< İstanbul'da Yüzbinlerle Coşkulu Newroz

İstanbul’da Newroz, yüzbinlerin katılımıyla Yenikapı Miting alanında gerçekleşti. Saat 13.00'te başlayacak miting için saatler öncesinden toplanmaya başladı.

Kürt halkı.HDK, TJA ve DEM Parti tarafından “Rabe Dema Azadî Û Serkeftinê Ye” şiarıyla organize edilen kutlama için kentin 39 ilçesinden işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar 7’den 70’e herkes sabahın erken saatlerinden itibaren Yenikapı’ya aktı. Mücadele Birliği Platformu da Birleşik Mücadele Güçleri'nin "Sömürü ve Faşizme Karşı Ayağa Kalk, Dema Azadi ü Serkeftine Ye" pankartının arkasında "Şimdi Devrim Zamanı" Devrimci Öğrenci Birliği ise "Gele Kurd De Bi Şoreşe Azad Bibe"pankartı ile yerlerini aldılar.

Mücadele Birliği Platformu, Kızıl Deniz Gezmiş bayrakları ve "Biji Newroz". "Kürt Halkı Devrimle Özgürleşecek", "Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük" sloganları ile yürüyüşe geçti Polisin yolları bariyerlerle çevirmesi ve yürüyüş alanını oldukça daraltmasi nedeniyle kitlelerin arama noktasına ulaşmaları ve alana girmeleri oldukça uzun sürdü. Arama noktasında da bir kısım Deniz bayrağının alana alınıp bir kısmının alınmak istenmemesi, Şimdi Devrim Zamanı pankartının alana alınmak istenmemesi uzun süre tartışma ve gerilimlere yok açtı. Kadınların yöresel kıyafet giydiği Newroz alanı sarı, kırmızı, yeşil renklerine büründü.

Newroz programı demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı. Gölgedekiler Müzik Grubunun marşlari ve türküleriyle, halaylarla sürdü. 2024 Newroz ateşini Barış Anneleri ve adalet nöbetindeki anneler yaktı.

Ardından DEM Parti İstanbul Belediyesi eş başkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni konuşma yaptı.

Murat Çepni konuşmasını "Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek" şiirinden alıntı yaparak bitirirken, Beştaş da konuşmasını Kürtçe olarak yaptı, Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel için özgürlük istedi, "imralı'daki tecride karşı Ayağa Kalk" dedi. Alandan sık sık "Selo'ya Özgürlük" sloganları haykırıldı.

Konuşmaların ardından Murat Demir sahne aldı ve müziğiyle alanı coşturdu.

DEM Parti Eşbaşkanı Tuncay Bakırhan konuşma yaptı ve Kürt, Türk, Arap, Alevi, Ermeni İstanbul halklarının newrozunu kutladı. Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Figen Yüksekdağ, Sabahat Tuncel ve zindandaki tutsakların selamlarını getirdiğini söyledi. açlık grevindeki tutsakların newrozunu kutladı, Gezi tutsaklarını selamlayarak newrozlarını kutladı. 2013 Newrozundaki çözüm deklarasyonunu hatırlatarak çözümün adresinin İmralı olduğunu vurguladı.

Ardından HDK eş sözcüsü Esengül Demir davet edildi sahneye. O da Tutuklu gazetecilere, aydınlara, zindanlardaki tutsaklara selam gönderdi, "vardık varız var olacağız" dedi.Dört parçadaki Kürdistan şehirlerindeki halkların newrozları selamladı ve Halepçe katliamını hatırlattı.

TJA adına Eylem Saruca söz aldı ve tüm m siyasi tutsakları selamladı, "Güneşi kadının doğurduğu bu topraklarda baharın adıdır newroz" dedi, sözlerini "Jin jiyan azadi" diye bitirdi

EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk ve Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan konuşma yaptı ard arda. Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) adına söz alan Mücadele Birliği Platformu temsilcisi Muhammed Hizmetçi konuştu ve "Biz Kürt halkının, ezilen ulusların özgür olmasını, demokratik bir ülkede yaşamak istiyoruz. Demirci Kawa’nın meşalesini taşıyarak ‘şimdi özgürlük zamanı’ diyelim. Newroz pîroz be” dedi.

Ardından sanatçı Mikail Aslan sahne alarak kitleyi coşturdu.

Miting alanının kullanılması için saat 17.00'ye kadar izin alındığını ve sürenin oldugunu anons eden tertip komitesi, Newroz için İran'dan gelen sanatçı Emel Mathlouthi'nin sahneye çıkamadığını açıkladı.

Miting boyunca alanda KDP bayrakları ile dolaşan Barzani taraftarları, miting sonlarına doğru, çoğunluğunu Emekçi Kadınlar'dan kadınların oluşturduğu Mücadele Birliği okurlarına saldırmaya kalkıştı. İlk etapta küfürler ve sinkaflı el hareketleri ile kadın devrimcilere sataşan KDP taraftarları, kısa aralıklarla 4 defa Mucadele Birliği okurlarına saldırmaya çalıştı. Türk solu, Kemal'in adamları, sizin burada işiniz yok gibi söylemlerle fiziki olarak saldırmaya kalkışan, Deniz Gezmiş bayrağına saldırarak yere atıp çiğnemeye çalışan 10-15 kişilik grup, her defa etraftaki Kürt halkının ve devrimcilerin de dayanışması ile cevabını alarak uzaklaştı.

Newroz mitinginin dağılması esnasında dağılan kitleye saldıran polis, slogan attıkları gerekçesi ile çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Haber takibi yapan Bianet muhabirleri Tuğçe Yılmaz ve Ali Dinç de işkence görüntülerini kayıt altına almak isterken darp edildi, işkenceye maruz kaldı. Polis, Bianet Kürtçe editörü Aren Yıldırım’ı da gözaltına almaya çalıştı.