< İHD: “Ağır Hasta Semiran Erbağa Çakır Serbest Bırakılsın”

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi 554. F Oturması'nda Ağır hasta mahpus Semiran Erbağa Çakır'ın sağlık durumunu kamuoyuyla paylaştı. Çakır'ın hapishane koşullarında tedavisinin mümkün olmadığını ifade ederek serbest bırakılmasını istendi.

Tutuklu ve hükümlülerin tedavi hakkına erişiminde yaşadığı ihlalleri gündeme getiren İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 554. F Oturması’nda Ağır hasta mahpus Semiran Erbağa Çakır’ın durumunu kamuoyuna aktardı. Erbağa’nın serbest bırakılması talep edildi.

Bu haftaki basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Zeynep Yıldız okudu.

 

"Hapishanelerdeki Sağlıksız Koşullar Ölümlere Neden Oluyor"

Hapishanelerde; hijyen, yeterli ve kaliteli beslenme, yeterli temiz su, yeterli temiz havaya erişim gibi sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz koşulların dahi son derece kısıtlı olmasından dolayı birkaç yıl hapislik sonrasında, mahpusların bağışıklık sisteminin basit bir rahatsızlığa dahi karşı koyamayacak denli zayıflamasına neden olduğunu belirten Yıldız, sağlık hizmetlerindeki sorunların ve özellikle tedaviye erişim sorunlarının, bu hastalıkların hızla ilerlemesini ve ölümcül hale gelmesini sağlayarak, mahpus ölümlerinin artması ile sonuçlandığını vurguladı.

Bu olumsuz durumun, hapishanelerin can yakan en önemli sorunu haline geldiğini söyleyen Yıldız, çok uzun zamandır, bir hastalığın önlendiğini, tamamen tedavi edildiğini gösterir olumlu bir örnekle karşılaşılamadığına dikkat çekti.

 

"Hasta Mahpuslar Ancak Ölüm Sınırında Serbest Bırakılıyor"

554 haftadır, yani 10 yılı aşkın zamandır gerçekleştirilen F Oturması etkinliklerinde hasta mahpusların tedavi ve sağlığa erişimlerinin sağlanmasını, bu alandaki sorunların giderilmesini, hapishane koşullarında yeterli tedavi ve bakımın sağlanamadığı durumlarda hasta mahpusların serbest bırakılmasını talep ettiklerini belirten Yıldız "Ne yazık ki; bu talep ya karşılanmıyor ya da hasta mahpus ölüm sınırına geldiğinde karşılanıyor" dedi.

 

"Hasta Mahpus Ehettin Kaynar Tahliyesinden 2 Ay Sonra Yaşamını Yitirdi"

Hasta mahpusların sağlıkları yanında yaşam haklarını da ihlal eden bu uygulamanın son örneğinin 73 yaşındaki hasta mahpus Ehettin Kaynar olduğunu, kanser hastası Kaynar'ın, ısrarlı girişimler neticesinde iki ay önce serbest bırakıldığını belirten Yıldız ancak geçtiğimiz hafta, Kaynar'ın tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Yıldız "Bizler, ülkeyi yönetenlere, devletin mahpusların sağlık ve yaşam haklarını korumak zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyecek, hapishanede kalamayacak durumdaki hasta ve yaşlı mahpusların yeterli tedavi ve bakıma erişimlerinin sağlanabilmesi için serbest bırakılmalarını istemeye devam edeceğiz" dedi.

554 F Oturması kapsamında Tarsus Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan hasta mahpus Semiran Erbağa Çakır’ın sağlık durumunu paylaşan Yıldız, 34 yaşındaki Semiran Erbağa Çakır'ın; yüksek tansiyon, anemi, mide ve bağırsak iltihabı, eklem iltihabı, kemik erimesi, bel fıtığı, kapalı yer alerjisi ve kalp damarlarındaki daralmaya bağlı hastalıkları nedeniyle yoğun ağrı, halsizlik, ani bayılma, ellerde titreme, ileri derecede reflü gibi ciddi sağlık sorunları yaşamakta olduğunu aktardı.

İHD'ye başvuran eşinin, aktarımlarına göre Semiran Erbağa Çakır'ın sağlık sorunları nedeniyle 3 yıl tutukluluktan sonra tahliye edildiği, bundaki en büyük etkenin, cezaevinde kaldığı bu sürede sağlık açısından ciddi rahatsızlıklarının oluştuğunu bu süre zarfında oluşan hastalıklarından kaynaklı heyet raporu da aldığını aktardığını ancak Semiran’ın 7 yıl 6 ay hükmü kesinleşince tekrardan cezaevine götürüldüğünü belirtti.

 

"Tutukluluğu Sürecinde Tedavisi Kesintiye Uğradı"

Hipertansiyon, aşırı anemi, kanda enfeksiyon, vücutta enfeksiyon, kapalı ortam alerjisi buna bağlı vücutta yaralanma ve lekelenme, göğüste kitle, kalp damar rahatsızlığı, gözde miyop, bel fıtığı, ciddi mide bağırsak sorunu bulunan Çakır'ın dışarıda yoğun bir tedavi süreci geçirmekteydi. Cezaevine alındıktan sonra bu rahatsızlıklarının tedavi süreci kesintiye uğradı.

Tedavinin sürdürülebilmesi için “İnfaz Erteleme” istenen fakat talebin savcılık ve yetkili merciler tarafından reddedildiğini belirten Yıldız, Semiran Erbağa Çakır'ın şu an sağlık açısından en son olması gereken yerde bulunduğunu, hapishanede ve sağlığının ciddi tehlike altında olduğunu vurguladı.

Semiran Erbağa Çakır'ın eşinin "Hapishane koşulları sağlığı için elverişli bir ortama sahip değil. Hastalıkları cezaevinin gözetiminde sürekli ilerliyor. Bu süreçlerde hastaneden aldığı heyet raporları da var. Eşimin tedavisi için sizlerin desteğini istiyoruz“ dediğini aktardı.

 

"Çakır'ın Sağlık Ve Yaşam Hakkı Tehlikeye Atılmıştır"

Yıldız,"3 yıl tutukluluktan sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen ve henüz tedavisi devam ederken yeniden tutuklanan Semiran Erbağa Çakır için yapılan, tedavi maksadı ile “İnfaz Erteleme” talebinin reddedilmesi ile sağlık ve yaşam hakkı açıkça tehlikeye atılmıştır" dedi.

 

"Yetkilileri Göreve Çağırıyoruz"

Yıldız "Hasta mahpus Semiran Erbağa Çakır ve bütün ağır hasta ve yaşamını tek başına sürdüremeyecek durumdaki mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyor, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a hasta mahpuslarla ilgili verdiği sözü bir defa daha hatırlatıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

554. F Oturması, "Semiran Erbağa Çakır Serbest Bırakılsın", Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın", "Tedavi Haktır, Engellenemez" sloganıyla sona erdi.