< "Hesap Soracak Yeniyi Kuracak Gücümüz Var!"

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Kadınlar Birlikte Güçlü, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri'nin çağrısıyla kadınlar Kadıköy Beşiktaş İskele Meydanı'nda buluştu. Kadın Buluşmasında depremde devletin insanları enkaz altında bırakması, insanları tehditlerine öfke ve kadınların yeni bir dünya kurma şiarı öne çıktı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kadın örgütleri Kadıköy'de Beşiktaş İskele Meydanı'nda "Kadın Buluşması"nda bir araya geldi.

Kadıköy'de 15.00'de yapılacak Kadın Buluşması öncesinde Kadıköy Beşiktaş İskele Meydanı'nı ve sahile yakın sokaklara polis yığınağı yapıldı. Kadın Buluşmasına Kadıköy sokaklarından Söğütlüçeşme Caddesi'ne gelinerek meydana geçildi.

Emekçi Kadınlar (EKA) "Kapitalizmin Enkazından Yeni Bir Dünya Yaratacağız", YDK "Kurtuluşumuz İçin Tek Çare Demokratik Halk Devrimi", SMK Acımızla Öfkemizle İsyandayız", Alevi Kadınlar "8 Mart'ta Alanlara" pankartı açarak Osmanağa Camii önünde toplandı.

Yüzlerce kadın "Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü", "Deprem Değil Bir Katliam" "Yaşasın Kadın Dayanışması", "Kadın Cinayetleri Politiktir" Söğütlüçeşme Caddesi'nden sloganlarıyla İskele Meydanı'na yürüdü. Meydana ise "Soracak Hesabımız Yeniyi Kuracak Gücümüz Var!" yazılı dev bir pankart açıldı. Alanda kapitalist erkek egemen sisteme, dinci faşist iktidarın kadın düşmanı politikalarına karşı duyulan öfke kadar 6 Şubat depreminde devletin insanları enkaz altında bırakması ve yardımları engellemesine duyulan öfke ve kadınların özgür yeni bir dünya kurma şiarı “Saray'ın Yarattığı Enkazdan Birlikte Kurtulacağız”, “Ölüm Ve Sömürü Düzeninden Hesap Soralım”, "Soracak Hesabımız Yeniyi Kuracak Gücümüz Var!" yazılı pankartlarla ve sloganlarda öne çıktı. Alanda kadınlar erkek egemen sisteme, kadın cinayetlerine, kadın katliamı, taciz ve çocuk istismarına, kadına yönelik yasaklara, şiddete, yoksulluğa, sömürüye karşı ses çıkararak, "Böyle yaşamaya mahkum değiliz", "İsyanımız ve mücadelemizle bu düzeni değiştireğiz" diye haykırdı.

Kadınlar zindanlardaki kadın tutsakları da "Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük" sloganı ve zılgıtlarla selamladı.

Alanda "Deprem Değil Bu Bir Katliam", "Deprem Değil Kapitalizm Öldürür", "Katil Devlet Hesap Verecek", "Jin Jiyan Azadi", "Kadın Devrim Özgürlük" "Yaşasın Kadın Dayanışması", Kadın Cinayetleri Politiktir" sloganları atıldı. Alandaki konuşmalar sırasında kadınlar sık sık "Hükümet İstifa" sloganları attı. Basın açıklamasını Kürtçe Newroz Ünverdi, Arapça Sezen Ezer, Türkçe olarak Bilge Seçkin Çetinkaya, Esin İzel Uysal okudu.

 

"Enkaz Altındakilere Tek Dille Seslenen Devlet Dayanışmayı Engellemeye Çalışıyor"

Deprem bölgesinde tek dille enkaz alanlarına seslenen AFAD’a cevap veremeyen insanlar bir kez daha anadilde kamusal hizmetin hayati olduğunu gösterdiğini belirten Esin İzel Uysal , "Tekçiliğe karşı kadınların çoklu dayanışmasını engelleyenler, savaşın karşısında özgür, eşit bir dünya için mücadele eden kadınlara biat ettirmek istiyor" dedi.

 

"Biz Kadınlar Biat Etmedik, Etmeyeceğiz"

Kadın mücadelesindeki yol arkadaşlarının devlet eliyle planlanmış saldırılarla katledildiğini, zindanlarda ve gözaltılarda çıplak aramalar yapılarak işkence normalleştirilmek istendiğini, infaz yakmalarla kadınların özgürlüğü engellendiğini vurgulayan Uysal "Biz kadınlar biat etmedik, etmeyeceğiz" dedi.

 

"Kadın Dayanışmamız Sınır Tanımaz"

Dünyanın pek çok ülkesinde kadınların özgürlük mücadelesi verdiğini belirten Uysal,"Aylardır gerici Molla rejimine karşı özgürlük mücadelesi veren İranlı kadınların isyanına buradan ses veriyoruz, Afganistan’da Taliban’a karşı yaşamı savunan kadınlarlayız, Suriye’de depremde yaşamını kaybetmiş kadınları anarak depremden etkilenenleri kadın dayanışmamızla selamlıyoruz. Dünyanın her yerinde yaşamı, özgürlüğü için mücadele eden kadınlarla uluslararası kadın dayanışmamızı büyütüyoruz. Kadın dayanışmamız sınır tanımaz" dedi.

 

"Dokuma İşçisi Kadınları Yakan, Depremde Ölüme Terk Eden Aynı Sermaye Egemenliğidir"

"8 Mart 1857’de New York’ta dokuma işçisi kadınları fabrikaya kilitleyerek katledenler ile, bugün depremde halkı göçük altlarında ölüme terk edenler, bankaların para kasalarını çıkarmak için vinç yollayanlar, halkın emeğinden çalarak halka çadır satanlar aynı sermaye egemenliğidir" diyen Uysal, kadınların hayatlarını yok sayan erkek egemen devlete karşı tek güvencelerinin mücadele birliktelikleri olduğunu belirtti.

 

"Öfkemiz, İsyanımız, Mücadelemizle Yeni Dünyayı Kuracağız"

Uysal, sözlerini "Bugün burada kentlerimizi yeniden dayanışma ile inşa etmek için isyanımızla, öfkemizle bir aradayız. Biz kadınlar, şiddetin ve sömürünün olmadığı eşit ve özgür bir yaşamı birlikte mücadelemizle kuracağız. Yeniyi biz kuracağız. Yaşamlarımızı bizler savunacağız. Yaşasın kadın dayanışması" diyerek sözlerini tamamladı.

Kadın Buluşması İsyanımızla, mücadelemizle yeni özgür bir dünya kuracağız" denilerek, tekrar sokaklarda meydanlarda buluşmak üzere sloganlarla sona erdi.