"Hasta Tutsak Ali Kurban Serbest Bırakılsın,"

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 571. F Oturması'nda İzmir-Aliağa 3 No’lu T Tipi Zindanı'nda tutsak % 94 engelli 28 yıllık Ali Kurban'ın serbest bırakılması istendi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 571. F Oturması'nı ağır hasta tutsak Ali Kurban'ın serbest bırakılması için yaptı. Açıklamada ilk olarak 6 Şubat depremi ve sonrasına değinildi.

6 Şubat’ta yaşanan ve artarak devam eden büyük yıkımın, ülkeyi yönetenlerin rant hırsı ve bilinçsiz politikaları neticesinde gerçekleştiği on binlerce insanın canına yüzbinlerce insanın malına ve 84 milyonun gelecek kaygısına neden oldu, olmaya devam ettiği belirtildi.

Arama kurtarma çalışmalarından, insani yardımlara erişime, bölgede kalan depremden zarar görenler için geçici barınma ve yaşam imkânlarından, göç edenlerin insanca yaşam ihtiyaçlarının karşılanmasına kadar pek çok sorun karşısında yetersiz kalan devletten doğan boşluğun toplumun dayanışma duygusu ile başlattığı seferberlikle doldurulmaya çalışıldığı vurgulandı.

Bu ağır yıkıma ve devam eden tehlikeye rağmen; deprem bölgesinde bulunan 70 zindan ile ilgili; depremden nasıl etkilendikleri, tutuklu ve hükümlülerin ve personelin zarar görüp görmediği, devam eden depreme karşı ne gibi önlemler alındığı, hasta tutsaklar bakımından tedaviye erişim ve bakım hizmetlerinin durumu hakkında kamuoyuna halen resmi açıklama yapılmamış olduğu hatırlatılan açıklamada ülkeyi yönetenlerin halen duruma hakim olmadıkları ifade edildi.

Başlatılan büyük dayanışma zindanlarda yankı bulduğu, Sincseferberliğininan hapishanesindeki kadın tutsakların ile Tekirdağ 1 Nolu F tipi ve Elazığ 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan politik tutsaklaron sınırlı imkanlarına rağmen depremzedelere battaniye, hijyen ürünleri ve giyecek yardımında bulunarak toplumsal dayanışmanın bir parçası olduklarını gösterdikleri belirtildi.

571 . F Oturmasında bu hafta; halen İzmir-Aliağa 3 No’lu T Tipi Zindanı'nda bulunan hasta tutsak Ali Kurban’ın sağlık durumu paylaşıldı. % 94 engelli raporu bulunan Ali Kurban; kronik böbrek yetmezliği, kalp, hipertansiyon, tüberküloz, mide ülseri hastası ve 22 Şubat’ta kalp krizi geçirerek ameliyat edilmiş olup, düzenli bakım ve tedaviye ihtiyaç duymakta, tek başına yaşamını sürdüremediği belirtilen açıklamada.28 yıldır hapiste bulunan Ali Kurban; tutuklandıktan sonra kısa süre sonra hapishane koşulları nedeniyle rahatsızlandığı ve 2014 yılında teşhis edilen kronik böbrek yetmezliği hastalığı nedeniyle halen haftada 3 defa düzenli diyalize girmekte olduğu belirtildi.

Sürekli sevk edilen ve bu nedenle düzenli tedavi imkanı bulamayan Kurban'ın, sonrasında Tüberküloz, Hipertansiyon, Kalp ve mide ülseri hastalığına da yakalanarak, tedavi için gönderildiği R Tipi Menemen ve Metris hapishanelerinde de tedavi imkanı sağlanamadığı, durumunun daha da ağırlaştığı vurgulandı.

Tedavi için götürüldüğü Mersin Üniversite Hastanesi, Tüberküloz nedeniyle akciğerlerinde %48, böbreklerinde % 90 fonksiyon kaybı tespiti ile Ali Kurban’a % 94 engelli raporu verildi. İHD,'ye başvuru yapan kızı; ‘’28 yıldır cezaevinde olan babamın % 94 engeli vardır ve haftada 3 kez diyalize götürülmektedir. 22 Şubat tarihinde ise babam yine cezaevinde kalp krizi geçirip ameliyat olduktan sonra bizim haberimiz olmuştur. Babamın cezasının 2 yılı kalmıştır ama babamızın ne kadar ömrü kaldı bilmiyoruz. Bir evlat olarak bunu söylemek çok acı ama babamıza bir şey olacaksa da bizim yanımızda, çocuklarının yanında olsun istiyoruz. Sesimin ulaştığı her yere, herkese seslenmek istiyorum: Lütfen Sesimi Duyun! daha sağlıklı şartlarda bakılması için ‘Babamı Serbest Bırakın!’ çünkü sağlık durumu hapishanede kalmaya uygun değildir’’ dedi.

Kurban’a Mersin Üniversite Hastanesi % 94 engelli raporu verdiği halde, Adli Tıp Kurumu “hapishanede kalabilir” raporu verildi. Bu ağır tabloya rağmen halen hapiste tutulan Ali Kurban’ın sağlık ve yaşam hakkına ağır tehdit oluşturduğu vurgulanarak derhal serbest bırakılmasın istendi.

https://www.youtube.com/live/MRzRAjH2rgU?feature=share