Gezi Ayaklanması'nda polisin attığı biber gazı fişeğiyle başından vurularak 14 yaşında katledilen Berkin Elvan, Feriköy'deki mezarı başında anıldı.

Gezi Ayaklanması sırasında Okmeydanı'nında polisin hedef alarak attığı gaz fişeğiyle başında ağır yaralanan 14 yaşındaki Berkin Elvan, 269 gün komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014'te yaşamını yitirdi.

Berkin Elvan ölümünün 9. yılında Feriköy Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı.

Anma törenine Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Babası Sami Elvan, Ablası Özge ve Gamze Elvan’ın yanısıra HDP İstanbul Milletvekilleri Musa Piroğlu, Oya Ersoy, Gezi Aileleri, Suruç Aileleri, Taksim Dayanışması, Cumartesi Anneleri ve çok sayıda kurum temsilcisi ve kişi katıldı. Anma töreninde “Berkin Elvan Ölümsüzdür”, “15’inde Bir Fidan Berkin Elvan”, “Gezi Tutsakları Onurumuzdur” sloganlarını atıldı.

 

"Çocuklar Ölmesin Diye Mücadele Ediyoruz"

Anma töreninde konuşan Anne Gülsüm Elvan, “Berkin’im benden kopalı tam 9 yıl oldu. Şimdi yaşatsalardı 24 yaşında olacaktı. Ama o 14 yaşında kaldı. Ben yıllardan beri mücadele ederken ‘çocuklar ölmesin’ dedim. Biz bu yüzden ‘adalet’ dedik. Çok üzgünüz, çok öfkeliyiz” dedi.

Kahramanmaraş merkezli ve 11 kentte yıkıma neden olan depremlere ilişkin de konuşan anne Elvan, “Doğmamış çocuklar enkazın altında kaldı. Sebep olanlar umarım bir an önce yargılanırlar. Başkaları acı çekmesin yeter artık. Tek dileğimiz adalet” dedi.

"Berkin'in Katili Dışarıda Biz 8 Yılla Yargılanıyoruz"

Baba Sami Elvan, “Berkin vurulalı tam 9 yıl oldu. Ama biz Adaletin ‘A’sını görmedik. Bizim oğlumuzun katili hâlâ dışarıda. Belki de hâlâ birilerini öldürmeye devam ediyordur. O dışarıda ama eşimle ben 8 buçuk yılla yargılanıyoruz. Gezi davasında tutuklu bulunanlar suçsuz olmalarına rağmen müebbetle yargıladılar ve şu an hapisteler. Bizim çocuğumuz öldüren katil dışarıda. Adalet bunun neresinde? Benim çocuğum geri dönmeyecek bunu defalarca kez söyledim. Ancak biz bu davanın emsal teşkil etmesini istiyoruz. Ülkemizde adaletin, barışın ve kardeşliğin olmasını istiyoruz” dedi.

 

"Bütün Kaybettiklerimizin Hesabını Soracağız"

Baba Elvan’ın konuşmasının ardından Avukat Deniz Özen, Gezi Parkı tutuklularından Avukat Can Atalay’ın mesajını okudu.

Atalay’ın mesajında “9 yıl oldu, bir civan delikanlıyı bizden aldılar. Bir polis kurşunu öldürdü Berkin’i. Göz göre göre bir çocuk öldürüldü. Katilin adı belliydi ama vermediler. Yıllarca bir çocuk katilini korumak için türlü kepazelikler yaptılar ama olmadı. Bütün ülkenin evladı oldu Berkin ve bulduk o katili. Mücadele ederek, tırnaklarımızla kazıyarak getirdik onu mahkemenin önüne. Ülkenin en tepesinden sahip çıkılmasına rağmen, ‘Emri ben verdim’ denmesine rağmen çıkardık o mahkemeye ve yargıladık. 1 gün bile hapis yatmadı, disiplin soruşturması bile açmadılar. Şimdi cezasının onanmasını bekliyoruz. O katil hapse girecek. Sadece o değil talimatı veren amirinden müdürüne, valisine ve emri verene kadar biz bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bütün kaybettiklerimizin hesabını soracağız” ifadeleri yer aldı.

Berkin Elvan’ın ablası Özge Elvan ise basın açıklamasınsda "Oğlumuz, 16 Haziran 2013’te, Gezi Parkı eylemleri sırasında evimizin üst sokağında katil Fatih Dalgalı’nın attığı gaz fişeğiyle yaralandı. 269 gün komada yaşam mücadelesi veren Berkinimizin bedeni 16 kiloya düştü. Dokuz ay boyunca yaşam mücadelesi veren oğlumuz, daha fazla dayanamadı ve onu 11 Mart 2014’te kaybettik" dedi.

 

"Adalet Mücadelemiz Adliyenin Tozlu Raflarında Kaldı"

2013’ten beri yürüttükle adalet mücadelesinin adliyenin tozlu raflarında kaldığını belirten Elvan “Emri ben verdim” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yargı karşısına çıkmadığını, Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu yargılanmadığını hatırlatan Elvan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), 7 Şubat’ta Çapkın ve Mutlu’nun sorumluluklarıyla ilgili etkili bir soruşturma yürütülmediği görüşüne vardı ve Türkiye’yi mahkûm ettiğini, fakat Türkiye’deki adlî makamlar, bu karara rağmen harekete geçmediğini söyledi.

 

"Berkin'imizin Katili Bir Gün Bile Hapis Yatmadı"

Özge Elvan "Berkinimizin katili Fatih Dalgalı ise sadece ama sadece 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti Dalgalı’nın “kasten öldürme suçunu işlediğinin sabit olduğuna” hükmetti. Dalgalı, bir gün bile hapse girmedi.

Berkinimizin katillerine hak ettikleri cezayı vermeyenler, avukatımız Can Atalay’ı, mücadele arkadaşımız Mücellâ Yapıcı’yı, her zaman yanımızda olan Tayfun Kahraman’ı, Çiğdem Mater’i, arkadaşlarımız Ali Hakan Altınay ve Mine Özerden’i hapse tıkadı" dedi.

 

"Devlet Eliyle Öldürülen Tüm Çocuklar İçin..."

Sadece Berkin için değil, bütün çocuklar için adalet isterken, sistemin on binlerce çocuğu ailesinden koparmaya devam ettiğini vurgulayan Elvan "Biz adalete açız! Bir çocuğun 6 yaşında evlendirilmesine göz yumanlara karşı adalet arıyoruz.

Çocuklarımızı tarikatların, çocuk istismarcılarının eline bırakanlara karşı adalet arıyoruz. Çocuklarımızı enkazda "aramayan" bu iktidara karşı adalet arıyoruz.

Devlet eliyle öldürülen tüm çocuklar için adalet arıyoruz" dedi.

 

"Asla Vazgeçmeyeceğiz"

İktidara ve adaleti bir türlü sağlamayan yargı makamlarına seslenen Elvan "Siz katilleri korumaya çalışsanız da biz; Berkin için, katledilen bütün çocuklar için, deprem bölgesinde yaşamını yitiren ve hâlâ korunamayan çocuklar için, tarikatların ellerine bırakılan çocuklar için adalet istemekten asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

 

"Berkin'i Bizden Koparanları Asla Affetmeyeceğiz"

Önümüzdeki yıl 10. kez bu mezarın başında adaleti bulmuş olmayı dinlediklerini söyleyen Özge Elvan "Çünkü, bir çocuğun katilinin hesap vermesi, geride kalan tüm çocuklarımızın geleceğinin teminatı olacak.

Oğlumuz, canımız, yavrumuz, Berkinimiz, kaç yıl geçerse geçsin; sana yaşatılan zulmü unutmayacağız, seni bizden koparanları asla affetmeyeceğiz. Elbet bir gün yattığın yerde rahat uyuyabilmeni sağlayacağız" dedi.

Anma “Berkin Elvan Ölümsüzdür”, “15’inde Bir Fidan Berkin Elvan”, “Gezi Tutsakları Onurumuzdur” sloganlarıyla sona erdi.

Video İçin Tıklayınız. https://www.youtube.com/live/FD5EGpkiKNw