Kadınlar 8 Mart'ta Hatay Afet Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Uğur Mumcu Bulvarı’nda buluştu. Sevgi Parkı’ndan ve Çekmece'den dövizleri ve sloganlarıyla yürüyerek Uğur Mumcu Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, burada basın açıklamasını okuyarak bir yaşam zinciri kurdu.

"Jin, Jiyan, Azadi", "Yaşasın Kadın Dayanışması", "Katledilen Kadınlar İsyanımızdır", “Kadın Devrim Özgürlük” sloganlarının atıldığı eylemde "Bu kenti, yaşamı yeniden kuracağız" pankartı açılarak, katledilen kadınlar anısına saygı duruşu yapıldı.

Uğur Mumcu Meydanı’nda yapılan “Bu Şehri, Yaşamı Yeniden Kuracağız!” başlıklı basın açıklamasında “Depremin ilk gününden beri açlığa, yoksulluğa ve soğuğa terk ettiğiniz binlerce kadın olarak yaşadıklarımızın sorumlusunun kim olduğunu biliyoruz. Bizler bu yıkıntıların ardından mücadelemizden aldığımız güçle birbirimize söz verdik; bu şehri yeniden kuracağız!” denildi.

“Bu yıl 8 Mart’a kaybettiğimiz binlerce kız kardeşimizin, dostumuzun öfkesi ve bizlerde yarattığı mücadele ruhuyla giriyoruz. Defne’den, Samandağ’dan, Serinyol ve Antakya’dan kadınlar olarak buradayız. Sorulacak hesabımız, kurulacak yeni yaşamlarımız için buradayız, yitirdiğimiz bütün kız kardeşlerimiz, dostlarımız için buradayız, şehrimizin her bir sokağını tekrar inşaa etmek, birbirimize yurt olmak için buradayız. Yaşamlarımızdan ve birbirimizden vaz geçmedik, vazgeçmiyoruz!” denilen açıklamada devletin kadınlara, kadın haklarına yönelik saldırılarına ve İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline değinildi.

“Öfkeliyiz, yastayız! Biliyoruz, 8 Mart 1857’de New York’ta dokuma işçisi kadınları fabrikaya kilitleyerek katledenler ile bugün depremde halkı göçük altlarında ölüme terk edenler, bankaların para kasalarını çıkarmak için vinç yollayanlar, halkın emeğinden çalarak halka çadır satanlar aynı sermaye egemenliğidir” diyerek tek güvencelerinin mücadele, tek güvencelerinin birliktelikleri olduğu söylenerek “Yaşamlarımızdan ve birbirimizden vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz!” vurgusu yapıldı.

Açıklama, “Biz kadınlar insan hayatının bu denli değersizleştirildiği, pandemisinden depremine her büyük krizde bakım emeğinin üzerimize yıkıldığı, bedenlerimizin, kentlerimizin ve doğanın her bir parçasının rant alanına dönüştürüldüğü bu düzene tahammülümüz yok!

Her 8 Mart olduğu gibi bugün de sokakları, meydanları dayanışmamız ve itaatsizliğimizle kuşatıyoruz. Bugün kadın ve trans cinayetlerine, nefret yürüyüşlerine, doğa talanına, savaşa, afeti katliama dönüştüren rant politikalarına karşı bir yaşam zinciri kurduk. Bu zincirin halkaları Hatay’daki kadın dayanışmasını büyüttükçe, deprem bölgelerindeki kadınların ihtiyaçlarını toplumsal talepler haline getirdikçe artacak. Birimizin daha kirpiği düşmeyene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.

Buradan sesimizi duyan her kadının deprem bölgesine gelerek ya da olduğu yerden bu zincirin bir halkası olmaya davet ediyoruz.

Yaşasın Mücadelemiz, Yaşasın Kadın Dayanışmamız” denilerek sonlandı.

Kadınların sloganlarla sonlanan eylemlerinin ardından Emekçi Kadınlar (EKA), Samandağ Bulvarı Caddesi'nde yıkıntılar arasına "Kapitalizmin enkazından Yeni Bir Dünya Yaratacağız!" pankartı astılar.