"Newroz Yeniden İnşa İradesini Ortaya Koyacak"

HDK 2023 Newroz'una ilişkin Taksim Elit World Otel'de açıklama gerçekleştirildi. 2023 Newroz'u depremde yaşamını yitiren halklara ithaf edildi. Depremde açığa çıkan toplumsal birlik ve dayanışma ruhuyla, yitirdiğimiz canları anmak ve yaşamı yeniden kurmak için 2023 Newroz'unda alanlarda bir arada olma çağrısı yapıldı.

"Her Der Newroz, Her Dem Azadî" şiarıyla düzenlenecek 2023 Newroz'una ilişkin Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Taksim Elit World Otel'de HDP, Emek ve Özgürlük İttifakı ve çok sayıda demokratik kitle örgütünün katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir okudu.

"Newroz Ateşiyle Özgürlüğe Yürüyoruz"

Newroz'un başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu ve Mezopotamya halklarının yeniden doğuşunun sembolü,, halkların diriliş bayramı olduğunu ifade eden Demir Newroz yaşamdır, özgürlüktür. Newroz, zalim Dehak’a karşı Demirci Kawa’nın zaferidir. Halklarımız binlerce yıldır Newroz’u bu bilinçle kutluyor" dedi.

 

"Newroz'u Depremde Yitirdiklerimize Adıyoruz"

Her sene olduğu gibi bu seneki Newroz'un da halklar için umudun müjdecisi, özgürlüğün ateşi olduğunu Fakat 2023 Newroz'u öncesinde, 6 Şubat’ta meydana gelen Maraş merkezli iki büyük depremin yaşandığını hatırlatan Demir "Kentlerimiz, köylerimiz, yaşam alanlarımız yıkıldı. On binlerce canımızı yitirdik. On binlerce yurttaşımız yaralandı. Acımız ve öfkemiz çok büyük. Bu vesileyle bir kez daha kayıplarımıza rahmet, yakınlarına ve halklarımıza başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu yıl ki Newroz’u depremde hayatını kaybeden yurttaşlarımıza adıyoruz" dedi.

 

"İktidardan Hesap Soracağız"

Yıkımın ve kaybımızın devasa boyutta olmasının nedeni AKP-MHP iktidarı olduğunu, talancı ve rantçı düzen nedeniyle bu yıkımın sorumlusu olduğunu söyleyen Demir, Kurmuş olduğu inşaat rejimiyle, seçimler öncesi çıkardığı imar aflarıyla, afetlere müdahale için kurulan kurumları arpalığa dönüştürmüş olması nedeniyle bu iktidar suçludur.

Depremden sonra halklarımızı kaderine terk eden, günlerce bir tane bile görevliyi gönderemeyen, yurttaşlarımızın enkaz altında donarak hayatını kaybetmesine neden olan bu zorba iktidardan hesap soracağız! Yaptıkları yanlarına asla kar kalmayacak!" dedi.

 

"Tarihsel Sorumluluklar Etrafında Birleşmeliyiz"

İçinde bulunduğumuz tarihsel dönemin her açıdan tüm demokratik çevrelere önemli sorumluluklar yüklediğini, halkların ve demokrasi güçlerinin bu tarihsel sorumluluk etrafında birleşmeleri ve ortak mücadele iradesini açığa çıkarmaları gerektiğini vurguladı.

 

"2023 Newroz'unda Öfke Umuda Dönüşecek"

İktidarın halklara her türlü baskı ve zoru uyguladığını ifade eden Demir "Ancak bizler bu zulüm düzenine karşı 2023 Newroz alanlarını mücadele alanlarına dönüştüreceğiz. Amed’den İstanbul’a, Aydın’dan Kars’a, İzmir’den Antalya’ya, Ankara’dan Hakkari’ye kadar her yerde bu iktidara meydan okuyacağız. Newroz meydanları, öfkenin umuda dönüştüğü alanlar olacak. Bu yılki Newroz günümüzün zalim Dehaklarını tarihin çöp sepetine atma Newrozu olacak."

 

"Yeniden Doğuşun Simgesi Newroz Yeniden İnşa İradesini Ortaya Koyacak"

2023 Newrozunun umudun büyüyeceğini Hep birlikte mücadele ederej, hep birlikte kazanılacağını vurgulayan Demir. "Yeniden doğuşu simgeleyen Newroz, yeniden inşa iradesini de ortaya koyacaktır" dedi.

Newroz alanlarındaki milyonların özgürlük talebini daha gür bir sesle dillendireceğini ifade eden Demir "Newroz meydanlarındaki irade faşizme karşı çıkış yolunu gösterecektir. Tecride, kadın kırımına, ekolojik talana, yoksulluğa karşı Newroz meydanları özgürlüğün sesi olacaktır. Unutmamalıyız ki büyük kazanımlar elde edeceğimiz bir eşiğin arifesindeyiz. Bu duyarlılık ve bilinçle önümüzdeki süreci karşılayarak, dönemsel bir başarıdan öte, tarihsel bir başarının sahibi olacağız. Bu bağlamda her kesimi, her bireyi siyasal ve toplumsal sorumluluk üstlenmeye, haklarımızın özgür- demokratik geleceğini önceleyen bir çabanın ve mücadelenin sahibi olmaya çağırıyoruz" dedi.

 

“Newroz Ateşiyle Özgürlüğe"

2023 Newroz’unun halkların baharını müjdeleyeceğini. Zalim Dehakların, baharın gelişini engelleyemeyeceğini belirten Demir "Zulüm ve baskı düzeni gidecek. Halkların baharı gelecek. Depremde açığa çıkan toplumsal birlik ve dayanışma ruhuyla Newroz alanlarına akıp yitirdiğimiz canları anmak, Baharı toplumsallaştırmak, Newroz ateşi etrafında adaletin ve barışın sesini haykırmak için, 'Herder Newroz, Herdem Azadî' ve “Newroz Ateşiyle Özgürlüğe' şiarıyla kutlayacağımız 2023 Newrozuna tüm halklarımızı davet ediyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Esengül Demir'in yaptığı açıklamanın ardından siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinden temsilcilerde söz alarak Newroz'da dayanışma ve yaşamı yeniden kurma şiarıyla alanlarda bir arada olma çağrısında bulundu.

 Süleyman Acar