< "Depremin Acılarını Gidermek Ve Özgür Bir Yaşam İçin Alanlardayız"

DİSK Kadın Komisyonu Beşiktaş İskele Meydanı'nda 8 Mart'ta ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Deprem bölgesindeki kadınların barınma başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği belirtilerek "Dayanışmamızla ve örgütlenmemizke değiştireceğiz" denildi.

DİSK Kadın Komisyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Beşiktaş İskele Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. "Ayaktayız Dayanışmamızla Değiştireceğiz" yazılı pankart ve dövizler açıldı. Eylemde ilk olarak DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkenzoğlu konuştu

8 Mart'ın 8 saatlik iş günü için mücadele eden ve bedel ödeyen dokuma işçisi kadınların selamlandığı bir gün olduğunu, aynı zamanda kadın cinayetlerinde, kadın mücadelesinde kaybedilen tüm kadınları andıklarını söyleyen Çerkezoğlu, bu mücadelelerle elde edilen haklara sahip çıkma, dayanışma ve mücadeleyi büyütme sözünü yinelemek için bir arada olduklarını belirtti.

Kadınlar olarak toplumsal hayatın bir çok alanında eşitsizlikler yaşadıklarını, ekonomik kriz, pandemi, deprem felaketi gibi süreçlerin faturasını da kadınların en ağır biçimde ödediklerini söyleyen Çerkezoğlu , pandemi döneminde kadınların eve kapandığını, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın arttığını, şimdi ise şimdi ise deprem bölgesinde çok daha ağır yükle karşılaştıklarını söyledi.

 

"Eşit Ve Özgür Bir Yaşam İçin Alanlardayız"

Kadınların çalışma hayatının önündeki engellerin kaldırılması, kadınların erkeklerle eşit ücret ve koşullarda çalışması, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin çalışma hayatı ve toplumsal yaşamın tüm hücrelerinden silinmesi için mücadeleye devam edeceklerinin altını çizen Çerkezoğlu, "Kadınlar olarak eşitlik için, özgürlük için, adalet için, barış ve kardeşlik için, kadın dayanışmasıyla yan yana, omuz omuza mücadeleyi büyütmek için bugün bu 8 Mart'ta bir kez daha alanlardayız" dedi

Eylemde "Yaşasın Kadın Dayanışması", "Deprem Sarsar AKP Yıkar", "Sigorta, Sendika, Güvenceli Yaşam" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını DİS Genel İş İstanbul Avrupa Yakası 2 Nolu Şube Yönetiminden Zuhal Kaynak okudu.

 

"Rantçı Politikalar Depremde Kadınların Hayatını Felakete Dönüştürdü"

8 Mart'ın büyük bir ekonomik, sosyal, siyasal kriz ve hepimizi derinden sarsan deprem felaketiyle karşılandığını pandemi döneminde olduğu gibi depremin, kadınları ve kız çocuklarını daha fazla etkilediğini, kadınları sevdiklerinin acısıyla yaşamı yeniden kurmaya, geride kalanların yaşamlarını idame ettirmeye zorladığını ve depremin fiziksel, psikolojik yüküyle baş başa bırakıldığını söyleyen Zuhal Kaynak, "Bir doğa olayı olan deprem, hükümetin rantçı politikaları ve deprem sonrasındaki organizasyonsuzluğu nedeniyle felakete dönüşmüştür. Bu felaket kadınların yükünü artırmış, kadınları temel ihtiyaçlara erişemez hale getirmiştir. Barınma başta olmak üzere su, tuvalet ile hijyen malzemelerine erişim, aradan geçen bir aylık sürede dahi giderilememiştir" dedi.

Devletin depremden etkilenleri ve kadınları kadınları depremin yıkıcı sonuçlarıyla baş başa bıraktığını belirten Kaynak, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik kamucu sosyal politikaların bölgedeki yaraların sarılmasında öncelikli olması gerektiğini söyledi.

 

"Depremin Acılarını Gidermek İçin Dayanışmayı Örüyoruz"

Türkiye'de kadınların geçmişten bugüne her türlü eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı eşdeğer işe eşit ücret diyerek başta çalışma hayatında, işyerlerinde, sokakta ve yaşamın her alanında toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için mücadeleye devam ettiğini İfade eden Kaynak, bugün depremin açtığı yaraları sarmak için de ülkenin dört bir yanında kadınların ekonomik kriz ve depremin getirmiş olduğu eşitsizlikleri, yoksunlukları, acıları gidermek için dayanışmayı ilmek ilmek ördüğünü söyledi.

 

İran Ve Afganistan'daki Kadınlara Selam

Kadın mücadelesinin yaşamın her alanında değiştirmeye ve dönüştürmeye devam ettiğini belirten Kaynak, "Biz DİSK'li kadınlar olarak İran ve Afganistan'da 'Kadın Yaşam Özgürlük' şiarını yükselten kız kardeşlerimizin mücadelesini selamlıyoruz" dedi.

 

"Eşit Ve Özgür Yaşamı Mücadele Ve Dayanışmayla Kuracağız"

"Bizler erkek egemenliğine, eşitsizliklere, ayrımcılığa, şiddete ve tacize, nefret söylemine, karar mekanizmalarından dışlanmaya ve yok sayılmaya karşı mücadeleyi yükselteceğiz Eşit, özgür, laik ve demokralık bir yaşamı, dayanışma ve mücadeleyle hep birlikte kuracağız. Depremden etkilenen tüm kadınlarla dayanışmyı büyütmeye devam edeceğiz" diyen Kaynak taleplerini ise şöyle aktardı:

 

TALEPLER

1) Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli. güvenceli ve insan onuruna yaraşır işler yaratılmalıdır. Depremden etkilenen kadınların istihdama katılmaları için özel önlemler alınmalıdır. Kadın istihdamında tek seçenekmiş gibi sunulan esnek-güvencesiz ve kayıt dışı çalıştırmaya son verilmeli, güvenceli iş, güvenli yaşam koşulları sağlanmalıdır.

2) Kadınların istihdama katılımının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Bakım ve ev işi yükünü alacak ücretsiz, nitelikli kreş ve yaşlı bakım evleri yaygınlaştırılmalı, erkek işçiler de kreş imkanlarından faydalanmalıdır. Bu talepler deprem bölgesinde de hızla hayata geçirilmelidir.

3) Barınma en temel haktır. Deprem bölgesinde hızla kadınlara güvenli barınma imkânı sağlanmalıdır. Kadınlar ve kız çocukları için güvenli yaşam alanları oluşturulmalıdır. Deprem sonrası artacak olan şiddet, taciz ve istismara karşı özel önlemler alınmalıdır.

4) Kadın ve kız çocuklarının temel ihtiyaçlarından olan hijyen kiti, mama ve bez vb. ürünlerin ücretsiz, düzenli ve sürekli bir şekilde deprem bölgesine ulaşması organize edilmelidir.

5) İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa etkin bir şekilde uygulanmalıdır.

6) ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylanmalıdır.

7) Toplumsal cinsiyet eşitliği, çalışma yaşamı başta olmak üzere yaşamın her alanında hayata geçirilmeli, kadınların karar mekanizmalarında yer almasını sağlayacak politikalar uygulanmalıdır.

8) Kamu hizmetleri başta kadınlar ve kız çocukları olmak üzere, eşitsiz ve korunması gereken gruplar için yeniden organize edilmelidir.

https://www.youtube.com/live/8aVjWNSSyO4?feature=share