"Hasta Tutsak Mahmut Tat Serbest Bırakılsın"

İHD İstanbul Şubesi, 573. F Oturması'nda Marmara( Silivri) zindanında tutuklu ve tek kişilik hücrede tutulan Mahmut Tat'ın, Gırtlak Kanseri olduğu tedavisi için gereken ilaçları temin edilmediğinden, hastalığın diğer organlara yayılması tehlikesi bulunduğu belirtilerek bir an önce serbest bırakılması istendi.

İHD İstanbul Şubesi, 573. F Oturması'nda Silivri Zindanında tutuklu gırtlak kanseri Mahmut Tat'ın sağlık durumuna ilişkin bilgiler aktarılarak serbest bırakılması istendi.

Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acettin, “18 Mart Politik Mahpuslarla Dayanışma Günü” nedeniyle zindanlarda yaşanan hak gasplarına ilişkin bilgileri aktardı.

Zindanlarda genelde cinsiyet kimliği, etnik kimlik, yaş ve engellilik gibi nedenlerle eşitlik ilkesine aykırı infaz uygulamalarına, özelde politik tutsaklara yönelik ayrımcı düzenleme ve uygulamalara olduğunu vurgulayan Acettin, yaşanan sorunlara; Anayasa ve uluslararası insan ve tutsak hakları belgelerinde tanımlanan ilkeler çerçevesinde, eşitlik ve temel haklar esas alınarak çözüm üretilmesi gerektiğini belirterek ve yetkilileri göreve çağırdı.

"Politik Tutsaklar Her Alanda Hak Gaspıyla Karşılaşıyor"

İHD İstanbul Şubesi'nin hazırladığı "2022 Yılı Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu"na göre infazda eşitlik ilkesi bakımından, 541’i başvurulardan olmak üzere toplam 764 hak gapı tespiti yapıldığını ifade eden Acettin, "Politik nedenlerle tutuklu bulunanlar bakımından mevzuatla desteklenen ayrımcı yaklaşım ve uygulamalar ciddi boyutlara varmış; verilen cezanın hapiste geçirilecek süresi, şartlı tahliye hakkından yararlanma ve denetimli serbestlik, hastaneye sevk, tedavi, telefon, aile görüşü ve havalandırmadan yararlanma süresine kadar neredeyse her alanda, politik nedenlerle tutuklu bulunanlara ayrımcılık uygulanmaktadır. İdare ve Gözlem Kurullarına tanınan geniş takdir yetkisinin ayrımcılığa ve hak gaspına neden olacak şekilde kötüye kullanıldığı tutukluların ortak şikayeti haline gelmiştir" dedi.

İnfaz hukukunun evrensel ilkelerine göre; ceza infazında suç değil cezanın esas alınması gerektiğini vurgulayan Acettin, devletle tutsaklar arasındaki ilişkinin ceza üzerinden sürdürülmesi gerektiğini ve hakkında hüküm verilen kişiler infaz bakımından eşitlenmesi gerektiğini ifade etti.

 

"Zindanlarda Hukuka Aykırı Ve İnsanlık Dışı Uygulamalar Var"

Yasalardaki “Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin kurallar, hükümlülerin ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, doğum, felsefi inanç, milli veya sosyal köken ve siyasi veya diğer fikir yahut düşünceleri ile ekonomik güçler ve diğer toplumsal konumları yönünden ayrım yapılmaksızın ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınmaksızın uygulanır" maddesini hatırlatan Acettin "Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazında zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz” denildiğini ancak uygulamada bu maddelere aykırı düzenleme ve uygulamalar bulunduğuna dikkat çekti.

Bugün "18 Mart Politik Mahpuslarla Dayanışma Günü" olduğunu hatırlatan Acettin, Anayasa, ve ve uluslararası insan hakları belgeleri kapsamında sorunların kalıcı çözüme kavuşturulmasının devletin sorumluluğu olduğunu söyledi.

Acettin 573. F Oturması'nı ise Silivri Zindanında tutuklu bulunan gırtlak kanseri Mahmut Tat'ın sağlık durumuna ilişkin gerçekleştirdiklerini ifade ederek , Mahmut Tat'ın Gırtlak Kanseri olup tedavisi için gereken ilaçları temin edilmediğinden, hastalığın devam eden olumsuz etkileri yanında, nüks etmesi ve diğer organlara yayılması tehlikesi ile yaşamını devam ettiremediğini vurguladı.

Sığınma talebi ile gittiği İsveç’te 22 Kasım 2022 tarihinde İsveç polisi tarafından gözaltına alınıp Türkiye'ye gönderilen ve getirildiği İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alınıp mahkemeye çıkarılarak 6 yıl 3 aylık kesinleşmiş cezası nedeniyle tutuklanarak Metris zindanına götürülen ve ardından Marmara(Silivri) zindanına sevk edilen Mahmut Tat'ın; İsveç’te Gırtlak Kanseri tanısı ile 2 defa ameliyat edildiğini aktaran Acettin, tedavisi devam etmekte iken Türkiye’ye iade edildiğini söyledi.

 

"İlaçları Verilmeyen Mahmut Tat'ın Sağlığı Tehdit Altında"

Türkiye’ye giriş yapar yapmaz tutuklanan Tat'ın tedavi maksadı ile düzenli olarak kullanmakta olduğu ilaçların ailesi tarafından temin edildiği halde verilmediğini yerine “muadili” denilen ilaçlar verildiğini belirten Acettin, "Muadil denilerek verilen ilaçlar tedavi ve sağlığına olumsuz etkiler yaratmasına rağmen sorun çözülmediğinden, tedavisi aksayan Tat’ın sağlık sorunları hızla artmakta, bu durum sağlık ve yaşam hakkına ağır tehdit oluşturmaktadır" dedi.

Mahmut Tat'ın kardeşinin İHD İstanbul Şubesi'ne yaşadıkları sorunları ve sağlık durumu hakkındaki bilgileri verdiğini ve acilen çözüm üretilmesi gerektiğini belirten Acettin bilgileri ise şöyle paylaştı:

 

"Biz Raporu İsveç'ten Nasıl Çıkaralım?"

"Abim kanser hastası, iki gün önce görüşe gittik ve ilaçlarını götürdük ama abimin ilaçlarını vermediler. Bize rapor olması gerektiğini söylediler, biz raporu İsveç’ten nasıl çıkaralım, bu raporları nasıl verelim? Abimin revire çıkıp ilaçlarını alması lazım ve abim şu anda orada 15 gündür aç susuz."

"Amcam İtirafçının İfadesi Üzerine Tutuklu"

6 Mart günü İHD İstanbul Şubesine başvuruda bulunan yeğeni ise; “Amcam, Marmara Ceza ve İnfaz Kurumu cezaevinde tek kişilik hücrede kalıyor. Gırtlak Kanseri olmasına rağmen apar topar İsveç devleti tarafından Türkiye’ye iade edildi. Amcam hiçbir örgüte üye olmamasına rağmen itirafçı ifadesine dayanılarak ‘Terörist’ olduğu gerekçesiyle iade edildi ama Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yurt dışında ‘Kırmızı Bülten’ listesinde olmadığına dair basında açıklaması var. Amcamlar senelerce İstanbul da servis şoförlüğü yaptı … daha çok özel okullarda çalıştı . Amcam suçsuzdur.

 

"İlaçlarını Temin Etmemize Rağmen Verilmiyor"

Amcama İsveç’te kullandığı ilaçları verilmiyor. Hapishane revir doktoru tarafından kendisine muadili olan ilaç verildiğinden dolayı ilaç yan etki göstermiş ve kafasında ve vücudunda yaralar çıkmıştır. Hastalığı ilerlemiş durumda. İsveç de kendisine rapor verilmiştir. İsveç’ten bizlerin kargo ile getirttiği ilaç hapishane tarafından kabul edilmemiştir. Türkiye’ de bu ilacı kullanabilmesi için rapor alınması gerekir diyorlar ama halen rapor aldırılmadı.

 

"Göz Göre Göre Ölümüne Neden Olacaklar"

Amcamın göz göre göre ölümüne neden olacaklar. Sağ bacağı uyuşuyor, kolları uyuşuyor. Çok zayıflamış, yemekler çok kötü ortam sağlıklı bir ortam değil.”

Mahmut Tat'ın, gırlak kanseri tedavisi için kullanması gereken ilaçlar verilmeyerek tedavisinin engellediğini, hastalığının başka organlarına sıçraması riski bulunduğunu vurgulayarak bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

573. F Oturması "Mahmut Tat Serbest Bırakılsın", "Hasta Tutsaklar Serbest Bırakılsın", "İnsan Haklarıyla İnsandır", Tedavi Haktır Engellenemez" sloganlarıyla sona erdi.

Video İçin Tıklayınız.. https://www.youtube.com/live/BDtATGTqG80?feature=share