< < "Binlerce İnsan Sokakta Çadırlar Yeterli Değil"

 

Depremde en çok hasar gören illerden biri olan Antakya'daki son durumu dayanışmaya giden Mücadele Birliği okuru gönüllüler aktardı.

"Bugün 10 Şubat Cuma. Antakya Uğur Mumcu meydanı'ndayız. Depremin ardından 5 gün geçti Ve çok sonra gelen yardımlar artık gelmeye başladı. Enkazlardan canlı insan çıkması ihtimalinin çok düşük olduğu bir durumdayız. Ama arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

 

"Binlerce İnsan Sokakta Çadırlar Yeterli Değil"

Dün Antakya'ya madenciler geldi. Ondan önce de arama kurtarma ekiplerinden gönüllüler yarı profesyonel insanlar bazı yerlerde AFAD ekipleri bazı yerlerde AKUT ekipleri vardı. Şu anda Antakya merkezde aşevi kurulmuş durumda. Çadırlar kuruldu. Bazı yerlerde Antalya Belediyesi çadırları bazı yerlerde AFAD çadırları var bazı yerlerde yardım olarak gönüllerin getirdiği çadırlar var. Ama hala insanlar sokaklarda kalıyor çünkü gelen çadırlar yeterli değil.

 

"Antakya Yıkıntı Halinde Sağlam Bina Yok"

Burası Antakya merkez ve nüfusun çoğunluğu bu tarafta. Evlerin neredeyse hepsi yıkılmış durumda. Burada binalar çok büyük hasarlar görmüş, birçok ev yıkılmış durumda. Antakya'nın tamamı yıkıntı halinde diyebiliriz. Hiçbir insanın şu an kalacak yeri yok burada hiç kimse evine giremiyor, sağlam tek bir bina bile yok.

 

"Gönüllülerden Oluşan Koordinasyon Kuruldu"

Burada bir koordinasyon kuruldu. Tamamen yardıma gelen gönüllüler ve halktan oluşan bir koordinasyon kuruldu. Yemek dağıtımından eşya dağıtılana kadar çeşitli işler oluyor onların koordinasyonu bu ekip tarafından sağlanıyor.

 

"İlçe Ve Köylere Yardımları Ulaştırmak Çok Zor"

Antakya'da bazı merkezlerde gelen malzemeler ve erzaklar yığılmış durumda. Ama asıl ihtiyaçlar diğer ilçe ve köylerde. Örneğin Samandağ'da şu an çok kötü durumda. Ama yeterli yardım gitmiyor. Hem yolların durumunun kötü olması hem yeterli bilginin olmaması erzak dağıtımını zorlaştırıyor. O yüzden buradaki koordinasyon ilçelerin de ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. İhtiyaca göre burada durumu iyi olan eşya ve erzakları dağıtma planları yapıyor. Ne kadarı başarılı olur bilemiyoruz çünkü yolların durumu yolların durumu ysrdımlstın ulaşmasını zorlaştırıyor. Burada insanlar bütün imkanlarını seferber etmiş durumda. Bulabildiğimiz tüm araçlarla küçük küçük de olsa diğer yerlere yardımları ulaştırmaya çalışıyoruz. Malzemelerin dağıtımı zor olduğundan burada bir yığılma da oluşuyor.

 

"Antakya Yıkıntı Ve Enkaz Halinde..."

İnsanların durumu hiç iyi değil burada. İnsanların hiçbirinin durumu iyi değil burada aileler yani bazı aileler tamamen yok olmuş bazı ailelerde sadece bir kişi iki kişi kalmış bütün aileler de kayıplar var apartmanlar var kimseye ulaşılamayan kimsenin çıkmadığı, çıkarılamadığı apartmanlar var. Hemen hemen hepsi şu an enkaz halinde yıkıntı halinde Antakya yok olmuş durumda diyebiliriz. İlçe ve köylerde de benzer şekilde ilçerinden de ulaşabildiğimiz kadarıyla ulaşabildiğimiz kadarıyla haber yapmaya çalışacağız ne kadarına ulaşabiliriz şu an bilmiyoruz. Oraya giden arkadaşlardan aldığımız bilgileri teyit edebildiğimiz bilgileri aktaracağız.

 

"Acilen Geçiçi Tuvaletlere İhtiyaç Var"

Burada gerçekten her şeye ihtiyaç var hala erzak dışında. Antakya merkez için erzak bir sıkıntı değil yiyecek sıkıntısı yok şu anda en azından. Ama meydanda bir geçici tuvalet yok insanlar tuvalet ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Çok az ev var çünkü şu anda içine girilebilen. Petrol istasyonu var orası da sürekli açık değil çünkü elektrik düzenli olarak gelmiyor jeneratörle aydınlanma sağlanıyor. Geçici tuvalet en büyük ihtiyaçlardan birisi.

 

"Yardım Etmek İsteyenler: Çadır Battaniye Ve Isıtıcı Gönderin"

Burada en önemli ihtiyaçlardan ikisi barınma ve ısınma. Evleri yıkılan insanların özellikle çadır sorunu var. Mümkün olduğu kadar erzak yerine yardım etmek isteyenler destek kışlık çayı gönderebilirler. Sadece buraya değil depremin, yıkımın olduğu yerlerde sokakta kalan insanların acilen çadıra ihtiyacı var. Aynı şekilde battaniye ve ısıtıcılara çok ihtiyaç var. Çünkü özellikle geceleri çok soğuk oluyor.

Antakya diğer illere göre biraz daha şanslı bu konuda çünkü gün içerisinde en azından ısınabiliyor insanlar. Hava şu anda güneşli. İlk günlerde çok yağmur yağmıştı. Ama geceleri çok soğuk bu yüzden en büyük ihtiyaç kalacak yer sorun çözülünceye kadar ısınma ve barınmanın sağlanması.

 

"Psikolojik Destek Ve Dayanışmaya İhtiyaç Var"

Bir de psikolojik destek gerekiyor. Psikolojik olarak insanların durumu çok kötü ailelerini kaybeden çocuklarını kaybeden annelerini babalarını kardeşlerini kaybeden insanlar arkadaşlarını kaybedenler buranın yerel halkı bir geçmişi kaybetti Bu yüzden de en büyük destek onların yanında olduğumuzu göstermek onlarla birlikte olmak

Çok uzun sürecek depremin yaralarını sarmak. Yaraları tamamen iyileştirmek mümkün olmayacak ama en azından bir kısmını çözebiliriz. Burada çadır sorunu dışında, sonraki süreç için de barınma sorunu çözersek çocukların okula gitmesini sağlayabilirsek daha çabuk yaraların iyileşmesini sağlayabiliriz. Bu biraz da olsa onları rahatlatacaktır.

Bunlar uzun sürede sağlanabilecek şeyler imkanı olan insanların evlerini açmaları çok iyi olacak. Afet bölgesi dışında olan yerlere insanların yerleştirilmesi gerekecek.

 

"Deprem Bölgesindeki İnsanlarımızın Barınma Sorununu Çözmemiz Gerekiyor"

Şu anda bazı kurumlar kalacak yerler ayarladıklarını duyurmaya başladılar, evlerini ellerini açan insanlar var. Bu tür yerleri açıklayan siteler kuruldu sosyal medyadan duyuruluyor ama yeterli değil. Çünkü birçok bina an yıkılmış durumda ve evsiz kalan onbinlerce insandan bahsediyoruz. Onların barınma ihtiyacını en kısa sürede çözebilmek çok önemli bir iş ve büyüktür organizasyon gerektiriyor.

 

"Dayanışmaya Yaraları Sarmaya Çağırıyoruz"

Bu yüzden de imkanı olan herkes elinden ne gelebiliyorsa o imkanlarla buradaki depremzedelerle dayanışma içinde olmalı hep birlikte bu yaraları sarmaya çalışmalıyız. Herkesi imkanlarını seferber etmeye ve deprem bölgesindeki insanlarla dayanışmaya çağırıyoruz.

https://youtu.be/Jz5SFtQDRKU