< < Taksim'de İsyan Büyüyor

Her yıl Taksim’de düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü yürüyüşü, polis engellemelerine ve saldırılarına rağmen büyük bir coşkuyla kitlesel olarak gerçekleşti.

Kadınların yürüyüşü öncesi önce Valilik Taksim ve Beyoğlu’na çıkan metro ve füniküler iptal etti, Beyoğlu Kaymakamlığı eylemi “infial yaratacağı” gerekçesi ile yasakladı, emniyet müdürlüğü ise bariyerleri, çevik kuvvet ve zırhlı araçlarıyla çepeçevre kuşattı Taksim’i.

Hiçbir engelin durduramadığı kadınlar öğle saatlerinden itibaren Taksim’de toplanmaya başladı. Akşam saat 18.00’i geçerken kadınlar Cihangir ve Karaköy’de dövizleri, pankartları, sloganları ile toplanmaya başladı.

Cihangir’de bulunan katlı otopark önünde bir araya gelen onbinlerce kadın, yürüyüş öncesi “öfkeliyiz yastayız patriyarkal kapitalist yıkıma karşı feminist isyandayız” pankartı açarak sık sık “Hükümet İstifa”, “Yaşasın Kadın Dayanışması” ve “Jin Jîyan Azadî” sloganları attı.

Eylem, saat 19.30’da “Hükümet istifa” ve "Korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "İnadına özgürlük" sloganlarıyla başladı. Erkekler tarafından öldürülen kadınlar İpek Er, Çağla Joker, Sevim Naşar, Hande Kader, Özgecan Arslan, Fatma Altınmakas, Ayşe Yılmaz, Ayşe Paşalı, Şule Çet, Pınar Gültekin, Ceren Damar, Gülistan Doku, Meral Şahin ve Azra Gülendam'ın isimleri anılarak "Burada" sloganı atıldı. Ardından da depremlerde hayatını kaybedenler anıldı.

Bütçenin kadınlara, yaşama, doğaya ayrılmamasına tepki gösteren kadınlar bütçenin savaş politikalarına ayrıldığı vurgulanarak iktidarın savaş politikalarındaki ısrarın altı çizilerek tepki gösterdi.

Karaköy Mimarlar Odası’nda bir araya gelen yüzlerce kadın da, Mumhane Caddesi’nden Sanatkarlar Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Boğazkesen Caddesi'nde bir araya gelen yüzlerce kadın, “Öfkeliyiz yastayız feminist isyandayız” pankartı ile yürüyüşe geçti. Kadınlar burada polis barikatlarıyla karşılaşınca, bir süre alkış ve sloganlarla, yaktıkları meşalelerle bekledi, daha sonra alkış ve sloganlarla polis barikatını aşarak Cihangir'e girdi. Kadınlar, "Her Yer Taksim Her Yer Direniş" sloganları ile birleşti.

Cihangir’in Taksim’e açılan tüm sokak araları polis bariyerleriyle kapatılmıştı. Cadde ve sokak aralarında yüzlerce polis kadınların İstiklal Caddesi ya da Taksim’e girmesine izin vermedi. Uzun süre sloganlar, ıslıklar ve zılgıtlarla bekleyen kadınlar Kürtçe ve Türkçe basın açıklaması okudu.

Açıklamada deprem felaketinde ortaya çıkan tablonun sorumlusunun da iktidar olduğunu vurgulanarak “Deprem bölgesinde dayanışma kurmak için seferber olan insanları polisle tehdit edip baskı uygulayarak dayanışmayı kriminalize etmeye ve insanları birbirine düşman hale getirmeye çalıştılar. Biz kadınlar; insan hayatının hiçe sayılmasını, devletin krizleri yönetme, sorumluluğunu yerine getirme konusundaki acizliğini ve bunun sonuçlarını çok iyi biliyoruz” dedi.

İktidarın kadına yönelik düşman politikalarını, İstanbul Sözleşmesi’nin fesih etmesinden, 6284’e karşı saldırıların önünü açmasından, failleri korumasından ve kadınların yüklerinin arttırılmasından tanıdıklarını söyleyen kadınlar, “İktidarı kadınları aileye hapseden, aile dışında var olmalarını kabul etmeyen politikalarından, LGBTİ+’ları hedefe koymasından, çocuk yaşta evlilikleri meşrulaştırmaya çalışmasından tanıyoruz. Diyanete sonsuz bütçe verip kreşleri kapatırken dini kurumlarda eğitimi teşvik edenler, bugün refakatsiz çocukları tarikatlara, dini kurumlara vermekle tanıyoruz. Erkek-devleti her yıl 8 Mart’larda yüzlerce polisiyle, TOMA’sıyla, barikatıyla bizi, isyanımızı engellemeye çalışmasından biliyoruz.” dedi.

“Her türlü şiddete karşı birlikte isyan ederek, dayanışarak, direnerek ve yaşamlarımızı adaletten, eşitlikten yana kurmak için buradayız. Mücadelemizden, hayatlarımızdan, birbirimizden, feminist bir dünya kurma tahayyülümüzden vazgeçmiyoruz. Öfkeliyiz, yastayız, buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz. Patriyarkal kapitalist yıkıma karşı feminist isyandayız” diyerek açıklamalarını sonlandıran kadınlar, daha sonra polis barikatlarına yöneldi. Cihangir noktasından Sıraselviler yönündeki polis engelini aşmaya çalışan kadınların Taksim'e çıkmasını engellemek için biber gazı ile saldırdı, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

İstiklal Caddesi’nde bir araya gelerek Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamak isteyen SKM’li kadınlara da saldıran polis, çok sayıda kadını gözaltına aldı. Gözaltına alınan kadınların sayısı henüz öğrenilemedi.