“Adları Onur! Adları Adımız”

İzmir'de Mücadele Birliği Platformu 13 Mart 1982'de idam edilen 3 devrimci işçi, İbrahim Ethem Coşkun, Seyit Konuk ve Necati Vardar'ı 13 Mart günü saat 10.00'da Hacılarkırı Mezarlığı'nda mezarları başında andı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada "13 Mart Savaşçıları Yaşıyor Savaşıyor", "13 Savaşçıları Ölümsüzdür" sloganları atıldı. Saygı duruşunun ardından Mücadele Birliği Platformu adına bir konuşma gerçekleştirildi.

13 Mart Savaşçıları'nın mücadelesinin anlatıldığı basın metninde "13 Mart 1982’de, bundan tam 41 yıl önce, 3 devrimci işçi idam edildi. 13 Mart Savaşçıları; Seyit KONUK, Necati VARDAR, İbrahim Ethem COŞKUN. Türkiye ve Kürdistan topraklarında idam edilen ilk işçiler olarak tarihe geçti.

12 Eylül Askeri Faşist Darbesi öncesi, saldırılar daha da artmış, özellikle fabrikaları faşist kadrolarla doldurma planı uygulamaya konmuştu. İzmir’de Tariş İşletmeleri yönetimine atanan faşist müdür, bu planın söylentisini yaymış, devrimci işçilerin işten atılıp, yerine faşistlerin alınacağını, söylemişti. Bu söylentinin ardından, aralarında müdürün de bulunduğu 100’e yakın silahlı faşist Tariş’in kapılarına dayandı. Dönemin kolluk güçleri ise fabrika içerinde arama yapılacağı bahanesi ile Tariş’i bastı.

Bu faşist saldırılara karşı Tariş İşçilerinin sesi devrimci eylemlerle yükseldi. 13 Mart savaşçıları da bu devrimci eylemlerin öncü işçilerindendi. Tariş’in devrimci ateşi fabrikalarda sınırlı kalmayıp mahallelere yayıldı. Yükselen devrimci- işçi eylemleri 12 Eylül Askeri Faşist Darbesini de beraberinde getirdi.

12 Eylül faşizmi yükselirken, devrimciler de bu saldırılar karşısında sessiz kalmadı. Biri MHP ilçe başkanı olmak üzere 2 faşist 13 Mart savaşçıları tarafından TKEP adına yapılan eylemle cezalandırıldı. Eylemin ardından tutsak edilen yoldaşlar, 12 Eylül’ün askeri faşist mahkemelerince idam cezası istemi ile yargılandı. 1 Mayıs günü yapılan karar duruşmasında Seyit KONUK, Necati VARDAR ve İbrahim Ethem COŞKUN yoldaşlar, 1 Mayıs’ta katledilen işçiler için mahkeme heyetini saygı duruşuna davet etti" denildi.

Onlar’ın mücadelesinin, bayraklarını devralan yoldaşları tarafından devam ettiği söylenen konuşmada "Onların Tariş’te başlattıkları eylem, bugün sokaktaki binlerce işçiye yol gösteriyor. Türkiye ve Kürdistan’da işçi ve emekçilerin; açlık, yoksulluk ve sömürüye karşı devrimci eylemleri yükselmeye devam ediyor. İşçiler hakları için sokaklara dökülüp birbirlerine güç ve cesaret vererek birlikte mücadeleyi yükseltiyor.

13 Mart Savaşçıları, her zaman sınıf savaşına, sosyalizme ve partilerine bağlılardı. Yoldaşlar aynı bağlılık, kararlılık ve ‘Yaşasın Partimiz TKEP’ sloganı ile idam sehpasına yürüdü. Onların sınıf savaşında ki bu kararlılığı, bugün yaşadığımız faşist saldırılar karşısında, bizlerin yolunu aydınlatan bir meşale olmuştur. 'Adları Onur! Adları Adımız!'" denildi.

Anma yapılan konuşmanın ardından sona erdi.