Roboski Katliamı’nın 11. Yılında Anma

Roboskî Katliamı’nın 11. yılında, Türk savaş uçaklarıyla katledilen çoğu çocuk 34 Kürt gencini İstanbul Esenler ilçesinde anmak isteyen HDP’lilere polis saldırdı. Anma öncesi HDP Esenler İlçe Örgütü’nü ablukaya alan polis, yasak gerekçesi olarak kaymakamlık kararını gösterdi.

Tüm engellemelere rağmen anma yapmak isteyen kitleye polis saldırdı, çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı. Eylemi ve saldırıyı görüntülemek isteyen basın emekçileri kalkanlarla darp edilerek alandan zorla uzaklaştırıldı.

Bu keyfi gözaltına tepki gösteren HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu bir konuşma yaparak, Roboskî Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla ilçe önünde yapmak istedikleri açıklamaya dahi izin verilmediğine dikkat çekerek, yasaklama kararının sadece HDP’ye yönelik olduğunu vurguladı.

Kenanoğlu, “Çok ciddi bir kargaşa yaşandı ve arkadaşlarımız gözaltına alındı. Ve herhangi bir açıklama yapılmasına izin verilmedi. Roboskî Katliamı, bu devletin tüm dünyanın gözü önünde çok açık bir şekilde Kürt gençlerinin katledildiği açık bir katliamdır. Yaptıran da, bombalayanlar da , talimatı veren de bellidir. Ama bütün bunlara rağmen, bugüne kadar herhangi bir soruşturma, herhangi bir sonuç, herhangi bir ceza alan olmamıştır” dedi.

“Katledilen Kürtler olunca, Kürt çocukları olunca vicdanlar susuyor, adalet susuyor” diyen Kenanoğlu, “Hangi bedel karşılığında olursa olsun bu katliamı asla unutmayacağız. Asla unutturmayacağız. gözaltına da alınabiliriz, açıklamalara izin de verilmeyebilir fakat bütün bunlara rağmen, bütün baskılara ve zulme karşı biz Roboskî Katliamı’nı asla unutturmayacağız. Ve 34 canımızın hesabının sorulacağı güne kadar da azimle, inatla ve kararlılıkla duracağız” dedi.

 

Katledilenler Roboski’de De Anıldı

Roboskî köyünde 28 Aralık 2011'de TSK'ye ait savaş uçakları tarafından bombalanarak katledilen 19'u çocuk 34 kişi, katliamın 11'inci yılında Roboski Şehitliği'nde anıldı.

Katledilenlerin yakınlarının ellerinde yakınlarının fotoğraflarıyla katıldığı anmaya çok sayıda siyasetçi, milletvekili, baro başkanları ve Şırnak, Mardin, Amed, Batman ve çok sayıda Kürt kentinden katılım oldu. Anma boyunca sık sık “Şehid namirin” sloganı atıldı, "Roboski'yi unutmadık, unutturmayacağız" pankartları açıldı.

Anma, saygı duruşu ile başladı. Roboskili aileler ve ailesini katliamda kaybeden HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü konuşma yaparak "Cumhurbaşkanı Erdoğan katliamın Ankara'nın karanlık dehlizlerinde kaybolmasına izin vermeyeceklerini söylemişti. Bugün Ankara'da katliamın üzerine beton döküldü” dedi.

Baro başkanları da söz alarak "Biz dillendirdikçe onlar kulaklarını kapatıyor. Ama bizler mücadele edeceğiz" dediler. Yapılan konuşmalarda “Hesap vermesi gerekenlerin hesap sorması gerekenlere saldırdığı bir zihniyetle karşı karşıyayız” denildi.

Konuşmaların ardından anmaya katılanlar, katledilenlerin mezarına çiçekler bırakarak, dualar okudu. Kitle ardından katledilenlerin ailelerine tek tek başsağlığı diledi.