< < "İsyanımız Değiştirecek!"

Kadınlar Birlikte Güçlü, Kadıköy'de eylem yaparak, iktidarın kadın düşmanı politikalarına karşı mücadele ettiğimiz gibi, gelecekte iktidar olup bizleri ve taleplerinizi görmezden gelenlere karşı da sürecektir. İsyanımız Değiştirecek" dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü, "Kadın Düşmanları Gidecek, Kadınların İsyanı Değiştirecek" şiarıyla Kadıköy'de Eminönü İskelesi önünde eylem yaptı. Kadınlar bir yandan kadın düşmanı politikalara karşı isyanlarını ifade ederken bir yandan da yere açılan beyaz pankart üzerine değiştirmek istediklerini yazdılar, bir yandanda halay çektiler.

 

Kadınlar Ve LGBTİ+'ların Değiştirme Gücünü Hatırlatan Mektup

Kadınlar Birlikte Güçlü eylemde ilk olarak iktidarın kadın düşmanı politkaları nedeniyle çok uzun zamandır kadınların ve LGBTİ+'ların katledilmek ve şiddete uğramakta olduklarını, tüm taleplerinin görmezden gelindiğini ve yok sayıldığını belirterek, tüm bunlara karşın güçlü bir mücadele verdikleri ifade edilerek kadın ve LGBTİ+'lara değiştirme gücünü hatırlatan bir mektup okundu.

Mektubu okuyan Zeynep Demirkol, "Bu mektup senin için... Hayatı değiştirip dönüştürme gücümüzü hatırlamak için. Geride bıraktığımız yirmi senede neler oldu; yaşananlar bizi, hayatlarımızı, duygularımızı nasıl etkiledi bunu düşünmek için bu mektup" diyerek başladı.

 

"En Son Ne Zaman?...

Demirkol mektuba"En son ne zaman gerçekten mutlu olduğunu hatırlıyor musun? En son ne zaman evinde, sokakta, iş yerinde, kampüsünde tamamen güvende hissettin? İçinde yaşadığımız ekonomik krizi, işsizliği, şiddeti dert etmeden sevdiklerinle ne zaman doya doya kahkaha attın, tasasız hissettin? Bir sonraki ayın ya da haftanın hesabını yapmadan en son ne zaman huzurlu hissettin ya da gönlünce bir tatil planı yapabildin?" sorularıyla devam etti.

 

"Öfkeli Ve Sıkışmış Hissediyorsan Yalnız Değilsin"

Bu sorulara cevap ararken sen de bizim gibi öfkeleniyor ve sıkışmış hissediyorsan işte bu mektup yalnız olmadığını hatırlaman için... Yaşanan krize, kadın cinayetlerine, trans cinayetlerine, nefret söylemlerine karşı isyandayız! Canlılara ve doğaya yönelik saldırılar, rant politikaları, emeğimizin sömürülmesi, güvencesiz çalışma ve daha birçok haksızlığa, hukuksuzluğa karşı artık yeter! diyoruz her birimiz.

 

"Birlikte İsyanı Büyütmeye Yeni Bir Dünya Kurmaya!"

"Hayatımıza saldıranlara karşı, bizi şiddet dolu evlere hapsetmek isteyenlere karşı, emeğimizi sömüren ve rantın önünü açan politikalara karşı isyandayız!" diyen Demirkol "Bu isyanı birlikte büyütmeye, bu isyanla yeni bir dünya kurmaya çağrıda bulunarak. İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilenlere karşı hep birlikte isyan edildiğini. 6284’ü seçim malzemesi yapanlara karşı aynı şekilde öfke duyduklarını hatırlatarak "Sen de Akp-mhp iktidarının nafakamıza göz dikmesine, kadın ve LGBTİ+’lara yönelik erkek şiddetinin önünü açmasına artık yeter diye isyan ediyorsun!" dedi.

 

"Kadın Düşmanı Politikalara Daha Fazla Tahammülümüz Yok"

Demirkol"İktidarları boyunca işledikleri suçları hepimiz biliyoruz. Haklarımıza nasıl saldırdıklarını biliyoruz. ‘’Tek seferden bir şey olmaz’’ diyerek çocuk istismarcılarını nasıl akladıklarını, tarikat yurtlarını, kadın düşmanı politikalarını, nefret söylemlerini, yolsuzluklarını ve tüm suçlarını biliyoruz, hiç birini unutmuyoruz! Erkek şiddetinden, baskıdan, sömürüden yana olan bu iktidara daha fazla tahammülümüz yok"

 

"Mücadelemiz Bugünün İktidarıyla Sınırlı Değil"

Kadınlarn ve LGBTİ+'ların mücadeledinin sadece bugünün iktidar sahipleriyle de sınırlı olmadığını vurgulayan Demirkol "Ülkeyi yönetmeye dair iddialı söylemler kuranlar, gelecek iktidara talip olanlar da unutmasın ki mücadelemiz, haklarımızı ve isyanımızıgörmezden gelen herkese karşı sürecek. İstanbul Sözleşmesi’ni gündemlerine almayanlara ve kadınları, LGBTİ+’ları şiddete karşı korumasız bırakanlara tahammül etmeyeceğiz. Evet kadın düşmanı iktidarı yine biz kadınlar göndereceğiz ama bununla yetinmeye niyetimiz yok! Haklarımız için, hayatlarımız için, eşit bir yaşam için mücadeleyi büyütecek ve İsyanımızla bu düzeni değiştireceğiz!" dedi

 

"Birlikte Bu Düzeni Değiştirecek Gücümüz Var"

Bugüne kadar bizi çeşitli baskı yöntemleriyle durdurmaya çalışanlara karşı inatla direndiklerini sokakları omuz omuza vererek doldurduklarını İstanbul Sözleşmesi için yan yana geldiklerini 8 Mart’ları, 25 Kasım’ları, Onur Yürüyüşlerindeki kalabalığımızı hatırlatan Demirkol "Şimdiye kadar asla susmadık, hayatlarımıza sahip çıktık. Büyüttüğümüz mücadeleye inanarak şunu söylüyoruz; bu düzeni değiştirecek gücümüz var!" diye vurguladı.

Depremi Felakete Dönüştürenleri Göndereceğiz" Depremin üzerinden iki ay geçmiş olmasına rağmen en temel ihtiyaçların gerekli kurumlar tarafından hala sağlanmadığını, depremzedelerin barınma, temiz su ve gıdaya hala ulaşamadığını vurgulayan Demirkol, "Deprem gibi bir doğa olayını felakete dönüştürenleri göndereceğiz" dedi.

 

"Erkek Şiddetini Önleyecek Politikaları Uygulamayanları da Göndereceğiz"

Depremden sonra daha da ağırlaşan bakım emeği yükünün savunacak ve erkek şiddetini önleyecek politikaları uygulamayanlarla da hesaplaşacağız" dedi.

 

"Kadınları, LGBTi+'lara Yönelik Dayatmaları Kabul Etmeyeceğiz"

Boşanmanın önlenmesine, nafaka hakkımızın gasp edilmesine, “makbul kadın ol, çocuk yap” dayatmalarına karşı bugüne kadar direndiklerini, bundan sonra da izin vermeyeceklerini vurgulayan Demirkol,. "İçinde eşitlik olmayan hiçbir ilişkiyi, “aile kurumunu koruma ve kollamayı” önceleyen hiçbir mutabakatı kabul etmeyeceğiz.

LGBTİ+ düşmanlığını bizzat körükleyen ahlak dayatmalarını kabul etmiyoruz. Bu ülkeyi LGBTİ+’lar için yaşanmaz hâle getirenlere karşı çıkmaya devam edeceğiz. Bizi yok saymaya niyetli olanlara tekrar hatırlatalım; alışın buradayız!

Toplumu kutuplaştıran ve şiddeti olağan hale getirenlere karşı mücadeleden vazgeçmiyoruz. İktidarın korku salmak ve kendi çıkarını korumak için savurduğu tehditler karşısında sessiz kalmayacak, yaratmak istediği korku iklimini kabul etmeyeceğiz" dedi.

 

"Şiddete, Ayrımcılığa, Savaşa Karşı Duracağız"

Uygulanan politikalarla şiddetin önünün açıldığını ve erkek failler cezasızlıkla ödüllendiriliyorken hayatını savunan kadınların haksız bir şekilde cezalandırıldığını, trans kadınlara, göçmen kadınlara yönelik saldırılar artıyorken şikayet mekanizmalarına erişimin kısıtlı olduğunu hatırlatan Demirkol, Hayatlarımızı bu şekilde şiddetle kontrol altına almaya çalışanları hep beraber durduracağız. Savaş politikalarının karşısında olmaya devam edeceğiz. Kürt halkına yönelen savaş politikalarını, sınır ötesi operasyonları, mülteci düşmanlığını kabul etmeyecek barıştan yana olacağız.

 

"Bu Sömürü Düzenini Değiştireceğiz!"

Demirkol sözlerini "Ücretli, ücretsiz emeğimizin sömürülmesine izin vermeyeceğiz. İşsizlik, güvencesiz çalışma, yüksek kiralar ve ekonomik krizin hayatlarımızı küçücük alanlara sıkıştırmasını kabul etmiyoruz ve bu sömürü düzenini birlikte değiştireceğimize inanıyoruz. Dinci baskı ve politikalara karşı hayatın her alanında eşit, özgür, seküler/laik bir toplum düzeni kurana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" diyerek tamamladı.

Eylem halay ve "Kadınlar Birlikte Güçlü", "Jin, jiyan, azadi", "Dünya Yerinden Oynar Kadınlar Özgür Olsa", "Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz" sloganlarıyla sona erdi.

 

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.