Gazi Ayaklanmasında ölümsüzleşenler 28. yılında binlerce kişinin katılımıyla yapılan yürüyüşle anıldı. Deprem bölgesinde katledilenlerin de unutulmadığı anmada katliamların hesabının sorulacağı vurgulandı.

12 Mart 1995’te Gazi Mahallesi’nde yaşanan katliamın 28. yılında 12 Mart Platformu, Gazi ve Ümraniye Şehit Aileleri, Alevi kurumları ve Gazi Mahallesi halkının çağrısıyla Gazi Cemevi önünden eski karakol önüne yürüyüş düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı anma yürüyüşünde depremlerde yaşamını yitirenler de anıldı.

12 Mart 1995’te Gazi Mahallesi’nde üç kıraathane ve bir pastanenin faşistler tarafından taranması ve sonrasında Ümraniye’ye uzanan saldırıların ardından 22 kişi yaşamını yitirmiş ve yüzlerce kişi yaralanmıştı. Katliamın 28. yılında 12 Mart Platformu, Gazi ve Ümraniye Şehit Aileleri, Alevi kurumları ve Gazi Mahallesi halkının çağrısıyla düzenlenen anma töreni için Gazi Cemevi önünde buluşuldu. Gazi Cemevi etrafı anma programı öncesinde polis ablukasına alındı. Gazi Cemevi önündeki toplanmanın ardından katliamın yaşandığı eski karakola yürüyüşü başladı.

Yoğun polis ablukasına rağmen Gazi Cemevi önünde uzun süre Gazi ve Ümraniye katliamı ile depremin katliama dönüşmesine ilişkin ajitasyon konuşmaları yapılarak sloganlar atıldı. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte en önde Gazi'de katledilenlerin fotoğraflarının yer aldığı "Gazi'den Ümraniye'ye Adalet İstiyoruz" yazılı Gazi, Ümraniye Şehit Aileleri ve Alevi Kurumları, Gazi Halkı imzalı pankart açıldı.

Arkasında "6 Şubat 2023 Deprem. Acımız Büyük Yasımız Ortak" yazıılı pankart açılarak depremde yaşamını yitirenler de anıldı.

Bunun ardında ise 12 Mart Platformu imzalı "Gazi'de Düşüne Dövüşene Bin Selam. Gazi ve 1 Mayıs Şehitleri Onurumuzdur" yazılı pankartlar yer aldı.

Yürüyüşte sık sık katliamda yaşamını yitirenlerin isimleri söylenerek “Yaşıyor” denildi.

 

"Deprem Değil Bu Bir Katliam!"

Yürüyüşte Gazi katliamında yaşamını yitirenler "Gazi Şehitleri Ölümsüzdür", "Gazi'nin Hesabı Sorulacak" sloganlarıyla anılırken Maraş merkezli depremlerde onbinlerce insanın katledildiği kentlerin isimlerinin yer aldığı dövizler taşınarak, "Deprem Değil İhmal Öldürür", "Deprem Değil Devlet Öldürdü", "Deprem Değil Bu Bir Katliam", "Katil Devlet Hesap Verecek" sloganları atıldı. Polisin 'yasadışı slogan' diyerek saldırı tehdidine rağmen yürüyüşte sık sık "Hükümet İstifa" sloganı atıldı.

Amedspora’a yönelik faşist provokasyonun da unutulmadığı açıklamada “Yaşasın Halkların Kardeşliği” sloganı atıldı.

Yürüyüş eski postane önünde sona erdi. Burada katledilenler anısına kızıl karanfil bırakılarak Gazi'de ve depremde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Basın açıklamasını Gazi Katliamında yaşamını yitiren Dilek Şimşek'in kardeşi Erkan Şimşek okudu.

 

"Amaç Devrimciler Ve Halka Gözdağı Vermekti"

Katliamın üzerinden 28 yıl geçtiğini hatırlatan Şimşek, yaşanan saldırı ve katliamı anlattı. Eli kanlı katillerin amacının halkı birbirine kırdırmak, Alevi-Sünni çatışması yaratmak olduğunu ifade eden Şimşek, "Ama Gazi halkı provokasyonu yaptıranı da nedenini de biliyordu. Amaç Gazi'de devrimci muhalefeti sindirmek ve tüm devrimci demokrat halka gözdağı vermekti" dedi. 28 yıldır ülkede yaşanan adaletsizlikleri hatırlatan Şimşek, adalet arayışındaki Emine Şenyaşar'ı selamladı, mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

 

Saldırının Yaşandığı Yere Karanfil

Açıklamanın ardından binler tekrar sloganlarla yürüyüşe geçti. Yol üzerinde bulunan ve silahlı saldırının gerçekleştiği Doğu Kıraathanesi ve Dostlar Kıraathanesi önüne karanfiller bırakılarak saygı duruşunda bulunuldu.

 

'Yaşamak İçin Geleceğimizi Birlikte İnşa Etmeliyiz"

Anma Gazi Mezarlığında sona erdi. Mezarlıkta saygı duruşu sonrası katledilen Zepnep Poyraz'ın babası Cemal Poyraz basın açıklamasını okudu. Poyraz Maraş merkezli gerçekleşen depremlerde katledilenleri andı, "Yaşanan bu yıkım bir kez daha göstermiştir ki rant hırsıyla korunaksız, çarpık yapılaşmaya izin veren, binaları denetlemeyen ve deprem vergilerini amacı dışında kullanan siyasal iktidar yaşanan yıkımdan birinci derece sorumludur. İnsanı yaşatmayı esas almayan zihniyetin ülkemiz ve halklarımız üzerinde süren vesayeti son bulmalı, bir daha böyle büyük acılar ve ihmaller yaşamamak için geleceğimizi birlikte inşa etmeliyiz" dedi.

Yüzlerce çocuk ve kadının siyasal iktidar eliyle cemaat ve tarikatlara teslim edildiğini söyleyen Poyraz, "Bu önemli konunun takipçisi olacağımızı buradan bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz. Ayriyeten Bursaspor, Amedspor maçında tribünlerden yansıyan ırkçı-faşizan görüntüleri kabul etmiyor ve kınıyoruz" dedi. Açıklamanın ardından Alevi geleneklerince gülbeng yakılarak cerağ uyandırıldı.

 

Lokmalar Deprem Bölgesine...

Her yıl açıklamanın sonunda Gazi Katliamında yaşamını yitirenler anısına lokma pay edilirdi. Ancak yaşanan deprem nedeniyle bu sene lokmaların deprem bölgesinde pay edilmesine karar verildi.

Gazi şehitleri için düzenlenen anma mezarlık açıklaması sonrası Gazi Cemevinde cerağ uyandırılmasıyla sonlandı.