“Yaşamı Risk Altında Olan Tenzile Acar Serbest Bırakılsın”

Hasta tutsakların sağlık durumuna dikkat çekmek için İHD İstanbul Şubesi’nin gerçekleştirdiği 556. F Oturması’nda Bakırköy Kapalı Kadın Hapishanesi’nde bulunan Tenzile Acar’ın yaşamının risk altında olduğu belirtilerek derhal serbest bırakılması gerektiği vurgulandı.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından hasta tutsakların sağlık durumlarına dikkat çekmek ve tedavilerinin sağlanması amacıyla her Cumartesi günü gerçekleştirdiği eylemin 556. haftasında hasta Tenzile Acar’ın yaşamının risk altında olduğu belirtildi.

556. F Oturması Hasta Mahpus Tenzile Acar Serbest Bırakılsın”, “Tedavi Haktır Engellenemez” yazılı pankartlar açılan ve hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eylemde basın metnini Meryem Bars okudu.

 

Koğuş Araması Altında Mahpuslara Yönelik Saldırılar Artıyor”

Hapishanelerdeki gayri insani koşullar ve özellikle hasta mahpusların durumu artan işkence, kötü muamele ve hastane sevklerinde hücre tipli ring, hastanede kelepçeli muayene gibi hak ihlalleri yaşandığını belirten Meryem Bars, bunun yanı sıra sağlığa erişim hakkının ihlali, iletişim yasakları, hücre cezaları, ayakta sayım ve benzeri birçok hukuka ve insan haklarına aykırı uygulama hapishanelerin normali haline getirilmeye çalışıldığını vurgladı.

Onlarca ağır hasta mahpusun Adli Tıp Kurumu'nun “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilmediğini, tahliye edilmedikleri gibi tedavileri yapılmayarak, ilaçları verilmeyerek, hijyenden yoksun koşullarda tutularak, yeterli beslenme sağlanmayarak, bilinçli ve sistemli bir biçimde ölüme terk edildiklerini söyleyen Bars, bu yüzden hapishanelerden hemen hemen her gün cenazeler çıkıyor. Son süreçte koğuş araması altında mahpuslara yönelik fiziki saldırılar armakta olduğunu belirtti.

Mahpusların Yaşam Alanları Dört Duvar ve Yataktan İbaret Hale Getirildi”

Tenzile Acar’ında tutulduğu Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde 25 Ekim günün ‘Bakanlık emri’ denilerek politik mahpusların darp edilip hücrelere götürüldükten sonra koğuşların da arama yapıldığını hatırlatan Bars, kitap, kağıt, kalem, defter, sandalye, fazla battaniye, hayatı üretmelerine yarayacak her şeye el konulduğunu, dilekçe yazmaları için bile kağıt-kalem verilmediğini “Bakanlığın emri” ile “her şey”e el koyacaklarını söyleyen cezaevi yönetiminin, mahpusların kitap, defter, kağıt, kalem, resim, yedek, yedek battaniye, radyo, masa, sandalyeleri götürerek yaşam alanlarını dört duvar ve yataktan ibaret hale getirdiklerini aktardı.

 

Soyaktaş Zorla Ankara Kadın Kapalı Hapishanesine Sevk Edildi”

Koğuşlarda bulunan ve mahpusların günlük yaşamını idame ettirmelerini sağlayan her tür araç gerece el konulduğunu, buna izin vermeyeceklerini söyleyen kadın mahpuslar darp edilerek hücrelere götürüldüklerini belirten Bars, “Son olarak Esra Soyaktaş birlikte kaldığı küçük çocuğunu vermeden Ankara’da kadın kapalı hapishanesine zorla sevk edilmiştir. Çocuğunu ise kız kardeşine teslim edimştir” diyerek kadın tutsakların yaşadıkları saldırıyı aktardı.

Tenzile Acar’ın Durumu Her Geçen Gün Ağırlaşıyor”

21 Mart 2017’den beri Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde tutulan Tenzile Acar’ın, ileri derecede kronik Hepatit B ve Tüberküloz hastası olduğunu söyleyen Bars, bu hastalıklarına bağlı olarak göğsünde sıkışma, nefes almakta zorluk çekme ve boğazından kan gelmesi sorunları yaşadığını, pandemi yanında kelepçeli tedavi dayatması nedeniyle tedavisi aksatılan Tenzile Acar'ın durumunun her geçen gün ağırlaşmakta olduğunu ve yeterli tedavi sağlanmamasnın yaşamına risk oluşturduğunu vurguladı.

Avukatı Zeynep Ceren Boztoprakın, tedavisinin yapılması halinde ATK’nin “cezaevinde kalamaz” raporu verebileceğini söylediğini, müvekkilinin kelepçeli muayeneyi kabul etmediği için tedavi olamadığını tekrar hapishaneye geri gönderildiğini aktardı-ğını söyleyen Bars, basından alınan bilgiye göre; akrabası Rojhat Acar’ın ise Tenzile Acar’ın hastalığının ciddi bir boyutta olduğunu söylediğini belirtti.

Koğuşlara Yapılan Saldırılar Acar’ın Sağlık Durumunu Olumuszu Etkiliyor”

Avukatın aktardığı bilgiye göre, Tenzile Acar’ı hastaneye götürdükleri zaman da kelepçeli muayene ve jandarmaların önünde muayene ve tedaviyi reddettiği gerekçesini dilekçesine geçirdiğini belirten Bars, Avukatın verdiği bilgide “Bir defa İstanbul Araştırma Hastanesi Samatya polikliniğine götürülüş. Orası da ‘mahkum günü değil bugün bakamayız’ demiş 1 ay sonar tekrar götürüldü. Hapatit B hastalığına bakacak doktorun olmadığı söylenerek, muayenesiz hapishanede gönderildi. Yapılan koğuşlara saldırılar Tenzile’nin sağlığını da olumsuz olarak etkilemektedir” denildiğini belirtti.

Doktorun Yazmadığı İlaçlar Veriliyor”

Meryem Bars, Tenzile Acar’ın annesinin yaptığı açıklamada “Kızımın hastalığı her geçen gün ilerliyor. Dört duvar arasında göreceği tedavi de sağlıklı olmayacaktır. Kızım rahatsızlandığı zaman hastaneye götürülmüyor, şimdiye kadar sadece bir defa hastaneye götürülmüş o da tutuklandıktan 4 yıl sonra, o zaman götürdüklerinde de ters kelepçeyle götürdüler. Erkek askerlerin önünde tedavi edilmek istendi. Tenzile de bunu kabul etmedi. Bu insani bir şey değil.

Bu yaklaşımlarından kaynaklı kızım tedaviyi reddetti. Sadece bir defa hastaneye götürdüler ama sonrasında 2 ay hücrede tuttular. Hasta ve durumu ağır olan bir insan hücrede ihtiyaçlarını nasıl karşılayabilir? Cezaevi yetkilileri, doktorların vermediği ve yazmadığı ilaçları kafalarına göre kızıma veriyorlar. Böyle yapıldığı için durumu daha fazla ağırlaştı. Böylesi bir durumda olan bir insanın tedavi görmesi gerekir. Her gün elbiselerinin bile değiştirilmesi ve hijyenik bir yerde olması gerekir, kızım her yemeği yiyemiyor. Ama çaresizlikten yemek zorunda kalıyor" diyerek kızının yaşamından endişe ettiğini aktardı.

 

Devlet Hasta Mahpusların Tedavilerinin Sağlanmasından Sorumludur”

Tüm mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunmasından devletin sorumlu olduğunu hatırlatan Bars, tedavi edilebilir hastalıklar nedeniyle mahpusların yaşamlarını kaybettiklerini vurgulayarak, devletin hapishanelerdeki yaşam koşullarını insani standartlara uygun hale getirmek ve hasta mahpusların tedavi ve sağlığa erişimleri önündeki engelleri kaldırmak zorunda olduğunu belirtti.

Tenzile Acar’ın sağlık durumunun hapishanede kalmasına elverişli olmadığını ve yaşamının risk altında olduğunu vurgulayan Bars, “Hasta mahpus Tenzile Açar ve tüm hasta tutsaklar serbest bırakılsın. Mahpusların sağlık ve yaşam hakları korunsun” diyerek sözlerini tamamladı.

556. F Oturması hasta tutsak yakınları ve insan hakları savunucularının “Tenzile Acar Serbest Bırakılsın”, “Hasta Tutsaklar Serbest Bırakılsın”, “Tedavi Haktır Engellenemez” sloganları atarak eylemi sonlandırdı.