< "Yürüyüşümüzü Asla Durduramazsınız"

MKM sanatçıları, "Berbang" şiarıyla İstanbul'da düzenleyecekleri konserin yasaklanmasına ilişkin açıklama yaparak, "Yürüyüşümüzü yasaklarla durduramazsınız" dedi.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), "Berbang" şiarıyla Bostancı Kültür Merkezi'nde bugün düzenleyecekleri 30'uncu yıl konserinin Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasına ilişkin MKM binasında açıklama gerçekleştirildi.

 

"Dün Elbiselerinizi Şarkılarımızı Bugün Etkinliği Yasakladılar"

Çok sayıda sanatçının katıldığı açıklamada konuşan MKM sanatçılarından Ömer Şahin, özgür sanat ve Kürtçe için 30 yıldır mücadele verdiklerini ve 90'lardan bu yana birçok kez kapatmalarla karşı karşıya kaldıklarını, Birçok arkadaşlarının tutuklandığını belirterek, "Dün yöresel elbiselerimizi ve şarkılarımızı yasakladılar. Aynı zihniyet bugün de konserimizi yasakladı" dedi.

 

"Yasak Gerekçesi HDP'nin Paylaşım Yapması"

Konser için 2 aydır hazırlık yaptıklarını ve son güne kadar da herhangi bir yasaklama kararı bildirilmediğini söyleyen Şahin, "Bugün telefon üzerinden, HDP'nin konsere dair yaptığı paylaşımı gerekçe göstererek, 'milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesi ihtimali, başkalarının hak ve özgürlüklerini tehlikeye sokacağı' iddiasıyla konserimiz yasaklandı. Sabah saatlerinde Bostancı'ya konser salonuna girişimiz engellendi" diyerek yasak gerekçesine tepki gösterdi.

 

"Yok Saydığınız Ulusu Yasaklarla Ortadan Kaldıramazsınız"

"Türkülerin yasaklarla susmayacağını, elbiselerimizin yasaklarla kirlenmeyeceğini bilmiyorlar mı" diyen Şahin, "Yok saydığınız ulusu yasaklarla ortadan kaldıramazsınız. Kürt halkının özgür iradesini kim yasaklayabilir? Bilmiyorsanız Kürtlerin tarih sayfalarındaki direnişine dönüp bakın. 'Kürt sorunu yoktur ve çöktük' diyordunuz. Bugün tarih karşısında yine suçlusunuz. Biz de Kürtlerin desteğiyle daha onurluyuz ve başımız dik. Kürtleri asla sanatsız bırakmayacağız. Sizin büyük salonlarınız varsa bizim de her evimiz bir okuldur. Bu yürüyüşümüz asla durduramayacaksınız. Yaşasın özgür sanat"dedi.

 

'"Otuzuncu Yılımızı Her Yere Taşıyacağız"

Sanatçı Nurcan Değirmenci de 30 yıllık kültür sanat yolculuklarında birçok baskıyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek "Değirmenci, "Bir halkın dilini ve kültürüne yapılan kısıtlamayı nereye koyacağız? Akıl tutulması yaşıyoruz. Bugün Bostancı olmaz yarın başka yer olur. MKM 30 yıllık mücadelesi boyunca hiçbir zaman geri adım atmadı ve bundan sonra da geri adım atmayacak" diye konuştu. MKM, sanatçıları açıklamanın ardından binalarında müzik dinletisi yaparak, yasak kararını protesto etti. “Otuzuncu yılımızı her yere taşıyacağız” diyen sanatçılar Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekti.