Cumartesi Annelerine Polis Saldırısı 17 Gözaltı

Galatasaray Meydanı'nda açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri'ne polis saldırdı. 17 kişi işkenceyle gözaltına alındı.Kayıp yakınları İHD İstanbul Şubesi'nde yapılan basın toplantısında Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Cumartesi Anneleri 943. haftasında AYM'nin hak ihlali olduğuna ilişkin kararına rağmen polis ablukasında olan Galatasaray Meydanı'nda kayıplarının akıbetini sormak ve gözaltında kaybedilen yakınlarının mezarı olmadığı için, Galatasaray Meydanı'na karanfil bırakmak isteyen kayıp yakınları polis ablukaya alarak basın emekçilerini ise görüntü almalarını engellemek için zorla alandan uzaklaştırdı. Kayıp yakınlarına saldıran polis, 17 kişiyi işkenceyle gözaltına aldı.

Gözaltına alınanların Mikail Kırbayır, İrfan Bilgin, Eren Keskin, Maside Ocak, Sebla Arcan, Besna Tosun, Ali Tosun, Ali Ocak, Hüseyin Ocak, Hanım Tosun, Yasemin Bektaş, Aylin Tekiner, İkbal Eren, Setenay Yarıcı, Hanife Yıldız, Leman Yurtsever, Nuray Çevirmen oldukları öğrenildi.

Cumartesi Anneleri 943 hafta açıklamasına yönelik polis saldırısı ve kayıp yakınlarının gözaltına alınmasına ilişkin İHD'de basın toplantısı yapıldı.

İHD İstanbul Şube binasında yapılan basın toplantısına kayıp yakınlarının yanı sıra çok sayıda hak savunucusu katıldı.

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu üyesi Zeynep Yıldız, eylem yapılabilseydi okuyacakları açıklamayı paylaştı. Kayıpları ziyaret edebilecekleri bir mezarları olmadığı için Galatasaray Meydanına karanfil bırakmak istediklerini dile getiren Yıldız, 16 kişinin gözaltına alınmasının Anayasa Mahkemesi kararının ihlali olduğunu söyledi. Yıldız, 244 haftadır yasaklanan kayıplarla buluşma mekanı Galatasaray'dan vazgeçmeyeceklerinin vurguladı.

Gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç ise insanlık onuru için mücadele ettiklerini belirterek, "Yıllarca biz Galatasaray Meydanında oturduk ancak Süleyman Soylu'nun açıklamasından sonra oraya saldırmaya başladılar. Galatasaray Meydanı 30 yılı bulan bir mücadele alanımızdır. Kayıplarımızla buluşma alanımız. Son 3 haftadır biz oraya çıkıyoruz ve her çıktığımızda bizi gözaltına alıyorlar. Biz ısrarla o alana sahip çıkacağız, o alanı bırakmak gibi bir niyetimiz yok" dedi.