< Politeknik Ayaklanması Selamlandı

Yunanistan'da halk, ülkenin dört bir yanında 1973 Atina Politeknik Ayaklanmasının 49. yıldönümünü 17 Kasım Perşembe günü büyük anti-emperyalist eylemlerle kutladılar. Tüm İşçi Militan Cephesi (PAME), Öğrenci Mücadelesi Cephesi (MAS) ve Yunan Uluslararası Gözetim ve Barış Komitesi (EEDYE) ve pek çok örgüt Atina ve diğer şehirlerde yürüdü.

Eylemciler, o dönemde Yunanistan'ı yöneten ABD destekli faşist askeri cuntaya karşı ayaklananların polis saldırısıyla katledilmesini andılar. Atina'da göstericiler, anti-emperyalist sloganlar atarak ve ABD emperyalizmine ve NATO yayılmacılığına karşı pankartlar açarak Amerikan büyükelçiliğine yürüdüler.

Atina Politeknik Ayaklanması, 14 Kasım 1973'te, iktidardaki Yunan askeri cuntasının (1967-74) halk tarafından reddedildiğini gösteren kitlesel bir gösteriye dönüşen bir öğrenci grevi olarak başladı. Açık cunta karşıtı isyan, 17 Kasım sabahı erken saatlerde, bir tankın Atina Politeknik kapılarını çarpmasıyla başlayan bir dizi olayın ardından kan dökülmesiyle sona erdi.

Yaklaşık 40 öğrenci güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. Bir lise öğrencisi olan Diomidis Komninos (1956–1973), ayaklanmanın ilk kurbanı oldu, Politeknik'in ana kapısının karşısında vuruldu. Ayaklanma, Yunan askeri cunta yönetiminin sonunun başlangıcı oldu ve tiranlığa karşı direnişin bir sembolü olarak selamlandı.

Süleyman Acar