"O Tokat Kürt Düşmanlığının Göstergesidir

"

Kadıköy'de tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti'ne yapılan polis saldırısı ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü'ye polisin tokat atması Kadıköy'de siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri tarafından protesto edildi. HDP İstanbul İl Binası önünde yapılan eyleme de saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 18 Aralık'ta tutsak yakınlarının Adalet Nöbetinde Kadıköy'de düzenlenen eylemde polisin tutsak yakınlarına ve eyleme katılanlara yapılan işkenceli gözaltıları ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü'ye polisin tokat atarak hakaret etmesini HDP Kadıköy İlçe binası önünde protesto etti. Eylem öncesine bütün Kadıköy sokakları polis ablukasına alındı.

Eyleme, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, milletvekilleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri demokratik kitle örgütleri katıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın alana gelmesiyle kitleyi kalkanlarla sıkıştıran polis, Buldan'ın kitleyle buluşmasını engelledi. Milletvekillerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi darp eden polis, basın emekçilerinin görüntü almasını da engelleyerek kalkanlarla alan dışına çıkarttı. Kitle, polis işkencesine "HDP umuttur, umut dimdik ayakta", "Biji berxwedana zindana", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarıyla tepki gösterdi.

Aralarında HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Ferhat Encü ve İlknur Birol'un da bulunduğu 60'ı aşkın kişi işkenceyle gözaltına alınırken, alana gelen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve yanındaki milletvekillerinin parti binasına girişi engelledi. Milletvekilleri HDP yöneticileri ve gazeteciler işkenceli gözaltılar yapılırken abluka altında tutuldu.

 

"Faşizme Karşı Mücadeleyi Büyüteceğiz"

İşkenceli gözaltılara ve sblukaya tepki gösteren HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, İstanbul Valiliği'nin suç işlediğini ancak işledikleri suçun tüm İstanbul halkının gözü önünde teşhir olduğunu söyledi. "Bu iktidarın yöntemi budur: Bu iktidar Kürt düşmanlığıyla, savaşla, tecritle, her türlü saldırıyla ayakta kalabileceğini, hatta önümüzdeki seçimleri alıp yoluna devam edeceğini sanıyor" diyen Temelli, iktidarının çöktüğünü ve çürüdüğünü belirtti. Bu çürümüş iktidarın ülkeyi terörize ettiğini söyleyen Temelli, hiçbir geri adım atmadan faşizme karşı mücadeleyi büyüteceklerini belirtti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise, "Suç işliyorsunuz ve hesap vereceksiniz. Bu yaptığınız devlet terörüdür. Siz bizim ilçe binamıza girmemizi engelleyemezsiniz" dedi.

Gözaltı işlemlerinin bitmesiyle basın emekçileri ablukadan dışarı atılarak uzaklaştırıldı. Gazetecilerin HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar'ın yaptığı açıklamayı takip etmeleri de engellendi.

 

"Sadece Encü'ye Değil, Halkların İradesine Saldırıldı"

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, yaşanan ablukanın Türkiye'nin demokrasisi ve hukukuna kara bir leke olarak geçtiğini, Türkiye'nin 3'üncü büyük partisi HDP olarak bir kez daha, demokratik bir hak olan yürüyüş ve gösteri hakkına dahi tahammülü olmayan iktidarın saldırısıyla karşı karşıya kaldıklarını söyleyerek, 17 Aralık'ta yaşananları hatırlattı.

"Ferhat Encü'ye yapılan haksızlık, hukuksuzluk sadece ona değil; İstanbul halkının iradesine, Roboskî halkının iradesine, faili meçhullere ve yakınlarını kaybedenlere tahammülsüzlüğün bir göstergesiydi. Ferhat Encü'ye atılan tokat buzdağının sadece görünen tarafıydı" diyen Buldan, sadece Encü'ye değil tüm halka saldırıldığını söyledi.

 

"Atılan Tokat Kürt Düşmanlığının Göstergesidir"

Ferhat Encü'ye tokat atanların iktidardan cesaret aldığının belirten Buldan, "Atılan tokat sadece bir tokat değildir; Kürt düşmanlığının bir göstergesidir, HDP'ye yapılan düşmanlığın göstergesidir. Demokratik siyasete yapılan haksızlığın ve hukuksuzluğun bir göstergesidir" dedi.

Buldan, "Ama onlara şunu da söylemek isterim; çok az kaldı gideceksiniz, yenileceksiniz! Roboskî halkı sizin önünüzde diz çökmeyecek, size boyun eğmeyecek. İstanbul halkı size boyun eğmeyecek, size biat etmeyecek. Ne yaparsanız yapın demokratik siyaset hakkımızı kullanmaktan asla vazgeçmeyeceğiz" diyen Buldan "Biz bu ülkede milyonların iradesiyiz, milyonların oyunu alan bir siyasi partiyiz. Diğer partilere nasıl yaklaşıyorsanız, HDP'ye de aynı şekilde yaklaşmaya mecbursunuz" diyerek, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

 

"Atılan Tokat İktidarın Çaresizliğinin Kanıtıdır"

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kadıköy sokaklarında uygulanan ablukanın, iktidarın korkusunun bir tablosu olduğunu belirterek "Neden korkuyorlar? Çünkü bir suç imparatorluğu yarattılar. Bu suç imparatorluğuna karşı en etkili, en kararlı ve en tavizsiz mücadeleyi veren HDP'yi ve bileşenlerini, ittifaklarını engellemek istemelerinin nedeni bu tabloyu değiştirecek gücün burada olduğunu bilmeleridir. Bu tabloyu biz değiştireceğiz" diyen Sancar, Ferhat Encü'ye dönük saldırının iktidarın çaresizliğinin ve zavallılığının bir kanıtı olduğunu söyledi.

Korkunun ecele faydası yok. Bunu hepimiz biliyoruz. Emin olun iktidar da biliyor" diyen Sancar, HDP olarak mücadeleyi, kararlılığı, inanç ve inadı sürdüreceklerini söyledi.