Türkiye’nin, Güney Kürdistan’ın Zap, Avaşîn ve Metina’da HPG gerillalarına karşı kimyasal silah kullanması tepkilere neden olurken, Türkiye, Kürdistan ve Avrupa’nın pek çok kentinde yapılan eylemlerle saldırılar protesto edildi.

İstanbul’da da HDK, TJA, HDP, DBP, MATUHAYDER, ANYAKAY-DER, DAD, MKM, Kürt Araştırmaları Derneği ve Barış Anneleri İnisiyatifi, “Kimyasal Silah Kullanmak İnsanlık Suçudur” şiarıyla Şirinler Yürüyüş Yolu’nda kimyasal silah kullanımını protesto etti.

Açıklama öncesi Şirinevler Meydanı ile Yürüyüş Yolu Caddesi, polis ve zırhlı araçlar tarafından kapatıldı, sokaklar ablukaya alındı. Yüzlerce kişinin katıldığı eyleme BMG, SYKP, HDP Gençlik Meclisi üyeleri ve tutsak yakınları da katılarak destek verdi.

Toplanan kitle yüzlerce polis tarafından kalkanlarla ablukaya alındı, çekim yapmak isteyen gazeteciler de alandan uzaklaştırıldı. “Katledilenler İsyanımızdır”, “Kahrolsun Faşizm” sloganları atan kitleye saldıran polis, kaymakamlığın eylem yasağını gerekçe göstererek 40’a yakın kişiyi gözaltına aldı.

Onur Sokak’ta yeniden bir araya gelen kitle, kısa bir yürüyüşle, kimyasal silah kullanımını alkışlarla protesto etti, “Türkiye Cumhuriyeti, Kürdistan’da yürüttüğü savaşlarda kimyasal silah kullanarak savaş suçu işliyor. Bizler de buna karşı sesimizi yükseltmek ve protesto etmek için yürüyoruz. Savaş hukukuna aykırıdır, bu hukuksuzluğa karşı kamuoyunun ve toplumun sesini tepkisini göstermesi gerekmektedir” diyerek katliama dikkat çekti.

Kitle alkışlar eşliğinde “Kimyasal suçtur, suça ortak olma”, “Kürdistan’da kimyasala hayır”, “Savaşa hayır”, “Kahrolsun AKP, işbirlikçi KDP” sloganları attı. HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da Yürüyüş Yolu Caddesi’nde yapılmasına izin verilmeyen açıklamayı okuyarak kimyasal silahların yasaklandığını belirtti, kimyasal silah kullanımından vazgeçilmesini istedi.

Meydanda keyfi eylem yasağını basına değerlendiren Piroğlu, savaşta kimyasal silah kullanmanın suç olduğunu vurgulayarak, “Buna herkesin karşı çıkmasını bekliyoruz. Çünkü insanlık suçlarına ortak olmak bunun bedeliyle yüzleşmek anlamına gelir. Alman ordusunun yaptığı katliamlar, Alman halkına ödetilmiştir. Türkiye’de devletin işlediği suçların hesabı sorulmadığı takdirde tarih Türkiyeli halkları yargılayacaktır” dedi. Polis ablukasına da tepki gösteren Piroğlu, “Bu ablukaya karşı çıkmak, kimyasal silah kullanımına karşı çıkmak, savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunmaktır” dedi.

Batman, Amed, Urfa, Adana, Dersim, Mersin, Antep, Şırnak, Elazığ, Hakkari ve Yüksekova’da da HDP’nin çağrısıyla eylemler düzenlendi. Avrupa’da da pek çok şehrin yanı sıra, Avrupa Parlamentosu önünde yapılan eylemle demokratik kurumlar kimyasal silah kullanımına tepki göstermeye çağrıldı.