Gümrük Müşavirliği antreposunda çalışan Uğur Örtün, uyarılara rağmen bakımı yapılmayan kapının üzerine düşmesi sonucu yaşamını yitirdi.

Emekli olması gereken 50 yaş ve üzeri bir çok işçi, emekli maaşıyla geçinemediği için çalışmak zorunda... Üstelik bazıları sağlık sorunları olmasına rağmen ağır ve tehlikeli işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Ve her ay İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin İş Cinayetleri Rapor'ndah pek çok 50 yaş üzeri işçinin yaşamını yitirdiğini öğreniyoruz.

 

3 Tonluk Kapı Üzerine Düştü

Uğur Örtün, 60 yaşında olmasına rağmen bir antrepoda çalışıyordu. Örtün'ün çalıştığı işyerinde bulunan 3 ton ağırlığındaki kapının bakımının yapılması gerekiyordu. Kapının bakımının yapılması için defalarca uyarıda bulunuldu. Patronlar İSİG önlemleri için ödenecek parayı 'gereksiz harcama' olarak gördükleri için bu uyarılar da dikkate alınmadı. Ve bakımı yapılmayan 3 ton ağırlığındaki kapı Uğur Örtün'ün üzerine düştü!..

İzmir Aliağa’da faaliyet gösteren Batıçim’e bağlı BRS Yetkilendirilmiş Gümrük Müş. Ltd. Şti’de çalışan 60 yaşındaki Uğur Örtün’ün, geçtiğimiz hafta defalarca ikazda bulunulmasına rağmen bakımı yapılmayan yaklaşık 3 ton ağırlığındaki çelik kapı üzerine düştü.

İşçiler iş kazası yaşadıklarında, tedavileri konusundaki süreç de tamamiyle meçhul... İş yerine yakın hastane var mıdır? Bu hastanede yeterli ekipman var mıdır? İşçinin götürüldüğü hastanede gereken teşhis ve tedavi yapılır mı? Devletin Hihastaneleri kâr amaçlı işletme, hastaları da müşteri olarak görüldü bir ülkede, hele de pandemi koşullarında işçinin hayatı risk altında ve deyim yerindeyse şansa kalıyor...

 

İki Hastane Dolaştı Sonra Eve Gönderildi

Kapının üzerine düşmesi sonrası Aliağa Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Örtün, buradan yetersiz ekipman gerekçesiyle Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede MR ve renkli tomografisi çekilen Örtün, burada iki gün gözetim altında kaldı. Pandemi ve vücudunda sadece kırık olduğu gerekçesiyle taburcu edildi.

 

Fenalaşarak Gitti Aynı Gün Taburcu Edildi

Evde kaldığı sürede korseyle yatan Örtün, üç gün sonra fenalaşarak Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede bağırsaklarında ezilme teşhisi konulan Örtün, tedavisinin ardından aynı gün içinde yine taburcu edildi.

Taburcu edildikten dört gün sonra evde tekrar fenalaşan Örtün, yapılan tüm müdahalelere ve kalp masajına rağmen kurtarılamadı. Örtün’ün ölüm raporunun kayıtlara “iş kazası” olarak geçtiği öğrenildi.

Kayıtlara "iş kazası" olarak geçen pek çok yaralanma ve hatta ölüm göz göre göre yaşanıyor. Uğur Örtün de uyarılara rağmen bakımı yapılmayan 3 tonluk kapının üzerine düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Ve "Kaza, Kader Değil Cinayet!" haykırışını Uğur Örtün için tekrar etmek zorunda kalıyoruz...

 

"Mücadele Edeceğiz"

Hayatını kaybeden Uğur Örtün’ün yeğeni Erdem Tepe, sürecin takipçisi olacaklarını ve otopsi raporunun açıklamasının ardından şirketi ve hastaneleri dava edeceklerini belirtti.

Tepe, “Acılıyız, çok sağlıklı olan bir kişi bir hafta içinde hiçbir şeyi yokken hayatını kaybetti. Bu tip iş kazalarının olmaması ve bunun son olması için mücadele edeceğiz” dedi.

Uğur Örtün dün Karşıyaka Doğançay Mezarlığı’nda toprağa verildi.