Bu yıl “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilecek olan 2023 Newrozunun startı verildi.

Deklarasyon, Amed Sur’da bulunan Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıklandı ve Newroz etkinliklerinin depremde yaşamını yitirenlere adandığı vurgulandı.

Deklarasyona DTK, TJA, DBP ve HDP ile birlikte Birleşik Kadın Platformu, İnsan ve Özgürlük Partisi (PÎA), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Azadi Partisi ve Kürdistan Komünist Partisi (KKP) imza attı.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz konuşşmadında “Bin yıllardır Newroz diriliş, serhildan ve özgürlük günü olarak karşılanıyor. Ancak bu yıl depremin acısıyla karşılıyoruz. Bu yıl Newroz programını depremde yaşamını yitirenlere adıyoruz” dedi.

43 merkezde gerçekleştirilecek kutlamaların ilk ateşi Şemdinli’de yakılacak ve 17-18 Mart’ta da anma etkinlikleri gerçekleştirilecek.

“Tamamıyla rant ve talan ekonomisi üzerinden halklarımızı çürük binalara mahkum eden ve yaşanan son ağır yıkımın asli sahiplerine karşı yeni bir toplumsal inşa sürecini başlatmayı en büyük tarihsel ve ahlaksal görev olarak görüyoruz. Özellikle gençlerin ve kadınların olmadığı bir kurtuluş mücadelesinin asla kurtuluş olmayacağı gerçekliğiyle 2023 Newrozu; kadınların ve gençlerin öncülüğünde halkımızın bir kez daha irade beyanında bulunacağı, depremin acısının ve öfkesinin toplumsallaşıp milyonlar halinde alanlara akacağı bir Newroz olacaktır. Bu yönüyle 2023 Newroz programlarının depremde yaşamını yitiren insanlarımıza adayacak, bu yıkımın büyük yası ve öfkesiyle alanlarda olacağız. Tüm yaşananlara rağmen umudumuzu ve yeni yaşama olan inancımızı daha da büyütecek, dayanışmamızı güçlendireceğiz” denilen açıklama, “‘Herder Newroz, her dem azadî’ ve ‘Newroz ateşiyle özgürlüğe’ şiarıyla kutlayacağımız 2023 Newrozu’na tüm halklarımızı davet ediyoruz. Başta Kürt halkı olmak üzere bütün halkların Newroz’unu özgür ve eşit bir ülke özlemiyle kutluyoruz. Bijî Newroz, yaşasın Newroz.” denilerek sona erdi.