"Bizler, Bu Sokak Ve Galatasaray Meydanı Aysel'i Unutmayacak!"

İnsan hakları sunucusu Aysel Erol, İHD İstanbul Şubesi önünde anıldı. Cumartesi Anneleri, tutsak yakınları ve demokratik kitle örgütlerinden birçok kişinin katıldığı anma da "Aysel'in ve bizlerin özlemini duyduğumuz dünya mücadelesini sürdüreceğiz ve Aysel bizimle olacak" denildi.

Uzun sürede kanser tedavisi gören insan ve dün yaşamını yitiren hakları savuncusu Aysel Erol İnsan Hakları Derneği İstanbul şubesi önünde anıldı.

Amma da ilk olarak İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri konuştu. Dün aysel'imizi kaybettik uzun ve yorucu bir mücadele verdi ve aslında tam da kurtulduğunu düşündüğümüz bir zamanda hastalığı yeniden yükselerek maalesef kanser nedeniyle kaybettk. Hastalık çok hızlı aldı Onu aramızdan. Gerçekten bu süreci içselleştirmemiz hazmedebilmemiz mümkün olmadı. Hala o acıyı o kaosu tekrar tekrar yaşıyoruz. Son ana kadar mücadele alanındaydı. Son ana kadar mücadelenin her alanında olmaya özel bir çaba harcadı sevgili Aysel. İnsan Hakları Derneğine 2023 yılı Şubat ayı aidatını ödedi. 'Galiba bu benim son aidatım olacak. Borçlu gitmek istemem mücadele alanına' dedi. Bu bize gerçekmiş gibi gelmemişti Niye böyle söylüyor' diye düşünmüştük. Ama maalesef onu kaybettik" dedi.

00:44:4800:44:48

Anmaya onları ağaçlar Erol şahsında tüm insan hakları ve özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Saygı duruşunda"Anıları hep bizimle olacak yolumuzu aydınlatacak" denildi.

Yoleri "Aysel hep yanı başımızdaydı. Bizim sadece derneğimizin üyesi değildi yoldaşımızdı, yol arkadaşımızdı. En zor zamanlarda en umut verenlerimizden biriydi. Covid-19 nedeniyle toplu eylemlerimizi ertelediğimizde en çok karşı çıkanlardan biriydi. Kemoterapi aldığı dönemlerde biz aslında onun enfeksiyon kapmasından endişe ederek 'Acaba gelmesen mi? Eylemlere ara mı versen?' dediğimizde 'Hayat mücadelesi olur mu derdi ve bize kızardı. 'Meden bana gelme diyorsunuz? Hayatın mücadelenin dışında bir anlamı mı var?' derdi. İnandığı gibi yaşadı biz de bütün bu bıraktığı hatıralarla yaşamaya devam edecek Aysel. mücadele alanını daha sıkı sarılmamız gerektiğini gösterdi bize. Giderken bile topluma hizmet etme iradesinden hiç vazgeçmedi. Bilime katkı sunmak için bedenini kadavra olarak bağışladı. Gerçekten bu büyük bir erdem. Pek karşılaşabildiğimiz bir şey değil bu. Belki aklımızdan geçiyor ama çok azımız bunu gerçekleştiriyoruz. Aysel bunların hepsini başarmış birisidir. Bize ayrıca bulunduğu yerden ders olmaya devam ediyor. O yüzden hep bizimle olacak hali hazırda yanımızda zaten Ama bundan sonra da bizimle olmaya devam edecek onu bu mücadele azmiyle hatırlayacağız her daim" dedi. Ve sözü oğlu Baran'a bıraktı.

Baran Erol "Annem hepinizi çok seviyordu. Tek pişmanlığı buradaki insanlarla daha önce tanışmamış olmasıydı. Burası hakkında çok konuşurduk sizleri anlatırdı. Burada yaptıklarınızı anlatırdı. Ben uzaktaydım arada bir katılabiliyordum aranıza ama annemle sürekli buradaki mücadele üzerine konuşurduk sizleri anlatırdı. Ben uzaktaydım annem hep buralardaydı siz onunla birlikteydiniz ve benden daha fazla vakit geçirdiniz son zamanlarda ve hepinizin yüzlerinde sanki onu görüyorum. Hepinize çok teşekkür ediyorum" dedi. Aysel Erol'un inandığı gibi yaşayan ve mücadeleci bir kadın olduğunu belirten Baran "Onun oğlu olduğum için onur duyuyorum. inandığı şekilde mücadele ederek yaşamını sürdürdü ben de onun gibi elimden geldiği kadar inandığım şekilde yaşamaya çalışacağım. Onurlu ve dürüst bir yaşam sürdüreceğim" dedi.

Annesinin her zaman kaybedenlerin hakkını arayanların yanında olduğunu belirterek, kendisinin de hep böyle yaşamaya çalıştığını belirten Baran Erol "Çünkü ben bunu annemden öğrendim. Hepinize çok teşekkür ederim son zamanlarda ben uzaktaydım ama hepiniz annemin yanındaydınız yoldaş olduğunuz bir arkadaş oldunuz" dedi. Bakırköy'de Çamlık Forumundaki mücadele arkadaşları adına yapılan konuşmada ise "Aysel'le Bakırköy'de başlayan dostluğumuz hep devam etti. Yalnızca Bakırköy çevresi ile ilgili değil emek özgürlük mücadelesi yürüttük. Birlikte güzel bir dünya kurma özlemimiz vardı ve Aysel de hep mücadele içinde oldu. Hepimizin özlemleri var hepimiz güzel bir dünyayı düşlüyoruz. ve bir gün hepimiz bu dünyadan gideceğiz. Fakat bir de Aysel gibi güzel anılabilmek çok önemli. Biz Aysel'i hep bu mücadeleci haliyle hatırlayacağız ve mücadelemizin içinde onun anıları her zaman bizimle olacak. Hepimiz de onun gibi böyle güzel sözler söylenerek alınabilsek" dedi.

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon'dan Maside Ocak ise "Kayıplar mücadelesine destek veren herkes bizler için çok kıymetli ve yan yana geldiğimiz insanlardan çok şey öğrendik. Ama Aysel hepimize o kadar çok şey kattı ki hakkını teslim etmek gerekir. Çünkü en olmadık zamanda dahi ben yapabilirim ben başarabilirim diyerek bize çok iyi örnek olmuştur. Hepimize çok büyük görevler de bıraktı aynı zamanda. Bu sokak ve Galatasaray Meydanı Aysel'i unutmayacak. Hiçbirimiz Aysel'in sevgisini güvenini dostluğunu ve paylaşımlarını unutmayacağız. O daima bizimle olacak. Aysel seni seviyoruz"dedi.

Gülseren Yoleri son olarak "Gidenlerimiz aynı zamanda bize büyük de bir sorumluluk yüklüyor. Onlar gittiklerinde onların yaşanabilir bir dünya amacını omuzlarımıza yüklenmiş oluyoruz ve o sorumlulukla yaşamaya sorumlulukla mücadele etmeye söz veriyoruz bir anlamda. Bu sözü Aysel'e de burada bir kez daha veriyoruz. Onun idealleri bizim de iderlerimiz olmaya devam edecek. Onu bu mücadele azmiyle anmaya her daim mücadelemizde yaşatmaya devam edeceğiz" dedi.

Aysel Erol'a mücadeleyi sürdürme sözü verilerek alkışlarla uğurlandı...