< Tutsak Annelerine Polis Saldırısı 3 Anne Gözaltına Alındı

Zindanlardaki tutsakların infazının yakılmasına, hak ihlallerine ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta İstanbul Adliyesi önünde eylem yapan tutsak anneleri açıklama yapmak isterken polis saldırdı. Üç tutsak annesi kelepçelenerek işkenceyle gözaltına alındı.

Zindanlardaki tutsakların tahliye tarihi gelmesine rağmen infazlarının yakılarak tahliye edilmemesi, hasta tutsakların tedavilerinin engellenmesi ve hasta tutsakların zindanlarda ölmesine karşı, tutsak yakınları farklı yerlerde açıklamalar yapıyor.

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde Adalet Nöbeti tutmak için giden anneler bu gün de polisin saldırısıyla karşılaştı.

Tutsak annelerinin eylemi öncesinde adliye önündeki alanı abluka altına alan polis tutsak anneleri toplanmaya başlarken engellemeye başladı. Adliye karşısındaki alanda annelere destek için HDP milletvekilleri Dilşat Canbaz Kaya ve Oya Ersoy da annelerle birlikte yürüdü. Tutsak annesi Fince Akman, dün çocuğunu cezaevinde ziyaret ettiğini ve durumun iyi olmadığını aktararak, bu nedenle adalet nöbeti tutmaya geldiklerini aktardı.

Açıklaması yarıda kesilen Akman ve beraberindeki iki anne, kaymakam yasağı gerekçe gösterilerek polis tarafından abluka altına alındı.

Tutsak annelerinin açıklamasını takip etmek için alanda bulunan gazeteciler de görüntü almalarını engellemek için polis tarafından zor kullanılarak uzaklaştırıldı.

Tutsak anneleri polisin saldırısına “Bijî Berxwedana Zindana” sloganıyla yanıt vererek tepki gösterdi. Polis üç tutsak annesini kelepçeleyerek işkenceyle gözaltına aldı.

Gözaltı sonrası açıklama yapan HDP milletvekilleri Dilşat Canbaz Kaya ve Oya Ersoy yaşanan hukuksuzluğa tepki gösterdi.

HDP Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya ise "Annelerin ne için burada olduklarını artık hepimiz biliyoruz. 550 üzerinde ağır hasta tutsak var hapishanelerde ve artık şüpheli adı altında insanlar katlediliyor. Ailelerin tek talepleri hasta tutsakların serbest bırakılması ve orada ölümlerin olmaması. Bunu Adalet Bakanı’na da söylüyoruz ve söylemeye de devam edeceğiz” dedi.

 

Ersoy “Şu anda Kağıthane Kaymakam İlçe Emniyeti’ne götürülecekler. Bu gözaltı işleminin hukuksuz olduğunu söylemekten bıktık ama bu ihlali yapmaktan maalesef iktidar bıkmadı. Anneler sadece çocuklarının sağlıklı bir şekilde cezaevlerinde ihlallerden korunmasını istiyorlar ve bu taleplerini dile getirmek için her cuma günü buradalar. Tek talepleri var; çocuklarının can güvenliği. Bu eylemin hukuka aykırı olmadığını herkes ve bizzat ihlal sahipleri de biliyor. Ama maalesef anneleri her hafta gözaltına almaktan imtina etmiyorlar. Biz buradayız ve yine her hafta burada olacağız ve cezaevlerinin birer ölüm evine gelmemesi için biz buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz” dedi.