Depremin etkilediği on ilde halkın ve diğer şehirlerden giden gönüllülerin çabalarıyla arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Deprem bölgesinde bulunan cezaevlerine ilişkin paylaşımlar da yapılmaya başlandı.

Deprem bölgesinde bulunan cezaevlerinde yangın ve isyan çıktığı, ölümler olduğu, ve hasar nedeniyle çevre illerdeki cezaevlerine sevkler yapıldığına ilişkin bilgiler de dün itibariyle sosyal medya üzerinden yayılmaya başladı.

Deprem nedeniyle çoğunlukla telefon ve internet kesintili olduğu için bir çok bilginin teyit edilmesi de zaman alıyor.

Deprem bölgesinde bulunan cezaevlerinde de hasar olduğu, bazı cezaevlerinde sevklerin yapılmaya başlandığı öğrenildi.

Malatya T Tipi Cezaevi'nde tutukluların depremde panik olarak firar etmeye çalıştığı ve jandarma-polis tarafından vurularak katledildiği iddia ediliyor. Sosyal medyada yayınlanan bir videoda 7 kişinin yaralı olduğu, "Bunu çekin, bu ölmüş" denildiği duyuluyor.

"Ailelerinden haber alamayan tutukluların çıkardığı isyan" sonrasında jandarmanın tutukluların çoğunu tarayarak katlettiği de gelen bilgiler arasında.

Maraş Türkoğlu L Tipi Kapalı Cezaevinde yaşanan depremler sonrası oluşan ağır hasardan kaynaklı tutuklular başka cezaevlerine sevk edildiği belirtiliyor. Ailelerini arayan tutuklular, hasarın çok büyük olduğunu belirterek, ardı arkası kesilmeyen artçılarla karşı karşıya kaldıklarını iletti.

Tutukluların çok büyük bir tehlike atlattığına dikkati çeken aileler, çocuklarından sağlıklı bilgi almak istediklerini belirtti.

Alınan bilgilere göre tutuklular, Aksaray, Ankara ve Kayseri’deki cezaevlerine nakledildi.

Hatay T Tipi Kapalı Cezaevi'nde ise yakınlarından haber almak isteyen ve daha güvenli bir yerde kalmak isteyen tutuklulara jandarma ateş açtı. Yaşamını yitiren tutukluların olduğu yönünde bilgiler var. Hatay T Tipi Cezaevinde çekildiği belirtilen bir videoda ise yerde yatan yaralılar olduğu görülüyor.

Ayrıca, cezaevinden yapıldığı söylenen bir ses kaydında bir tutuklu babasına, "baba isyan çıktı bütün haber kanallarını ara" diyor.

İnsan hakları savunucuları ve hukuk örgütleri de cezaevlerindeki durum hakkında bilgi almaya çalışıyor. Cezaevlerinin bir çoğu şehir dışında bulunduğu için ulaşım ve bilgilerin teyit edilmesi ise zaman alıyor.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.