1968'den bu yana Denizlerin inancı, kararlılığı ve cüretiyle çıktığımız devrim ve komünizm yolunda DÖB olarak faşist devletin bütün baskı ve engellemelerine rağmen 3 Mart 2018'de, İstanbul'da Gençlik Buluşması adı altında bir etkinlik gerçekleştirdik. Etkinliğimiz devrimin yaklaşan ayak seslerini duyup, korkudan her an tetikte bekleyen devletin "Denizlerden Sinanlara DÖB 50. Yılında" yazılı ozaliti bahane gösterip iki DÖB'lü arkadaşımızı gözaltına almasıyla başladı.

Bu şekilde devrimin itici gücü olan gençliği engelleyebileceğini sanan faşist devletin karşısında ise gözaltılara, baskı ve saldırılara rağmen kararlı tavırlarıyla etkinliğin coşkulu bir şekilde geçmesini sağlayan DÖB'lü öğrenciler vardı. Çeşitli illerden etkinliğimize katılan öğrenciler DÖB'ün tarihsel sürecinin her aşamasında olduğu gibi yılmadan, vazgeçmeden mücadeleye devam edeceklerini etkinliğe "Zafere Kadar Daima!" ismini koyarak gösterdiler. DÖB her türlü baskıya, saldırıya, kuşatmaya rağmen 50.yılında kurucuları Denizlerin yolundan yürümeye ve kendi tarihinde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ve gençlik içinde bir güç örgütü olmak için mücadeleye devam edeceğini ortaya koymuştur. Açılışını bu şekilde yaptığımız etkinliğimizde birçok konu üzerine sunumlar yapıldı, tartışmalar yürütüldü. Etkinlik boyunca yürüttüğümüz tartışmalar sonucunda ortaya çıkan sonuç metnimizi sizlerle paylaşıyoruz.

Lise ve üniversitelerdeki öğrenci gençlik mücadelesi üzerine yapılan sunumlarda, sermayenin egemen kalabilmek için genç kuşaklara yönelik dinci-faşist, ırkçı, şoven, anti-bilimsel, dogmatik bir eğitim sistemini dayattığı belirtildi. DÖB’ün eğitimde gericileşmeye, anti-bilimsel, gerici eğitim sistemine karşı “Politik Özgürlük Kazanılmadan, Akademik Özgürlük Kazanılmaz” politik şiarıyla öğrenci gençlik içinde bilimsel ve devrimci düşüncelerin savunulması; gençliğin devrimci saflara katılması için pratik faaliyetlerin öğrenci gençliğin bulunduğu her yerde yoğunlaştırılması üzerinde duruldu.

Son süreçte çalışmalarını arttırdığımız ve DÖB’ün merkezi yayını haline gelen "Sabırsızlık Zamanı" adlı yayınımızın, Gezi Ayaklanması'ndan sonra "Samandağ Gençlik Fanzini" olarak yerelden yola çıkıp tüm Türkiye'de basım ve dağıtımının yapılmasına kadarki süreç ve bu süreçte yaşananlar anlatıldı. Gençliğin çalışmalarını ve yazı kadrosunu kendisinin oluşturacağı bir yayının eksikliğinin hissedilmesi sonucunda ortaya çıkan fanzinimizin dağıtımının yaygınlaştırılması kararlaştırıldı. Aynı zamanda yayınımız dergileşme hedefiyle, yayın için komiteler kurma yoluyla çalışmaları ilerleterek ve gençlik içerisinden yeni yazarlar çıkararak çok daha nitelikli hale getirilecek.

Gençlik içerisine sızan sağ ve sol sapma akımlar üzerine yapılan sunumda ise Anarşizm, Troçkizm, Feminizm gibi sapma akımlar ile ilgili Marksist-Leninist bir bakış açısıyla bilgi verildi. Öğrenci gençlik mücadelesinde varlığını sürdüren bu akımlara karşı Marksizm ve Leninizmin kararlılıkla savunulması üzerinde duruldu. Bu sapma akımlara karşı öğrenci gençlik içerisinde propaganda, ajitasyon çalışmaları yürütülecek ve her türlü bilimsel çalışma ile ideolojik mücadele yükseltilecek.

Kadın mücadelesi üzerine yapılan sunum ve sonrasında yürütülen tartışmalarda, DÖB’lü kadın öğrencilerin kendi inisiyatifleri ile okullarda kadın mücadelesinin devrimci ve marksist-leninist perspektifle örgütlenebilmesi DÖB’lü kadın öğrencilerin bu konuda inisiyatif geliştirmesi ve faaliyetin güçlendirilebilmesi için bir örgütlenme çalışmasının başlatılması önerildi. Bu öneri üzerine biçim ve içerik tartışmaları bir yandan sürerken, kısa zaman içinde DÖB’ün bu soruna daha etkili ve çözücü yaklaşması sağlanacak.

Etkinlikte üzerine konuşulan konulardan bir tanesi de ‘Devrimci Ahlak’ meselesiydi. Gençlik içinde, çürüme ve yozlaşmanın had safhada olduğu bu günlerde, gençlik içine proletaryanın ileri güçleri komünist güçlerin devrimci kültür ve devrimci ahlakının gençlik içinde anlatılması, yeni insanın yaratılabilmesi için bu konuda daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiği belirtildi. DÖB öğrenci gençliğin taze unsurlarına yaklaşırken militan, mücadeleci perspektifinden taviz vermeden esnek yaklaşmayı da bilecek.

Komünist gençliğin enternasyonal mücadele deneyimleri ve pratikleri anlatıldı. Aynı zamanda DÖB olarak enternasyonal ilişkiler kurmak amacıyla geçen yıl katıldığımız Rusya’nın Sochi kentinde gerçekleşen 19. Dünya Öğrenci ve Gençlik Festivali’nde edinilen deneyimler üzerinde duruldu. Enternasyonal ilişkileri geliştirmek ve dünyadaki devrimci gençlik örgütlerinden haberdar olmak için DÖB’ün çeviri grubunun politik yetkinliği geliştirilecek ve çeviri grubunun dil kapasitesi, çeviri faaliyetleri artırılacak.

Birleşik mücadele üzerine bölümde ise, öğrenci gençliğin kurtuluşunun sadece kendi sorunlarına yönelmesiyle gerçekleşmeyeceği vurgulandı. Öğrenci gençliğin yaşamsal sorunlarının çözümü için sınıf mücadelesiyle bağ kurulması, devrimci iktidar perspektifi ile emekçi kitlelerin yanında mücadele edilmesi gerektiği konuşuldu. Kurtuluşun Kürt halkının kurtuluşuyla birlikte olacağı ve bu anlamda yurtsever gençlik ve devrimci gençlik örgütleriyle birlikte birleşik bir gençlik mücadelesi geliştirmek için çalışma ve temasların yoğunlaştırılması gereği üzerinde duruldu.

DÖB 3 Mart 2018’de her şeye rağmen gerçekleştirdiği bu etkinliği, düşmanın tüm yönelimine rağmen gençliğin kararlı iradesi ile etkinliğin sonuca vardırılmasını kendisi için bir onur nişanesi saydı. Bu etkinlik DÖB tarihinde ne bir ilktir, ne de bir son olacaktır! DÖB Denizlerden bu yana sürdürdüğü geleneği, devrimci pratiği ve öğrenci gençlik hareketindeki teorik öncülüğü ile bugün güne göre daha güçlüdür. Artık DÖB sadece teorileriyle güçlü bir örgüt değil, gençlik içindeki örgütlülüğü ile de bir güç örgütü olma yolundadır. Devrimin güncellik kazandığı bu süreçte, faşizmin hiçbir saldırısı bizi yıldıramadı, yıldıramıyor ve yıldıramayacak! DÖB Denizlerden aldığı mücadele bayrağını zafere taşıma yolunda bugün çok daha güçlü, çok daha militan ve politik olarak yetkindir.

Şimdi Denizlerin açtığı yoldan devrime yürüme zamanı!

DEVRİMCİ ÖĞRENCİ BİRLİĞİ (DÖB)