< "Şebnem Korur Fincancı'nın İlk Duruması Bugün Görülecek"

Türk Tabipler Birliği (TTB) tutuklanan TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek ilk duruşması öncesinde Çağlayan'da İstanbul Adliyesi önün!degerçekleştirdiği basın açıklamasında Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın derhal serbest bırakılmasını ve hakkındaki suçlamaların düşürülerek ilk duruşmada beraatini bekliyoruz" denildi.

Güney Kürdistan'da kimyasal silah kullanımına ilişkin araştırma yapılması gerektiğini söylediği için tutuklanan TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın İstanbul Adliyesi 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek ilk duruşması öncesinde Türk Tabipler Birliği'nin dayanışma çağrısında bulundu.

Basın açıklaması öncesinde Adliye önündeki meydan tamamen polis bariyerleriyle çevrilerek ablukaya alındı.

Meydana girişi polisin engellemesi üzerine bariyerler dışında toplanılarak basın açıklamasına geçildi.

Bir çok ülkeden hekim ve sağlık örgütlerinden temsilciler, TTB il örgütlerinden temsilciler, milletvekilleri, aralarında Mücadele Birliği Platformu'nunda bulunduğu devrimci örgütler, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, aydın ve sanatçılar destek verdi.

Açıklamada davada 800'den fazla avukatın Şebnem Korur Fincancı'nın savunmasını üstlendiği belirtildi.

Eylemde Şebnem Korur Fincancı'nın fotoğraflarının yer olduğu "Şebnem Hocaya Özgürlük", "Şebnem Hoca Yalnız Değildir", "Şebnem De Mücella Da Biziz, Gerçekler İçin Mücadele Edeceğiz", "Gerçekleri Karartamazsınız" yazılı dövizler taşındı.

Basın açıklamasında sık sık "Şebnem Hoca Onurunuzdur", "TTB Susmadı Susmayacak", "Şebnem Hoca Serbest Bırakılsın", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz" sloganları atıldı.

TTB Susmaz Susarsa Sağlık Olmaz denilerek basın açıklamasına geçildi. İlk olarak yurt dışından gelen kurumlara söz verildi.

Ardında TTB Yönetim Kurulu Başkanı Emnin Koramaz, "Bu ülkeyi 20 yıldır yöneten iktidar sağlık, eğitim, sosyal güvenlik gibi sosyal hizmetlerin ticarileştirilmesini, bu ülkenin doğal kaynaklarının, kamusal varlıklarının özelleştirilmesini, laik yaşamın bitirilmesini hedef alan bir gündeme sahip. Bizim gibi kamu kurumu niteliğindeki anayasal meslek kuruluşları da kamucu bir bakış açısına sahip oldukları için, bu ülkenin gelişmesi, kalkınması için mücadele ettikleri için, ülkede sömürü, talan, yıkım politikalarına ve halkın içinde tutulduğu baskıya karşı çıktıkları için yıllardır siyasi iktidarın hedefinde. Şebnem Korur Fincancı'ya yapılan saldırının TTB'ye yönelmesi de bunun en somut örneklerinden birisi" dedi.

Basın açıklamasını TTB İkinci Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Ökten , Çağlayan Adliyesi’nin önünde, 2 aya yakın bir süredir ülkemiz demokrasisi ve hukuku açısından yaşadığımız utanç verici bir dönemin bir nebze olsun sonlanması için toplandık" dedi.

Hukuki hiçbir dayanağı olmayan bir kararla iki aya yakındır tutuklu bulunan Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın ilk duruşmasının az sonra başlayacağını belirten Ökten, "Tamamen siyasi hedeflerle ve açık bir hukuksuzlukla sürdürülen bu sürecin bugün sonlandırılmasını umut ediyoruz" dedi.

Türk Tabipleri Birliği ve tabip odalarının örgütsel bütünlüğü ile adliye önünde olduklarını ve Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın derhal serbest bırakılmasını ve hakkındaki suçlamaların düşürülerek ilk duruşmada beraatini beklediklerini belirten Ökten "İnsan hakları kuruluşları, emek ve meslek örgütleri, barolar, sendikalar, Dünya Tabipleri Birliği ve Avrupa Hekimler Daimi Komitesi başta olmak üzere evrensel hekim örgütleri ve sayısız miktarda dostumuz ve yol arkadaşımız aynı taleple, Şebnem Hoca’nın serbest kalmasını bekliyor" dedi.

Ökten sözlerini "İnanıyoruz ki hocamızı bugün karanlığa karşı Beyaz Önlüklerimizle karşılayacağız. Hekimlik değerleri, bilimsel düşünce özgürlüğü, mesleki bağımsızlık, meslek örgütü özerkliği, ve toplumun sağlık hakkı için mücadelemizi hep beraber sürdüreceğiz" diyerek tamamladı.

Duruşmaya sınırlı sayıda kişi alınacağı, duruşma sonrasında açıklama yapılacağı belirtilerek sloganlarla basın açıklaması sonlandırıldı.

Açıklamadan sonra duruşmanın görüleceği 24.Asliye Ceza Mahkemesi salonuna geçildi.

Duruşmayı milletvekilleri, kurum temsilcileri, gazeteciler olmak üzere çok sayıda kişi takip etmek istedi. Duruşmanın daha büyük salona alınması talep edildi. Fakat heyet bu talebi kabul etmedi. 

Daha büyük salona geçilmesi için tartışma devam ediyor.