcısının talimatıyla ve bilgisi dahilinde, acil ve yetiştirilmesi gereken durumlarda lavvara sokulmadan kömür çıkartıldığı ortaya konuldu.

Av. Derviş Emre Aydın olay günü pervane arızası gerçekleştiğinde neden üretimin durdurulmadığını sordu.

Sanık Selçul Ekmekçi ise bilgisinin olmadığını, olsaydı durduracağını belirterek "Tanığın aksi yöndeki beyanına da, neden öyle dediğini bilmiyorum" dedi.

Sanıkların ifadeleri ve avukatların sorularını yanıtlamalarıyla duruşma devam etti.

Sanıkların ifadelerin alınmasına devam için duruşma yarına ertelendi.