Tutsak yakınları, bugün üç şehirde cezaevleri önünde eylemdeydi.

 

Diyarbakır:

Hasta ve infazları yakılan tutsakların özgürlüğü için ailelerin Amed'de başlattığı Adalet Nöbeti 345. gününde Diyarbakır Adliyesi önünde devam etti.

Eyleme TUHAYDER, MEBYA-DER, DBP, MED-DER, ÖHD, 78'liler Derneği, HDP il eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan ile ÖHD Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker katıldı.

Tutsakların mahkemelere getirilip götürüldüğü sürede çeşitli cezalarla karşılaştıklarını belirten hasta tutsak Hamdusena Ada’nın kardeşi Raşahat Ada, hücre ve disiplin cezalarının sıradanlaştığını söyledi, "Tutuklu çocuklarını görmeden yaşamını yitiren anne ve babalar var. Onlara hasret bir şekilde gidiyorlar. Aramızda babasını hiç görmeden vefat eden ve yıllarca babasına hasret kalan kişiler var. Çocuklarımızın infazları yakılmasın. Tek damla kanımız kalıncaya kadar zindanlardaki durumu her alanda haykıracağız ve tutukluların mücadelelerine güç vereceğiz. Esrar, eroin ve taciz gibi suçları işleyen kişiler serbest bırakılırken, toprağı için, şerefi için mücadele edenler cezaevlerinde tutuluyor. Bugün adliye önünde bir kez daha 'Bijî berxwedana zindanan' diyoruz." dedi.

Hasta tutsak yakını İnci Güler de "Bugün burada tek taleple toplandık. Neredeyse bir yılımız dolacak, taleplerimiz hâlâ yerine getirilmedi. Ağır hasta tutuklular için özgürlük talep ediyoruz. Biz insaniyetin peşindeyiz, hasta tutukluların mücadelesinin izindeyiz. Devletten sadece insanı bir talepte bulunuyoruz" dedi.

Eylem, “Bijî berxwedana zindana” ve “Hak hukuk adalet” sloganlarıyla son buldu.


Van:

Van Adliyesi önünde bir araya gelen tutsak yakınlarının eylemine HDP, DBP, TUAY-DER, MEBYA-DER yöneticileri ile Barış Anneleri Meclisi üyeleri de katıldı. Adliye önünde açıklama yapmak isteyen eylemciler polis tarafından engellendi.

Engellemeye tepki gösteren HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, "Mücadelenin büyümesi için her zaman alanda olmaya devam edeceğiz. Açıklamada, yürüyüş de yaparız bunlara engel olamayacaksınız" dedi.

Adalet Nöbeti, "Hak hukuk adalet" sloganı eşliğinde son buldu.


İstanbul:

Hasta tutsakların tahliye edilmesi için ATK önünde yaptıkları protesto eylemi nedeniyle 16 kişi hakkında "Toplantı ve gösteri kanununa muhalefet etmek" iddiasıyla açılan davanın 2. duruşması bugün Bakırköy 51'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Yargılanan Elvan Özerli, Ekinsu Aktaş, Hıdır Sabur, Zeki Çiçek, Ercan Işık, Hüseyin İldan, Toğay Okay ile Avukatları Ceyda Gedik, Ayşe Özdemir ve Vedat Ece duruşmada hazır bulundu.

İddianameye tepki gösteren yargılananlar, tutsak yakınlarının uğradığı hak ihlallerine tepki göstermek ve taleplerini, tutsakların sesini duyurmak için ATK önüne giderek basın açıklaması yapmak istediklerini söylediler. Tepkilerini dahi dile getiremeden, hiçbir yasak kararı sunulmadan işkenceyle gözaltına alındıklarını söyleyen tutsak yakınları ve avukatları bunun suç olmadığını söyleyerek beraatlerini talep etti.

Duruşma, savunmasını yapmayan Burcugül Çubuk ile Yeşil Tükel’in bir sonraki duruşmada hazır edilmesi kararıyla 28 Şubat’a ertelendi.


İç Anadolu cezaevleri raporunu açıklayan İHD, 3 ayda 23 tutsağın katledildiğini duyurdu. Cezaevlerinde en az 651’i ağır olmak üzere en az bin 517 hasta tutsak bulunuyor.