Aysel Erol Sonsuzluğa Uğurlandı

İnsan hakları savunucusu, Aysel Erol dün akşam saatlerinde yaşamını yitirdi. Erol mücadele arkadaşları tarafından İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan törenle sonsuzluğa uğurlandı.

İnsan hakları savunucusu, Cumartesi Anneleri ve hasta tutsaklarla dayanışma için yapılan F oturması eylemlerinde daima yer alan Aysel Erol, uzun süredir kanser tedavisi görmekteydi. Erol daha önce bir kez yendiği kansere dün akşam yenik düşerek yaşamını yitirdi.

Uzun yıllardır mücadele içinde yer alan insan hakları savunucusu olan Aysel Erol, ölümünden sonra da insanlık için bir şey yapabilmek amacıyla bedenini hekimler ve tıp fakültesi öğrencilerine bağışlamıştı.

Erol İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan törenle sonsuzluğa uğurlandı.

Törene Aysel Erol'un ailesi yakınları, İHD İstanbul Şubesi, Cumartesi Anneleri, tutsak yakınları Mücadele Birliği Platformu'nun da aralarında bulunduğu devrimci örgütler ve bir çok demokratik kitle örgütünden, bir çok semtten gelen dostları katıldı.

Aysel Erol'un kırmızı kumaşa sarılan üzerine kırmızı karanfiller serpiştirilek fotoğrafının yerleştirildiği tabutu başında hekimler ve tıp fakültesi öğrencileri tören boyunca birer dakikalık nöbet tutarak saygı duruşunda bulundu.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi adına yapılan konuşmada Aysel Erol'un tedavi gördüğü süreç içinde başvurarak bedenini hekimlerin ve tıp fakültesi öğrencilerinin öğrenimleri için kadavra olarak bağışladığını ve bunun bilim ve insanlık adına çok önemli, kıymetli olduğu ifade edilerek Aysel Erol ve ailesine teşekkür edildi.

"Biz Aysel Erol'un insanlık adına bu davranışından onun bilime ve insanlığa ne kadar önem verdiğini görüyoruz. Bizler için çok değerli bir bağış. Bir çok hekimim yetişmesine vesile olacak. İnsanlık ve bilime için çok değerli bu nedenle kendisine müteşekkiriz. Nur içinde yatsın. Aysel Erol'un insani değerlerinin ne kadar yüce olduğunu bu şekilde gördük. Fakat bunun yanında onu uğurlamaya gelen bu kadar çok dostunun olması da onun yaşamında ne kadar yüce bir insan olduğunu gösteriyor. Aysel Erol'u uğurlamak üzere sözü onun tanıyan değerini bilen yakınlarına, gelen dostlarına bırakıyoruz" denilildi.

Ardından Erol ailesi adına konuşan oğlu, "Annem değerli, güçlü bir insandı pek çok insan üzerinde emekleri vardı. Yalan söylemedi elinden geldiğince herkese tüm topluma yararlı olmaya çalıştı. Son olarak da tedavisini görürken bedenini kadar olarak bağışladı. Ben annem olmasından gurur duyuyorum. ı olmadı için bedenini fakülteye bağışladı. Onu son yolculuğuna uğurlamaya gelen tüm dostlara teşekkür ediyoruz" dedi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi adına konuşan Hatice Onaran, hem 96 yılında başlayan Cumartesi Anneleri hem de hasta tutsakların serbest bırakılması için on yıldır yaptığımız F oturması eylemlerine katılırdı. Son iki hafta önce derneğe gelerek "Bir daha gelemeyebilirim. Bu son gelişim olabilir" diye vedalaşmak için geldi. Kendisinden bir anı olsun diye basın metnini okumasını istedik. Fakat sesim iyi çıkmıyor diyerek okumak istememişti. Fakat bir sonraki hafta yine eyleme geldi. 'Kendimi iyi hissettim geldim' demişti. Başta ailesi olmak üzere tüm dostlarının, tanıyanların başı sağolsun. Çok dirençli bir insandı. Ölürken de yaşamın da ölümün de bizler için tek başına olmayacağını bir kez daha gösterdi. Önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.

"Aysel için konuşmak çok zor. Çok güzel bir insandı. Onu en güzel anlatacak söz Virginia Woolf'un sözleridir sanırım. 'ne hoş güzelliği vardır bu dünyadan sessiz adımlarla gülümseyerek geçenlerin. Hiç kimseye bir kötülük yapmadan onurlu bir biçimde yaşayanların.' Aysel gerçek bir dost ve devrimciydi. Hepimizin hayatına dokundu. Hepimize derin ve güzel izler bıraktı. Giderken de bedenini bilime adayarak insanlık adına güzel bir iz bıraktı. İnsanlığa ve bilime verdiği bu değeri gösterdi. Devirmciler ölünce 'yıldız oldu' denir. Bu tesadüfi bir söylem değildir. Devrimciler yıldız olur. Çünkü onlar Aysel'in bıraktığı gibi izler bırakarlar ama aynı zamanda bizlere çok büyük bir sorumluluk bırakırlar. Onların mücadelesini sürdürmek ve onların kurmak istedikleri dünyayı kurmak hepimizin sorumluluğunda. Aysel'e söz veriyoruz. Her birimiz bize bıraktığın mücadele bayrağını hep taşıyacağız sevgili Aysel. Mücadeleni sonsuza kadar yaşatacağız"

Şair Selah Özakın da kanser hastası olduğunu öğrendiğinde çok morali bozulduğunu ve Aysel Erol'la konuştuktan sonra onun azmini örnek aldığını belirtti. Aysel'i şiirle uğurlamak isterim" diyerek Edip Cansever'in "Ölü mü Denir Şimdi Onlara" şiirini okudu.

19:38:58

Ümran Serhan ise "Onunla Bakırköy'de yapılan eylemlere geldiğinde tanıştım. Ne zaman bir eylem bir dayanışma olsa mutlaka Bağcılar'dan oraya gelirdi. Aile dostumuz oldu. Çok sevdiğimiz bir insandı. Ben topluluklarda şiir okuyan bir insanım şimdi okuyabilecek miyim bilmiyorum. Gerçekten kahraman bir kadındı, mücadeleci bir insan, herkesin dostu, yoldaşıydı. Keşke daha çok önce tanımış olsaydım" dedi. Ahmet Arif'in Onur da Ağlar şiirini okuyarak ve "Mutlaka Kazanacağız Aysel" diyerek sözlerini tamamladı.

Aysel Erol'u, Cumartesi Anneleri ve F Oturması eyleminden tanıyan mücadele arkadaşları da söz alarak duygularını dile getirerek şunları söyledi.

"Çok yiğit bir insandı. İnsan hakları için mücadelede etti. 1996 yılından beri Cumartesi Annelerinin eylemlerine hep katılarak destek verdi. Onu hiçbir zaman unutmayacağız ve onun mücadelesi anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. O kadar değrerli bir insan ki, öldükten sonra toprak olmak istemedi başkalarına faydası olsun diye bağışladı. Bu herkesin yapacağı bir şey değil. Mücadelesi önünde saygıyla eğiliyoruz. Hepimizin başı sağolsun."

"Bir çoğumuz Aysel'i Cumartesi Anneleri eyleminden hasta tutsakların eyleminden tanıyoruz. Bizler 45-50 yıllık bir mücadelenin içindeyiz. Birçok insan gelip geçti. Aysel gerçekten çok iyi bir insandı. Hasta olduğunda 'Aysel eylemlerde dikkat et, maskesiz gezme' derdim. 'Ben mücadelenin içinde iyiyim, kanseri böyle yendim' demişti. İnsana verdiği değeri bedenini bilime bağışlayarak bir kez daha ne kadar iyi bir insan olduğunu gösterdi."

"Aysel'im sol yanım, yoldaşım, mücadeleye senin bıraktığın yerden çift kişi olarak devam edeceğim. Çok özetleyeceğim... Sol yanıma veda ediyorum, ama mücadeleye devam edeceğim..."

Mücadele arkadaşlarının Aysel Erol'u anlatan konuşmaları ve şiirlerin ardından hekimler ve tıp fakültesi öğrencilerinin de alkışlarıyla sonsuzluğa uğurlandı. https://www.youtube.com/live/t4qWcMEkjqc?feature=share