Cumartesi Anneleri 936. Haftasında "Depremde Kaybolan Sevdiklerine Ulaşamayanların “Her gün ölüyoruz!" Çığlığını Duyun!" diyerek arama kurtma ve yaşamını yitirenlerin kimliklendirme, ailelerine ulaştırma ve gereği gibi defin işlemlerinin yapılması gerektiğini vurguladı.

Cumartesi Anneleri 936. Haftasında, deprem bölgesinde yaşanan acılara, yaşamını yitirenlerin bulunması, kimlik tespitleri yapılarak yakınlarına ulaştırılması ve gerektiği gibi defnedilmesi için gerekli özen ve çalışmanın yapılmasını talep ettiklerini vurguladı.

Bu hafta açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri okudu.

Gerekli Arama Kurtarma Yapılmaması Acılarımızı Katmerledi Gerekli önlemlerin alınması halinde en az zararla atlatılabilecek doğal afetlerin ne ülkemizde kitlesel ölümlere ve ağır yıkımlara neden olduğunu, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremde de önlenebilir kitlesel ölümler ve ağır yıkımlarla karşı karşıya kalındığını belirterek "Depremin felakete dönüşmemesi için gereken önlemler alınmadığı gibi, deprem sonrası iletişim, arama-kurtarma, kimliklendirme çalışmaları da etkin bir biçimde yapılmadı. Bu durum yaşanan felaketi katmerledi" dedi.

"Depremde Bulunarak Ölenler Yakınlarına Teslim Edilmeli"

Toplu ölümlerin gerçekleştiği durumlarda kurbanların kimliklerinin belirlenmesi için yürütülen “Felaket Kurbanlarını Kimliklendirme” çalışmasınınarama, kurtarma ile eş zamanlı olarak yapılmak zorunda olduğunu hatırlatan Yoleri, "Çünkü depremde ölenlerin yakınları öncelikle sevdiklerinin hızla ve doğru olarak belirlenip kendilerine teslim edilmesini isterler. İnsanın ölümünden sonra bedeninin yakınlarına teslim edilmesi bir insan hakkıdır. Geride kalan yakınlarının, ölülerini sahip oldukları dini, kültürel ve toplumsal değerlere göre defnetmeleri ve sevdikleri ile vedalaşmaları en kadim insanlık değeridir" dedi.

"Mezar Arama Mücadelesi Verenlerin İstemiyoruz"

Kayıp kişilerin bedenleri kimliklendirilmediği sürece resmi olarak ölmüş sayılmadıklarını, nların hem “var” hem de “yok” kişiler olması hali ölümden daÇoğalmasınıha derin, dayanılması daha zor bir acıya neden olacağını vurgulayan Yoleri, "Sevdiklerine ait bir mezara ulaşma mücadelesi verenler olarak, mezar arama mücadelesi verenlerin çoğalmasını istemiyoruz" dedi.

Devleti yönetenlere seslenen Yoleri "936. haftamızda depremde kayıp olan sevdiklerine ulaşamayanların 'Her gün ölüyoruz!' çığlığını duyun!" dedi.

"Ölenler kimlikendirilmeden Gömülüyor!"

Basına yansıdığına göre deprem sonrası defin geleneklerine uymadan, meçhul kişi olarak gömülen binlerce insanın kimliklendirme çalışmalarının acilen tamamlanmasını sağlayın. Depremde hayatını kaybedenlerin toplu mezarlara gömüldükleri iddialarına cevap verin. nkazdan kurtarıldıktan sonra çoğunluğu çocuk kendilerinden haber alınamayan kişilerin akıbetlerini açıklayın.

Türkiye’de uzman ve imkan bulunmasına karşın Felaket Kurbanlarını Kimliklendirme çalışmalarına yönelik bir yapılanma bulunmadığını vurgulayan Yoleri, "Felaket Kurbanlarını Kimliklendirme sisteminin geçmesini sağlayın. Yönetenler olarak, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarınızla birlikte deprem ve sonrasında yaşanan felaketteki sorumluluğunuzu üstlenin, özür dileyin, istifa edin" dedi.