"82 Yaşındaki Ağır Hasta Mahpus Sıddık Güler Serbest Bırakılsın"

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 564. F Oturması'nda ağır hasta mahpus Sıddık Güler'in sağlık durumunun ağır olduğunu ifade ederek derhal serbest bırakılmasını istedi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 564. F Oturması'nda Menemen R Tipi Hapishanesi’ne tutulan 83 yaşındaki ağır hasta mahpus Sıddık Güler’in durumunu paylaştı.

Basın açıklamasını okuyan Hatice Onaran, 1994 yılından bu yana hapiste olan ve uzun süre tek başına tutulan 82 yaşındaki Sıddık Güler; ileri derecede Hipertansiyon, Kalp ve İltihaplı Eklem Romatizması hastası olup, ileri derecede unutkanlık ve konuşma güçlüğü yanında özellikle soğuk ve rutubetli ortamlarda artan şikayetleri nedeniyle yürüyemediği, tekerlekli sandalyeye bağlı kaldığını, arkadaşlarının yardımı ile yaşamını sürdürmeye çalıştığını vurguladı.

Onaran, İnsan Hakları Derneği İskenderun Şubesi gönüllü avukatlarından Mehtap Sert'in Güler'in sağlık durumuna ilişkin verdiği bilgileri paylaştı.

 

"Sıddık Güler Ağır Hasta Ve Hafıza Sorunları Yaşıyor"

"Sıddık Güler İskenderun T Tipi hapishanesinde tutulurken görüşmeye gittiğimde, hafızasında sorunlar olduğunu fark ettim. Sürekli uzak geçmişi konuşuyor, yakını karıştırıyor ya da hiç hatırlamıyordu. Yemeğini yediği halde, “ben yemedim siz yediniz“ diyerek oda arkadaşları ile huzursuzluk yaşadığını, namazını kılıp unutup tekrar tekrar namaz kıldığını, ilaçlarını içmediğini vb şeyler söyledi arkadaşları. Bu durumunu aileye anlattım, kız kardeşi ve ailesi ilgili kurumlara dilekçe yazdılar, İnfaz ertelemesi talep ettiler. Ancak hapiste kalabilir denilerek 29 Mart 2022 tarihinde Menemen R Tipi Hapishanesine götürüldüğünü öğrendik.”

 

"Tek Başına Yürümekte Zorlanıyor, Bizi Dahi Tanıyamaz Durumda"

Onaran Sıddık Güler'in durumuna ilişkin oğlunun anlattıklarını ise şöyle aktardı: “Babam Menemen’e sevk edildiğinde ilk gün üç kişilik koğuşta tek başına tutuldu. Daha sonra ise tedavi amaçlı getirilip götürülen başka hasta mahpuslarla beraber kaldı. Yanında kalan kişinin desteği ile bazı ihtiyaçlarını karşılaması kolaylaşıyor. Bazen iki kişiyle bazen tek olarak odasında tutuluyor. Görüşüne gittiğimde; O bana ben de ona baktım durdum. Artık konuşamayacak durumda. Ayrıca unutkanlık baş gösterdiğinden bazı şeyleri, hatta bizi hatırlamayacak durumda. O kadar ki su içmeyi unuttuğu ve içtiğini sandığı için serum takılmak zorunda kalınmıştır. Safra kesesi ameliyatı olacağını öğrendik ancak halen ameliyat tarihi de belli olmadı. Son görüşmeye gelirken duvarlara tutunarak, zorlukla gelebildiğini söylediler. Hatta hapishanede havalandırmaya çıktığında, tek başına yürümekte zorluk çektiğini, ayakta duramadığını da aktardılar.“

 

"Güler'in Sağlığı Ve Yaşamı Tehdit Altında"

Sıddık Güler’in çoklu hastalıkları ve yaşı nedeni ile yaşamını tek başına sürdürmesinin mümkün olmamasına rağmen, halen hapishanede ve tek kişilik odada tutulmaya devam edilmekte okduğunu aktaran Onaran, bu durumun Sıddık Güler'in sağlığı ve yaşamı için ağır tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

Onaran sözlerini "Sıddık Güler ve diğer tüm hasta ve yaşlı mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunabilmesi için serbest bırakılmalarını istiyor, yetkilileri sorumluluğa, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" diyerek bitirdi.

Tutsak yakınları ve insan hakları savunucuları eylmemi "Sıddık Güler Serbest Bırakılsın" "Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın", "Tedavi Haktır, Engellenemez" sloganlarıyla sonlandırdı.